TIPS

Οι πετσέτες σου είναι πολύ πιο βρώμικες από όσο νομίζεις

Δεν θέλω να σε ταράξω αλλά οι πετσέτες, με τις οποίες σκουπίζεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρα σου, μάλλον στεγάζουν μια τεράστια ποικιλία μικροβίων, που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Καθόλου ευχάριστη εικόνα, το ξέρω, αλλά αυτή είναι η σκληρή αλήθεια.

Οι αφράτες πετσέτες που καμαρώνουν στο μπάνιο σου, είναι μεγάλες παγίδες μικροβίων, επειδή κάθε φορά που τις χρησιμοποιείς, μεταφέρεις πάνω τους τα φυσικά βακτήρια του δέρματός σου και όποια άλλα βρίσκονται στην επιφάνειά του.

Τα περισσότερα από αυτά είναι αβλαβή και δεν απειλούν την υγεία μας, ίσα ίσα λειτουργούν ως ”φράχτης” προστασίας (έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μικροβίωμα του δέρματός μας παίζει τον ίδιο προστατευτικό ρόλο με αυτό του εντέρου) ωστόσο οι πετσέτες είναι το ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών επειδή είναι συχνά υγρές, ζεστές, δεν στεγνώνουν σωστά και δεν πλένονται συχνά! Αν σκεφτείς μάλιστα ότι οι πετσέτες του μπάνιου έρχονται σε επαφή με υπολείμματα ούρων κοπράνων, καταλαβαίνεις γιατί χρειάζεται να τις αλλάζεις τακτικά.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε 100% καθαρή μια πετσέτα από μικρόβια, αλλά με συχνή πλύση μπορούμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση των μικροβίων σε αυτές.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις δηλαδή τις πετσέτες σου; Η πετσέτα του σώματος, που χρησιμοποιείται καθημερινά σε ντους, πρέπει να αλλάζει μετά από 3 χρήσεις ενώ η πετσέτα των χεριών κάθε 2 μέρες.