TIPS

Γιατί δεν πρέπει να δίνεις τα ακουστικά σου σε κανέναν

Το να δίνεις το ακουστικό σου σε κάποιον για να ακούσει το οτιδήποτε από το κινητό ή τον υπολογιστή σου, είναι κάτι που κάνουμε όλοι, τουλάχιστον με τους κοντινους μας ανθρώπους.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια που χρησιμοποιούμε εκείνα τα ακουστικά που μπαίνουν βαθιά μέσα στα αυτιά και εμποδίζουν κάθε εξωτερικό ήχο, ρισκάρουμε χωρίς να το ξέρουμε.

Γιατί;

Το φυσικό κερί προστατεύει το εσωτερικό των αυτιών μας και μας προστατεύει από τις λοιμώξεις. Έχει κάποια βακτήρια, αλλά είναι αρκετά ακίνδυνο. Τα ακουστικά παγιδεύουν αυτά τα βακτήρια (και τα μικρόβια που βρίσκονται ούτως ή άλλως στα ακουστικά) στο ζεστό, σκοτεινό περιβάλλον του εσωτερικού του αυτιού σου. Έτσι το κερί μπορεί να γίνει επικίνδυνο, ενεργώντας σαν στρώμα που παγιδεύει αυτά τα βακτήρια, επιτρέποντάς τα να επιβιώσουν και μεγαλώσουν. Αν αυτά αυξηθούν σε αριθμό, μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις.

Επίσης, τα ακουστικά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν μικρές εκδορές και γρατζουνιές μέσα στο κανάλι του αυτιού, ειδικά εάν φοριούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους ή κατά τη διάρκεια του ύπνου ή της άσκησης. Αυτές οι εκδορες μπορούν να χρησιμεύσουν ως πύλη εισόδου για βακτήρια και να οδηγήσουν σε οδυνηρές λοιμώξεις στο εξωτερικού του αυτιού (εξωτερική ωτίτιδα).

Φαντάσου τι θα συμβεί αν βάλεις στο αυτί σου το ακουστικό που έχει βάλει κάποιος άλλος πριν και πόσα νέα βακτήρια θα επιτρέψεις να μπουν στην περιοχή των αυτιών σου. Για να κρατήσεις καθαρά τα πλαστικά πώματα των ακουστικών σου, μπορείς να τα καθαρίζεις με οινόπνευμα.