ΥΓΕΙΑ

Τόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι καθημερινά. Και δεν είναι 8

Αν υπάρχει ένα θέμα υγείας για το οποίο έχουν δαπανηθεί αμέτρητες εργατοώρες σε έρευνα είναι -αν μη τι άλλο- ο ύπνος.

Έχει καθιερωθεί λοιπόν ότι η ιδανική διάρκεια ύπνου προκειμένου ένας άνθρωπος να έχει την ενέργεια να κινείται και τη δύναμη να φέρει εις πέρας κάθε είδους δραστηριότητα μέσα στην ημέρα είναι οχτώ ώρες. Αποδεικνύεται όμως ότι και λιγότερο να κοιμηθείς, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Φυσικά ο ύπνος είναι απόλαυση (δεν είναι λίγοι που τον κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις της λίστας με όσα τους δίνουν ευχαρίστηση). Πόσες φορές όμως έχεις βρεθεί να παλεύεις να τελειώσεις όσο πιο έγκαιρα γίνεται δουλειές, εργασίες, βόλτες με παιδιά, σκυλιά, φίλους, ώστε να ξαπλώσεις και να καταφέρεις να συμπληρώσεις ένα οχταωράκι (κι ας μοιάζει έως και ακατόρθωτο).

Ερχόμαστε να σε απαλλάξουμε από αυτό αυτό το -επίτρεψε μου να το αποκαλέσω- «άγχος». Και να μην προλαβαίνεις δεν χρειάζεται να σκας.

 

Όπως επισημαίνει ο Dr Stanley, ειδικός σε θέματα ύπνου, «ο ύπνος είναι σαν το ύψος. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και το πόσο έχουμε ανάγκη είναι, σε μεγάλο βαθμό, γονιδιακά προκαθορισμένο». Και πώς μπορεί να γνωρίζει κάποιος πόσο είναι «γραφτό» να κοιμάται προκειμένου να μη σέρνεται την επόμενη μέρα;

«Η διάρκεια είναι αυτή που επιτρέπει σε κάποιον να είναι ξύπνιος, σε ετοιμότητα και συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει.

Αν δεν αισθάνεσαι έτσι πιθανώς στερείσαι τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα ύπνου. Αν όμως νιώθεις ότι ακόμα με 4-5 ώρες ύπνου έχεις την ενέργεια 17χρονου που ξύπνησε για να φύγει για πενθήμερη τότε όλα καλά.

Όσο για τα βράδια κακού ύπνου ο Dr Stanley επισημαίνει ότι, δυστυχώς δεν αναπληρώνονται. «Αν ένα βράδυ δεν κοιμήθηκες καλά, μπορείς να κοιμηθείς πιο νωρίς την επόμενη ημέρα και να το αναπληρώσεις. Αν όμως αυτά τα βράδια μες στην εβδομάδα είναι περισσότερα από ένα, δεν αναπληρώνονται ούτε με έξτρα ύπνο το σαββατοκύριακο».

Προσωπικά πάντως λέω να συνεχίσω να κοιμάμαι 8 ώρες (ή 7 τουλάχιστον) κι ας μου περισσεύουν.