ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Τόσο καιρό καθαρίζεις λάθος τα αυτιά σου με την μπατονέτα

Η Αμερικανική Ακαδημία ωτορινολαρυγγολογικών, εγκεφαλικών και εγχειρήσεων λαιμού (χειροκρότημα το έγραψα μια κι έξω), δημοσίευσε νέους κανόνες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι στα αυτιά σου και στο κερί που βρίσκεται σε αυτά. Απ' ό,τι φαίνεται τόσο καιρό τα καθαρίζαμε λάθος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα, το σώμα αντιμετωπίζει από μόνο του τη συσσώρευση του κεριού με φυσικό τρόπο, αποβάλλοντας το παλιό κερί από τα αυτιά χωρίς να χρειάζεται να το κάνουμε εμείς. Όταν μασάμε, κουνάμε το σαγόνι μας και ανανεώνονται τα κύτταρα της επιδερμίδας μας, το σώμα σου ξεφορτώνεται το παλιό κερί.

Όταν αυτή η διαδικασία για κάποιο λόγο σταματήσει, τότε ίσως έχεις πρόβλημα με υπερβολικό κερί – πράγμα που συμβαίνει στο δέκα τοις εκατό των ανθρώπων.

Οι ερευνητές συστήνουν να μην καθαρίζουμε συχνά τ’ αυτιά μας και να μην χρησιμοποιούμε μπατονέτες, κι αυτό γιατί σπρώχνουν το κερί πιο βαθιά στα αυτιά κι έτσι παρεμποδίζουν τη φυσική διαδικασία της αποβολής του.

“Οι άνθρωποι έχουν την τάση να καθαρίζουν τα αυτιά τους επειδή πιστεύουν πως η εμφάνιση κεριού είναι ένδειξη ακαθαρσίας. Η παραπληροφόρηση οδηγεί σε μη ασφαλείς συνήθειες για τα αυτιά”, λέει ο Seth R. Schwartz, διευθυντής του γκρουπ των ερευνητών.

Ξανασκέψου το λοιπόν την επόμενη φορά που θα καθαρίσεις τ’ αυτιά σου.