ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ανατολίτικες Μελιτζάνες με Χουρμάδες

Το madameginger.com σας προτείνει μια διαφορετική συνταγή για να ξεκινάτε την κάθε σας μέρα.

Η Ανατολή με μαγεύει. Τα έντονα αρώματα των μπαχαρικών κυριαρχούν στα πιάτα τους ενώ οι εντάσεις στις γεύσεις τους είναι σχεδόν εθιστικές. Δεν έχω γυρίσει ούτε 3 μέρες από την Doha του Κατάρ και ακόμα σκέφτομαι αυτό το Hummus που δοκιμάσαμε μέσα στην αγορά Souq Waqif ή τα διαφορετικά κρέατα τα οποία  αργοψήνονταν μπροστά μας, χρυσαφένια από το σαφράν, στο Περσικό εστιατόριο Parisa στο ξενοδοχείο Sharq Village & Spa του Ομίλου The Ritz Carlton.

Σχεδόν ένα 24ωρο στην Doha και προλάβαμε να δοκιμάσουμε τόσο την Ιρακινή όσο και την αρωματική Περσική κουζίνα. Η πρώτη βαριά, με μπαχαρικά καυτερά και έντονα, μετράει πάνω από 10.000 χρόνια ιστορίας. Το Hummus και το Tabbouleh δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι, ενώ οι κεφτέδες, τα manti και τα samosas σε κάνουν να σκέφτεσαι ότι έξω έχει 47oC και πρέπει να σταματήσεις να τρως. Ευτυχώς μια μεγάλη δροσερή σαλάτα Fettoush, με φρέσκα λαχανικά, τηγανητές αραβικές πίτες και μπόλικο σουμάκ (ένα υπέροχο λεμονάτο μπαχαρικό), είναι πάντα εκεί για να σε δροσίσει πριν ορμήξεις στο Pilaf με αρνί και κότοπουλο που έρχεται στο κέντρο του τραπεζιού. Στο κλείσιμο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σιροπιαστά με φιστίκι Αιγίνης ή χουρμάδες τα οποία σε μαγεύουν με το βούτυρο που μοσχοβολάνε.

 

Η Περσική κουζίνα πιο ντελικάτη, χρησιμοποιεί τα αρώματα φρέσκων μυρωδικών περισσότερο και αγαπά πολύ το ρύζι.  Στα πρώτα πιάτα δοκιμάσαμε ένα ευγενές τζατζίκι με μέντα, μικρά σταφυλάκια και καρύδια (χωρίς υποψία σκόρδου) και Περσικές πράσινες ελιές μαριναρισμένες σε μια παραδοσιακή σάλτσα του Βόρειου Ιράν με καρύδια και σιρόπι ροδιού. Φυσικά το χάλκινο πιάτο με τις λεπτές, αέρινες πίτες γέμιζε συνεχώς.

 

Κατακίτρινο ρύζι με σαφράν και σπόρους ροδιού, αρωματικό ρύζι με άνηθο και σκόρδο και ένα πιο απλό steam rice συνόδευαν τα κρέατα και το ψάρι καθ όλη τη διάρκεια του γεύματος μας. Αρνίσιο κεμπάμπ & παϊδάκια, κοτόπουλο και ψάρι, ψήνονταν όλα μαζί στις μικρές επιτραπέζιες ψησταριές, όσο εμείς απολαμβάναμε ένα στιφάδο με αρνί, αργομαγειρεμένο σε gravy ντομάτας. Το κλείσιμο ήταν δροσιστικό και αρωματικό: μια μπάλα παγωτό με σαφράν και πράσινο φιστίκι σερβιρισμένο σε coconut ice με σιρόπι τριαντάφυλλο.

 

Με την επιστροφή στην Αθήνα μετά από τέτοιο φαγοπότι, έπρεπε να χρησιμοποιήσω τις καινούριες μου λουλουδωτές κατσαρόλες και τους ζουμερούς χουρμάδες που πήρα από την αγορά. Η Αραβική κουζίνα αγαπά τις μελιτζάνες οπότε τις μαγείρεψα με φρέσκια ντομάτα, τους χουρμάδες μπόλικο κρεμμύδι και κύμινο και τις σέρβιρα με πρόβειο γιαούρτι. Τις έφαγα με ίδια λαχτάρα που θέλω να γυρίσω στην Μέση Ανατολή και να εξερευνήσω την θεσπέσια αυτή κουζίνα τους.

Μελιτζάνες με Χουρμάδες

Μερίδες: 4, Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα, Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά

Υλικά

2 μελιτζάνες κομμένες σε χοντρά κομμάτια.

2 κρεμμύδια χοντροκομένα

4 ντομάτες τριμμένες

Κύμινο

Αλάτι και πιπέρι

6 Χουρμάδες κομμένοι στη μέση, χωρίς το κουκούτσι

Εκτέλεση

1) Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια και τις βάζουμε σε αλατόνερο για περίπου 1 ώρα να ξεπικρίσουν.

2) Τις σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές. Ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα, αλατοπίπερο, το κύμινο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά.

3) Ρίχνουμε τους χουρμάδες, μαγειρεύουμε άλλα 5 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε με γιαούρτι κατά προτίμηση πρόβειο με πέτσα.

 

Διαβάστε ακόμα στο madameginger.com:

Μπισκοτάκια Βουτύρου με μαρμελάδα

Τα πάντα για τα σπαράγγια!