ΕΡΕΥΝΑ

Έρευνα: Η περίοδός σου μπορεί να καθορίσει αν θα ζήσεις μέχρι τα 90

Είναι να πίνεις ένα ποτήρι κόκκινο κρασί καθημερινά; Είναι οι αρκετές ώρες ύπνου; Είναι το να μην έχεις άγχος; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια είναι τα μυστικά της μακροζωίας και πώς μπορεί να την απολαύσει κανείς όσο πιο υγιής γίνεται. Παρόλα αυτά, αν είσαι γυναίκα, υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να παίξει μέγα ρόλο: Η περίοδός σου. Ποιες είναι οι «ωφελημένες» λοιπόν;

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause, οι γυναίκες στις οποίες η περίοδος ήρθε αργότερα, δηλαδή μετά τα 12 (κατ’ επέκταση και η εμμηνόπαυση) έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν έως τα 90. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από μια έρευνα (ίσως τη μακροβιότερη στο είδος της) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο. Οι μελετητές παρακολούθησαν για 21 χρόνια 16.000 γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικίας 69 έως 81 ετών.

Με αυτό τον τρόπο διαπίστωσαν ότι το 55% των γυναικών που αδιαθέτησαν μετά από τα 12 έζησε έως την ηλικία των 90 ετών, με μέση ηλικία θανάτου 83,7 χρόνια.

Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι οι γυναίκες που εμφάνισαν περίοδο στην ηλικία των 12 (ή και μεγαλύτερες), που πέρασαν εμμηνόπαυση γύρω στην ηλικία των 50 και άνω (οπότε είχαν περισσότερα από 40 αναπαραγωγικά χρόνια) είχαν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν έως τα 90, όπως εξηγεί ο Aladdin Shadyab, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

 

Να συνυπολογίσουμε βέβαια ότι, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, οι γυναίκες που έζησαν έως τα 90 τους είχαν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, δεν ήταν καπνίστριες, ήταν λιγότερο πιθανό να ήταν παχύσαρκες κάποια περίοδο της ζωής τους ή να έχουν ιστορικό ασθενειών και νοσημάτων που να σχετίζονται με το πέρας της ηλικίας. Αν τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, αυτό που σίγουρα θα σε κάνει να γουρλώσεις τα μάτια είναι πως αυτές οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να πίνουν (ωστόσο δεν αποσαφηνίζεται ούτε το πόσο, ούτε το τι ακριβώς).

Πώς δικαιολογούνται όλα αυτά;

«Οι γυναίκες στις οποίες η περίοδος ήρθε μετά τα 12 είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις. Αντίστοιχα αυτές που βίωσαν την εμμηνόπαυση αργότερα στη ζωή τους ήταν πιο πιθανό να έχουν συνολικά μια καλή υγεία», δηλώνει ο Shadyab.

Αν σου ήρθε περίοδος στα δέκα σου ίσως όλα τα παραπάνω να μην είναι το πιο ενθαρρυντικό πράγμα που διάβασες σήμερα. Παρόλα αυτά τίποτα δεν είναι απόλυτο, αφού ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής είναι αυτά που τελικά έχουν τον τελευταίο λόγο στα χρόνια ζωής σου (βγάζοντας έξω τους αστάθμητους παράγοντες), άρα και στις πιθανότητες να φτάσεις υγιής μέχρι τα 100!