TIPS

Αυτό είναι το 24ωρο του οργανισμού σου

Ξυπνάς, τεντώνεσαι στο κρεβάτι, η μέση σου κάνει ένα ελαφρύ ''κρακ'' και τα μάτια σου τσούζουν λίγο όταν αντικρίζουν το πρώτο φως της ημέρας. Μικρές, καθημερινές λεπτομέρειες που δεν παρατηρούμε μέσα στη μέρα αποτελούν ενδείξεις της σωματικής μας λειτουργίας γιατί, μην ξεχνάς, ότι το σώμα μας είναι ένα καλοκουρδισμένο ρολόι που ακολουθεί καθημερινά το πρόγραμμά του.

Τι συμβαίνει μέσα σου όσο εσύ διαβάζεις αυτές τις γραμμές, περιμένεις το λεωφορείο στη στάση ή βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά; Έχουμε και λέμε.

00.00

Τα μεσάνυχτα το σώμα μας είναι απασχολημένο με την απορρόφηση του λίπους, που έχουμε καταναλώσει μέσα στη μέρα ενώ τα μαλλιά μας μεγαλώνουν και τα κύτταρα του οργανισμού έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αποκατάστασης των φθορών που έχουμε υποστεί. Οι πιθανότητες να νιώσεις τους πρώτους πόνους του τοκετού αυτή την ώρα είναι μεγάλες καθώς η προγεστερόνη- η ορμόνη που εκκρίνεται από τις ωοθήκες κατά τη διάρκεια του κύκλου και από τον πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη για να προετοιμάσει τον τοκετό- βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα.

01.00

Αυτή την ώρα η συγκέντρωση του ουρικού οξέος, που σχηματίζεται και κρυσταλλοποιείται στους συνδέσμους, είναι στο αποκορύφωμά της ανάμεσα στα μεσάνυχτα και τις 2 τα ξημερώματα.

02.00

Τα επίπεδα της αγγειοπιεσίνης, της ορμόνης που μειώνει τη δραστηριότητα της ουροδόχου κύστης, αυξάνονται για να μην χρειάζεται να πηγαίνεις συνέχεια τουαλέτα μέσα στη νύχτα.

03.00

Η αδρεναλίνη και οι ορμόνες που δρουν για την αντιμετώπιση των φλεγμονών είναι στο χαμηλότερο επίπεδο ανάμεσα στις 3 και στις 4 το ξημέρωμα, με αποτέλεσμα τη στένωση των αναπνευστικών οδών. Αντιθέτως, οι ουσίες που προκαλούν τους σπασμούς βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για ασθματική κρίση κατά 300 φορές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ώρα του 24ωρου.

04.00

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στην Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου του Harvard, την ώρα αυτή πεθαίνουν οι περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία. Αυτό πιθανώς συμβαίνει γιατί η πίεση του αίματος φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδα γιατί κοιμόμαστε βαθιά και για αυτόν ακριβώς τον λόγο εμφανίζεται συχνά και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου εκείνη την ώρα. Παράλληλα εκείνη την ώρα (συγκεκριμένα 04.00- 06.00) έρχονται και στη ζωή τα περισσότερα παιδιά με φυσιολογικό τοκετό!

05.00

Οι αυξημένες ορμόνες εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες στους ιστούς και να δυναμώσουν τα οστά, για αυτό και ο οργανισμός μας χρειάζεται τόσο πολύ τον ύπνο. Για αυτό και οι γιατροί συστήνουν να μην οδηγούμε και γενικότερα να μην χειριζόμαστε μηχανήματα το βράδυ, γιατί η απόδοσή μας είναι χειρότερη και από αυτή που θα σημειώναμε αν είχαμε καταναλώσει αλκοόλ.

