ΣΥΝΤΑΓΗ

Αυτά είναι τα μυστικά για τέλεια μακαρονάδα

Μένω μόνη μου. Πράγμα που σημαίνει ότι ειδικά τώρα που είμαστε σε κρίση, αναγκάζομαι να μπαίνω περισσότερες ημέρες στην κουζίνα και λιγότερες να επιλέγω την εύκολη λύση του ντελίβερι.

Έτσι,  την περασμένη Τετάρτη γύρισα ένα πτώμα σπίτι και φυσικά η πρώτη λύση ήταν να βγάλω από το ντουλάπι ένα πακετάκι μακαρόνια και να το ρίξω στην κατσαρόλα.

Εύκολα, γρήγορα και γευστικά. Μακαρόνια λατρευτά.

Παρένθεση. Νομίζω ότι αυτό το είδος ζυμαρικών, είναι ένα δώρο της ανθρωπότητας προς τους απανταχού εργένηδες. Πως αλλιώς να το σκεφτώ, όταν ήδη στο… βιογραφικό μου μετράω πάνω από 500 μακαρονάδες που με έσωσαν από τη λιποθυμία; Κλείνει η παρένθεση.

Μόλις είχα βάλει το νερό να βράσει, όταν θυμήθηκα ότι στη δουλειά συζητούσαμε για το νέο E-book της MISKO που φέρνει στο κινητό συμβουλές και συνταγές από τον Βαγγέλη Δρίσκα, για πετυχημένα ζυμαρικά.

Είπα, λοιπόν, να ξεγελάσω την πείνα-θελωναφαωκαιταπιάτα και να αξιοποιήσω τον χρόνο μου. Κατέβασα δωρεάν αυτό το διαδραστικό βιβλίο μαγειρικής και άρχισα να παίρνω γεύση. Πριν πάω στις συνταγές, το μάτι μου έπεσε στα “μυστικά για τέλεια ζυμαρικά”. Άσχημα τα νέα. Εγώ, η μάστερ του μακαρονιού, να κάνω λάθη; Κι όμως.

Μυστικά και λάθη

 

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Δρίσκα, για τα τέλεια ζυμαρικά υπάρχουν αυτά τα μυστικά:

–  Για τα μακριά ζυμαρικά πρέπει να επιλέγεις την ψηλή κατσαρόλα

Απόψε να γράψεις λάθος. Είχα βάλει χαμηλή.

– Για το βράσιμο η σωστή αναλογία είναι 7 γραμμάρια αλάτι για 100 γραμμάρια ζυμαρικών σε ένα λίτρο νερό

Αλάτι ε; Πολύ καλή επισήμανση. Δεν έβαλα, το ξέχασα.

– Το αλάτι προστίθεται αφού το νερό έχει φτάσει σε σημείο βρασμού. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει ξανά, ρίχνουμε και τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα

Όχι, η πείνα λίγες φορές με έχει αφήσει να ακολουθήσω αυτό το μυστικό. Ειδικά το δεύτερο σκέλος, το αγνοούσα πλήρως.

Τα λάθη μου μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν 3/7. Ένα εξαιρετικά επίπονο σκορ για κάποια σαν εμένα, που στο αγόρι της πουλάει το ότι “φτιάχνει ωραίες μακαρονάδες”.

Η ανάγνωση συνεχίστηκε…

– Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά συνέχεια, τουλάχιστον στα πρώτα λεπτά

Άπειρες οι φορές που μιλάω στο τηλέφωνο και δεν ασχολούμαι με τα μακαρόνια. Επίσης, έχει τύχει να πάω και σουπερμάρκετ, όσο τα μακαρόνια μου ετοιμάζονταν. Αλλά ναι, τότε δεν μετράει. Τα έκαψα.

– Ανακατεύουμε τα κοντά ζυμαρικά με ξύλινη κουτάλα και τα μακριά με μια πιρούνα

Να ξεκινήσω από το βασικό: δεν έχω πιρούνα. Να συνεχίσω με το εξίσου αποκαρδιωτικό: δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με το τι θα ανακατέψω το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Πάντα πίστευα ότι δεν παίζει ρόλο.

– Όταν φτιάχνουμε σαλάτα ζυμαρικών, ξεπλένουμε με νερό, τα στραγγίζουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.

Ευτυχώς αυτό δεν το αξιολογώ ως λάθος μου, γιατί απλά δεν έχω φτιάξει σαλάτα ζυμαρικών μόνη μου. Αλλά πήρα ιδέα και έμαθα κάτι χρήσιμο. Ανακούφιση.

– Όταν ακολουθεί ψήσιμο στο φούρνο, βράζουμε τα ζυμαρικά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

Παρομοίως, δεν έχει τύχει να βάλω στο φούρνο μακαρόνια. Βρε τι μαθαίνει κανείς.

Μαθήματος τέλος, απόλαυσης αρχή

Σε όχι πάνω από 10 λεπτά, είχα στο πιάτο μου την τελευταία μακαρονάδα που δεν είχε φτιαχτεί σύμφωνα με αυτές τις συμβουλές. Επίσης, στο κινητό μου είχα ένα μικρό θησαυρό που μου έδωσε ιδέες για το πως να απολαύσω τα ζυμαρικά.  Συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα, άλλες χρονοβόρες και άλλες όχι.

Το σίγουρο είναι ότι με αυτό το E-book της MISKO, άρχισα να σκέφτομαι την πιθανότητα να ξεκολλήσω από το μακαρόνι-τορτελίνι στην κατσαρόλα με σάλτσα και να δω και τι άλλο μπορώ να φτιάξω με τα χεράκια μου. Όπως για παράδειγμα μια γαριδομακαρονάδα με τη βοήθεια βέβαια του Βαγγέλη Δρίσκα.

 

Αν θέλεις να με συναγωνιστείς, μπες στο Google Play ή στο iTunes και βάλε αυτή την λιχουδιαστή εγκυκλοπαίδεια στο κινητό σου. Μετά, κανονίζουμε meeting για να κοντραριστούμε.