ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

4 σημάδια που δείχνουν ότι δεν λαμβάνεις αρκετή βιταμίνη Α

Shutterstock

Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία αποθηκεύεται στο συκώτι και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού από πολύ μικρή ηλικία καθώς είναι υπεύθυνη για τον τελικό σχηματισμό των ζωτικών οργάνων, του σκελετού και των ματιών. Παράλληλα, η βιταμίνη Α συμβάλλει δυναμικά οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και ενός υγιούς μεταβολισμού.    

Με άλλα λόγια, είναι η βιταμίνη που φροντίζει στο να έχεις δυνατά και όχι ευπαθή όργανα, να μην αρπάζεις συνεχώς γρίπη και να μην παίρνεις παραπανίσιο βάρος με το φαγητό που καταναλώνεις και το είδος δραστηριότητας που κάνεις.

Τι συμβαίνει όμως όταν δεν λαμβάνεις επαρκής ποσότητα βιταμίνης Α;

1. Δεν τα βλέπεις καλά τα πράγματα (κυριολεκτικά όμως) 

Πρώτα πρώτα επηρεάζεται η όρασή σου. Σε πρώτη φάση η ξηροφθαλμία σου χτυπά την πόρτα. Τα μάτια γίνονται πολύ ευαίσθητα στο φως, περιορίζεται (ή και σταματά) η έκκριση δακρύων που τα υγραίνουν. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσεις τα βλέφαρα σου να πρήζονται κολλούν και φουσκώνουν.

2. Βήχεις (πολύ και συχνά)

Αυξάνεται η ευαισθησία σου σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος άρα -όπως καταλαβαίνεις- και το ρίσκο για βρογχίτιδες. Επιπλέον, η βιταμίνη Α διεγείρει την παραγωγή βλέννας η οποία διατηρεί το βλεννογόνο υγρό. Χωρίς αυτήν τα κύτταρα που παράγουν τη βλέννα καταστρέφονται και στη θέση τους δημιουργούνται κεράτινες στιβάδες.

Shutterstock

 

3. Έχεις βαρεθεί να πηγαίνεις στο δερματολόγο

Οι δερματικές παθήσεις γίνονται πιο συχνές. Μολύνσεις, ακμή που επιμένει, ξηροδερμία (και αίσθηση σπασμένου δέρματος που «μαδάει»), άφτρες στο στόμα είναι μερικά από τις πιθανά συμπτώματα. 

4. Μαλλιά κουβάρια

Τέλος επηρεάζονται και τα μαλλιά σου. Αν έχεις παρατηρήσει ότι όσο και να φροντίσεις τα μαλλιά σου η πιτυρίδα και η ξηρότητα στις άκρες επιμένουν ίσως τα επίπεδα βιταμίνης Α να είναι πολύ χαμηλά.

Ωραία, πάμε να τα ανεβάσουμε λοιπόν.

Αυτές είναι τροφές που πρέπει να τρως πιο συχνά

Τη βιταμίνη Α θα τη βρεις:

Στα ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί) και στο μουρουνέλαιο.

Στο γάλα και το βούτυρο.

Στα αυγά (τον κρόκο) και το συκώτι.

Στα λαχανικά και τα φρούτα με έντονο κίτρινο- πορτοκαλί χρώμα (καρότα, κολοκύθα, γλυκοπατάτες, πεπόνι, βερίκοκα, ροδάκινα, μάνγκο)