06.00

Οι πιθανότητες να μείνει μια γυναίκα έγκυος είναι αυξημένες αυτή την ώρα γιατί η ωορρηξία αρχίζει συνήθως γύρω στα μεσάνυχτα ενώ η τεστοστερόνη, που προάγει τη σεξουαλική διάθεση ανδρών και γυναικών αυξάνεται τις πρώτες πρωινές ώρες με αποτέλεσμα το πρωινό σεξ να είναι ιδανικό αν προσπαθείς να κάνεις παιδί.

07.00

Εκείνη την ώρα αισθανόμαστε ακαμψία στους μυς και τους συνδέσμους, γιατί οι αντι-φλεγμονώδεις ορμόνες βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα, όπως και η θερμοκρασία του σώματός μας. Είναι επίσης πολύ πιθανό να εμφανίσεις συμπτώματα ημικρανίας καθώς αυτή την ώρα παρατηρούνται διακυμάνσεις στα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε ευεξία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις συσπάσεις των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο που προκαλούν τη διαστολή της κόρης του ματιού, τον υπερβολικό πόνο και τη φωτοευαισθησία.

08.00

Όσο το σώμα μας ξυπνάει, η πίεση και η θερμοκρασία αυξάνονται ενώ παρατηρείται και απότομη άνοδος των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης που αυξάνει τα επίπεδα του στρες. Αυτή την ώρα γίνονται και τα περισσότερα εμφράγματα, γεγονός που οφείλεται στο ότι η κορτιζόλη, σε συνδυασμό με την αύξηση του καρδιακού παλμού, ασκεί μεγάλη πίεση στην καρδιά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουμε κατά μέσο όρο 60 παλμούς ανά λεπτό. Όταν ξυπνάμε και σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μας, οι παλμοί φτάνουν στους 72 με 78. Έρευνες έχουν δείξει ότι πιθανότητες εμφράγματος είναι 3 φορές μεγαλύτερες το πρωί σε σχέση με το απόγευμα ενώ το πρωί της Δευτέρας είναι πιο επικίνδυνο να πάθει κανείς έμφραγμα. Ο συνδυασμός του πρωινού στρες με τις καταχρήσεις του σαβ/κου αυξάνουν τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.

09.00

Η λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι στο αποκορύφωμά της, οπότε τώρα είναι η καλύτερη ώρα να φας ένα πλούσιο πρωινό καθώς ο μεταβολισμός σου δουλεύει φουλ και ό,τι φας έχει μικρότερες πιθανότητες να μετατραπεί σε λίπος και να αποθηκευτεί στο σώμα σου.

10.00

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να δώσουμε εξετάσεις, να πάμε σε επαγγελματικό ραντεβού και γενικότερα να κάνουμε οτιδήποτε απαιτεί το 100% της προσοχή μας. Η πνευματική μας εγρήγορση είναι στα υψηλότερα επίπεδα όπως και η ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και η ανάπτυξη επιχειρημάτων ενώ η βραχυπρόθεσμη μνήμη είναι φοβερά βελτιωμένη. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι επίσης ψηλά, προσφέροντας έτσι στον εγκέφαλο και στο σώμα αρκετή ενέργεια.

11.00

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ευάλωτο αυτή την ώρα γιατί τα Τ- λεμφοκύτταρα, που είναι υπεύθυνα για την κυτταρική ανοσία, παρουσιάζουν μειωμένη δραστηριότητα.

12.00

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού, εξαιτίας της θρόμβωσης και στένωσης των αρτηριών, είναι μεγαλύτερος τώρα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, επειδή η πίεση είναι υψηλότερη το μεσημέρι.

13.00

Η παραγωγή ούρων είναι πλούσια αυτή την ώρα καθώς έπειτα από την κατανάλωση υγρών που έχει γίνει από το πρωί, οι νεφροί παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα ώστε να αποβάλλουν τις τοξίνες από τον οργανισμό μας.

