ΚΑΦΕΣ

Η σημασία του να ξεκινάς την μέρα σου με μια κούπα καφέ

''Αγαπώ τα καφέ όπως άλλοι αγαπούν τα ταξίδια. Μια βαριά βιομηχανία χαμένου χρόνου, ένα απόλυτο μυστήριο. Η τέχνη του να επιτρέπεις στον καιρό να κυλάει και να μην αφήνει πάνω σου σημάδια. Μια ευγενική πράξη απέναντι στον εαυτό σου και γιατί όχι απέναντι στην ανθρωπότητα''.

Αυτή η μικρή αλήθεια που ακούγεται στην ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη, τα ‘Φτηνά Τσιγάρα’ περιγράφει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο την αγάπη μου για τον καφέ και δεν γινόταν να ξεκινήσω αυτό το κείμενο με άλλο τρόπο. Ο καφές για μένα είναι εξίσου σημαντικός με το νερό για την επιβίωση μου- όχι, δεν υπερβάλλω- και δεν μπορώ να ξεκινήσω την μέρα μου αν δεν γευτώ έστω μια γουλιά ζεστού καφέ.

Δεν ξέρω αν φταίει η δυνατή γεύση και το πλούσιο άρωμα, αλλά όταν κάθε πρωί ρίχνω το ζεστό νερό στην κούπα μου για να ετοιμάσω τον καφέ μου νιώθω ένα τσικ πιο χαρούμενη. Αυτά τα λίγα λεπτά που κρατάει η προετοιμασία είναι αφιερωμένα σε μένα· είναι το safe place μου, λίγο πριν ξεκινήσει η μέρα και οι υποχρεώσεις, όπου όλα είναι απλά και καθόλου αγχωτικά.

Όταν λοιπόν είδα τη διαφήμιση της Nescafe κατέληξα να κοιτάω την οθόνη μου βουρκωμένη, όχι απλά γιατί συνειδητοποίησα ότι αυτή η μικρή συνήθεια κάνει λίγο καλύτερη την μέρα πολλών ανθρώπων αλλά γιατί μέσα σε λίγα λεπτά έδειξε το πιο απλό πράγμα- πως κάθε πρωί είναι μια καινούρια αρχή και πως είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Μαριλλέλα

Ο καφές είναι το placebo μου. Σαφώς και σε τονώνει, εννοείται πως κάνει καλό (στην περίπτωση που δεν γνωρίζεις ευκαιρία να σ’ ενημερώσω πως ανάμεσα σε άλλα το καφεδάκι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και του διαβήτη, είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών και αποτρέπει τα βακτηρίδια να κολλήσουν στα δόντια), αλλά προσωπικά του έχω δώσει μία επιπλέον υπερφυσική διάσταση. Αν δεν πιω καφέ το πρωί, πάνε όλα στραβά βρε παιδί μου. Ελπίζω να με νιώθεις.

Χριστίνα

Καφές! Στο άκουσμα ή ακόμα και στη σκέψη της λέξης το μυαλό μου πάει στους φίλους μου. Με μία κούπα καφέ στο χέρι πολλά μπορούν να ειπωθούν με τη δική μου παρέα. Συζητήσεις σοβαρές, αναλύσεις προβλημάτων ζωής, κους-κους και κουβεντούλα περί ανέμων και υδάτων έχουν πάντα συνοδεία έναν καφέ. Είναι ένας λόγος να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι και να μιλάμε ασταμάτητα μέχρι να χρειαστεί να ξαναγεμίσουμε τις κούπες μας και φυσικά να συνεχίσουμε ακούραστοι.

Αφροδίτη

Για εμένα ο καφές είναι μια συνήθεια όπως είναι για κάποιους το να πιάνουν το κινητό με το που ανοίξουν τα μάτια, να πάνε στο μπάνιο, να φάνε, να αναπνεύσουν. Με λίγα λόγια, είναι το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις ξυπνήσω και ο μόνος τρόπος να αρχίσει να λειτουργεί ο εγκέφαλός μου. Στο ντουλάπι μου έχω γύρω στα 72 κουτιά Nescafe μιας που είμαι απ’ αυτούς που δεν τρώνε πρωϊνό και πίνουν μόνο καφέ, οπότε φροντίζω να έχω αποθέματα. Επίσης, κάπου εδώ να προσθέσω πως βρίσκω κάτι πολύ cool στο να περπατάςή να πηγαίνεις για ψώνια με ένα ποτήρι καφέ στο χέρι (χάρτινο ρε παιδιά, όχι κούπα). Μου βγάζει κάτι από Devil Wears Prada μετά το make-over της Andy, πριν αρχίσουν να γίνονται όλα χάλια. Εκεί που φοράει απλά τα ακριβά παπούτσια.

Δήμητρα

Καφές για εμένα σημαίνει χαλάρωση. Αγαπημένη μου στιγμή της εβδομάδας; Μα φυσικά όταν ξυπνάω το πρωί της Κυριακής και έχω άπλετο χρόνο για… λιώσιμο στον καναπέ μου. Αγκαλιά με μια ζεστή κούπα καφέ, διαβάζω τα αγαπημένα μου περιοδικά, χαζεύω ειδήσεις στο διαδίκτυο και απολαμβάνω τις εκρήξεις αγάπης του σκύλου μου.

Μάριον

Ο καφές είναι για μένα το κουμπί που πατάω για να ξεκινήσει η μέρα μου. Είναι έμπνευση, είναι δουλειά, είναι ιδέες, αλλά είναι και διάλειμμα. Όταν θέλω να χαλαρώσω και να ξεκουράσω τα μάτια μου από την οθόνη του υπολογιστή και να ξεπιαστώ από την καρέκλα, θα βγω λίγο έξω, μαζί με το θερμός που κρατάει ζεστό τον αγαπημένο μου καφέ – πάντα σκέτος γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνεις απόλυτα τη γεύση του – και θα περάσω μερικά λεπτά απολαμβάνοντάς τον.