SUPERFOODS

Φτιάξε μπουκίτσες ενέργειας που μπορείς να τρως όλη μέρα χωρίς τύψεις

shutterstock

Την πρώτη φορά που πληκτρολόγησα «energy bites» στο Google ήταν λες και ανακάλυψα ένα νέο πλανήτη.

Πρόκειται για μικρές μπαλίτσες που φτιάχνονται με υλικά που έχεις στην κουζίνα σου, δεν χρειάζονται ψήσιμο και οι δυνατότητες στους συνδυασμούς είναι απεριόριστες. Με άλλα λόγια, δεν έχουν συγκεκριμένη συνταγή.

Χρειάζεσαι κάτι παχύρρευστο σαν βάση (π.χ. φυστικοβούτυρο) και έπειτα προσθέτεις υλικά της αρεσκείας σου, από φρούτα αποξηραμένα μέχρι ξηρούς καρπούς, σπόρους, super foods, δημητριακά, μέλι ή σταγόνες σοκολάτας. 

Αν επιλέξεις να τα φτιάξεις αποκλειστικά με υγιεινά υλικά, τότε είναι σαν να φτιάχνεις μικρές βόμβες ενέργειας. Η γεύση τους μοιάζει με μπισκότο οπότε πρόκειται για σνακ που εκπληρώνει την επιθυμία για γλυκιά «σαβούρα» μόνο που είναι σούπερ υγιεινό. Αν, δε, έχεις παιδιά, θα τα λατρέψουν.

Εδώ θα σου προτείνω τρεις εναλλακτικές για να πάρεις μια ιδέα, αλλά πραγματικά -σου ξαναλέω- δεν υπάρχει όριο στο συνδυασμό υλικών. Μπορείς να προσθέσεις και να αφαιρέσεις ο,τι θέλεις.

shutterstock

 

1. Με μπανάνα, αποξηραμένα κράνμπερι και σταγόνες σοκολάτας

Για 12 μπουκίτσες, θα χρειαστείς:

1 μπανάνα, ώριμη

1/4 του φλ. φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο

1 φλ. βρώμη

1/2 του φλ. αποξηραμένα κράμπερι

1/2 του φλ. σταγόνες σοκολάτας 

Σε ένα πιάτο λιώνεις τη μπανάνα με ένα πιρούνι. Τη μεταφέρεις σε ένα μπολ και προσθέτεις  και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις και αφήνεις το μίγμα στο ψυγείο για μισή ώρα. Με ένα κουτάλι, παίρνεις λίγη ποσότητα και πλάθεις σε σφαιρικό σχήμα. Τα φυλάς στο ψυγείο όπου διατηρούνται για μια εβδομάδα.

2. Με φυστικοβούτυρο, βρώμη και κακάο

Για 12 μπουκίτσες, θα χρειαστείς:

1 φλ. βρώμη

1/2 του φλ. φυστικοβούτυρο

1/4 του φλ. μέλι

1 1/2  κ.σ. κακάο 

1 πρέζα αλάτι

1/2 κ.γ. βανίλια

Σε ένα μπολ προσθέτεις όλα τα υλικά, ανακατεύεις και αφήνεις το μίγμα στο ψυγείο για μισή ώρα. Με ένα κουτάλι, παίρνεις λίγη ποσότητα και την πλάθεις σε σφαιρικό σχήμα. Τα φυλάς στο ψυγείο όπου διατηρούνται για μια εβδομάδα.