ΥΓΕΙΑ

4 στιγμές της ημέρας που δεν πρέπει να σε πάρει ο ύπνος

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι μια από τις μεγαλύτερες πολυτέλειες της ζωής μας- κάπου εδώ ακούγεται από το υπερπέραν η φωνή της μητέρας μας που κάθε μεσημέρι μας έβαζε με το ζόρι για ύπνο λέγοντας ''μείνε ξαπλωμένη και ας μην κοιμηθείς, ξεκουράσου τώρα που μπορείς''.

Αυτό το μικρό διάλειμμα μες στην μέρα, το power nap όπως είναι γνωστό, έχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας, καθώς μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε για λίγο και να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Υπάρχουν όμως κάποιες ώρες, που καλό είναι να μην πάρεις έναν υπνάκο στον καναπέ, όσο και αν νυστάζεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αποσυντονίσεις το πρόγραμμα του ύπνου σου και να μειώσεις αισθητά την απόδοσή σου στη δουλειά.

Για να είσαι σίγουρη, λοιπόν, ότι θα έχεις πάντα τα βέλτιστα αποτελέσματα από έναν σύντομο ύπνο καλό είναι να τον αποφύγεις τις παρακάτω στιγμές.

Το πρωί

Πες όχι στον γλυκό ύπνο που σε πιάνει ενώ είσαι ξαπλωμένη στον καναπέ το πρωί, κατά τις 10.00. Σύμφωνα με τον Dr. Robert Oexman, Δ/ντη της κλινικής The Sleep to Live, οι μόνες ώρες που μπορούμε να κοιμηθούμε μες στην μέρα, χωρίς να επηρεάσουμε το ρολόι μας, είναι 12.00 με 15.00. Σε αυτό το 3ωρο το σώμα μας ρίχνει ρυθμούς και εργάζεται για να γίνει η πέψη του μεσημεριανού γεύματος, με αποτέλεσμα να νιώθεις έτσι και αλλιώς υπνηλία, οπότε δεν επηρεάζεις τον κιρκαδικό σου ρυθμό.

Αργά το απόγευμα/ βράδυ

Με την ίδια ακριβώς λογική δεν πρέπει να κοιμάσαι αργά το απόγευμα, όταν γυρνάς δηλαδή από το γυμναστήριο ή τη δουλειά γιατί θα δυσκολευτείς πολύ να κοιμηθείς το βράδυ ενώ η ποιότητα του ύπνου σου θα είναι κακή. Προτίμησε γενικά να κοιμάσαι νωρίς το απόγευμα, για κανένα μισάωρο, εκτός βέβαια και αν πρόκειται να ξενυχτήσεις ή χρειάζεσαι ενέργεια για να δουλέψεις το βράδυ.

Πριν από οποιαδήποτε δουλειά, που απαιτεί αυτοσυγκέντρωση

Αν μέσα στο πρόγραμμά σου έχεις μια απαιτητική δουλειά, που χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σου και 100% αυτοσυγκέντρωση καλό είναι να μην κοιμηθείς ακριβώς ΠΡΙΝ την κάνεις. Προσπάθησε να χαλαρώσεις νωρίτερα και δώσε στον εαυτό σου το περιθώριο να ενεργοποιηθεί και να είναι πανέτοιμος για να εκτελέσει την εργασία.

Αν υποφέρεις από αϋπνία

Νιώθεις τα μάτια σου να κλείνουν μέσα στην μέρα και το βράδυ μεταμορφώνεσαι σε κουκουβάγια; Καλό είναι να αποφύγεις το power nap τις ώρες της ημέρας καθώς έτσι θα μειώσεις ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες για ένα καλό ύπνο το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να θυμάσαι ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20 λεπτά ώστε να μην προλάβεις να κοιμηθείς βαθιά, γιατί όταν ξυπνήσεις θα νιώθεις πολύ χειρότερα από ό,τι πριν.