ΦΑΓΗΤΟ

Μάθαμε επιτέλους πώς λέγονται οι ίνες της μπανάνας και σε τι χρησιμεύουν

Ήρθε η ώρα να φας το σνακ σου στο γραφείο· βγάζεις την μπανάνα και την καθαρίζεις, αλλά αυτές οι ενοχλητικές ίνες/ κλωστές που έχει κολλάνε στα χέρια όταν τις τραβάς ή ακόμα χειρότερα κρέμονται από το στόμα σου όσο τρως το αγαπημένο σου φρούτο.

Δεν έχουμε κάτι προσωπικό μαζί τους, απλά εδώ που τα λέμε μας φαίνονται φοβερά περιττές και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ζόρι τραβάνε και δεν ξεκολλάνε με τη μία αλλά μας ταλαιπωρούν. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να λύσουμε μια και καλή αυτό το first world problem, που μας δυσκολεύει λίγο τη ζωή.

Αυτές οι ίνες/κλωστές της μπανάνας λέγονται phloem bundles και είναι τα αγγεία του φυτού, που μεταφέρουν νερό και φαγητό στο φυτό, παρέχοντάς του έτσι τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και μέταλλα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Ο φυσικοχημικός Nicholas D. Gillitt αναφέρει ότι δεν έχουν γίνει κάποιες μελέτες πάνω στο θέμα ωστόσο το γεγονός ότι βοηθάνε στην ανάπτυξη του φρούτου τις κάνει εξίσου θρεπτικές και πλούσιες σε φυτικές ίνες. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πετάς αηδιασμένη αυτές τις ίνες θυμήσου ότι χωρίς αυτές η μπανάνα σου δεν θα υπήρχε.