14.00

Καθώς το σώμα εργάζεται για να γίνει η πέψη του μεσημεριανού γεύματος, η φυσική ισχύς και τα επίπεδα ενέργειας μειώνονται- για αυτό και νιώθεις υπνηλία μετά το φαγητό και κουτουλάς στη δουλειά.

15.00

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι πονόδοντοι μειώνονται αυτή την ώρα, καθώς οι ενδορφίνες, που μας προστατεύουν από τον πόνο, βρίσκονται σε πολύ αυξήμενα επίπεδα. Οι πόροι της επιδερμίδας είναι διεσταλμένοι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ώρα, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος για αυτό καλό είναι να κάνεις τη ρουτίνα σου με τις κρέμες προσώπου/ σώματος.

16.00

Αν σκέφτεσαι να πας γυμναστήριο, τώρα είναι μια καλή ώρα καθώς το σώμα μας έχει την μεγαλύτερη αντοχή, είναι πιο ευκίνητο και ανταποκρίνεται καλύτερα στη φυσική άσκηση, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων της αδρεναλίνης, που κυκλοφορεί στο σώμα και αυξάνει τον καρδιακό παλμό. Τα νύχια και τα μαλλιά μεγαλώνουν γρηγορότερα και η λειτουργία των πνευμόνων είναι καλύτερη (για τους ασθματικούς η βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας μπορεί να φτάσει και το 50% κατά τη διάρκεια της  ημέρας).

17.00

Σύμφωνα με έρευνες αυτή την ώρα αυξάνεται η ισχύς της παλάμης (!) κάτι που ενδεχομένως οφείλεται στην ενδυνάμωση των μικρών μυών των δαχτύλων έπειτα από τη συνεχή χρήση τους μέσα στη μέρα.

18.00

Το σώμα μας αρχίζει να κουράζεται και ο μυϊκός τόνος, ο καρδιακός ρυθμός και η πίεση αρχίζουν να πέφτουν. Αυτή την ώρα το στομάχι μας παράγει μεγάλες ποσότητες οξέων και αν έχεις φάει πολύ ενδέχεται να νιώσεις καούρα καθώς παράγεται ακόμα περισσότερη ποσότητα οξέων.

19.00

Όσο το φως της ημέρας μειώνεται το σώμα μας αρχίζει να εκκρίνει μελατονίνη για να μας προετοιμάσει για τον ύπνο. Ενώ το κορμί μας χαλαρώνει, οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης βρίσκονται στο αποκορύφωμα, για αυτό και είναι η κατάλληλη ώρα να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό.

20.00

Τα ένζυμα του ύπατος αυξάνονται και έτσι μπορούν να διασπάσουν καλύτερα το αλκοόλ, όποτε μπορείς να πιεις πιο άνετα ένα ποτό (αλλά ένα, όχι δέκα!). Τα ένζυμα μειώνονται πάλι γύρω στις 10.00 το πρωί.

21.00

Αυτή είναι πιο πιθανή ώρα να σε πιάσουν έντονοι πόνοι γιατί τα όρια της αντοχής μας είναι χαμηλότερα, κάτι που συμβαίνει εξαιτίας της πτώσης στα επίπεδα των ενδορφίνων, που εμποδίζουν το αίσθημα του πόνου.

22.00

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πιο αποτελεσματικό γιατί αυξάνονται τα επίπεδα της ιντερλευκίνης 1, που είναι υπεύθυνη για τη σωστή ρύθμισή του.

23.00

Η ευαισθησία μας στις αλλεργίες είναι μεγαλύτερη αυτή την ώρα ενώ στις 23.30 τα υψηλα επίπεδα μελατονίνης μας φέρνουν υπνηλία. Δέκα λεπτά αφού ξαπλώσουμε ο καρδιακός μας ρυθμός πέφτει ενώ μειώνεται η εγκεφαλική λειτουργία. Σε περίπου 20-30 λεπτά μας παίρνει ο ύπνος- εκτός και αν πάσχουμε από αϋπνίες.