ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6+1 λόγοι που θα σε πείσουν να μειώσεις τη ζάχαρη που καταναλώνεις

Παρά το γεγονός ότι η γενιά μας έχει ονομαστεί «health conscious generation», 422 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη, ενώ το 2012 3.7 εκατομμύρια θάνατοι είχαν ως άμεση ή έμμεση αιτία το διαβήτη. Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στην ποιότητα της διατροφής μας και να μειώσουμε τη ζάχαρη από το καθημερινό μας διατροφολόγιο.

Από την Ζωή Κατσιρμά

Λίγα λόγια για το διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία μεταβολική ασθένεια που αφορά την αύξηση συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή του μεταβολισμού τη γλυκόζης, είτε αυτό οφείλεται σε μειωμένη έκκριση ινσουλίνης, είτε σε μείωση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλινοαντοχή. Υπάρχουν τρεις τύποι διαβήτη: Ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης κύησης. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι συνήθως κληρονομικός,  χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος (αυτόνομης αιτιολογίας), τα οποία φυσιολογικά παράγουν ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης, καθώς και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων σε αυτή. Τέλος, ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη και μοιάζει με το διαβήτη τύπου 2. Παρά το γεγονός ότι ο διαβήτης κύησης είναι συνήθως αναστρέψιμος και εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, το 30-40% των γυναικών που εμφανίζουν διαταραχές της ινσουλίνης κατά την εγκυμοσύνη θα πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή τους. Οι γυναίκες με παχυσαρκία είναι πιθανότερο να εμφανίσουν διαβήτη κύησης.

Η ζάχαρη είναι παντού

Ακόμη κι αν πίνεις τον καφέ σου σκέτο, η ζάχαρη βρίσκεται παντού στη ζωή σου. Αν προσέξεις τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων, θα δεις ότι περιέχεται παντού ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά πρόσθετα. Η ζάχαρη έχει πολλές μορφές. Αντί «ζάχαρης» μπορεί να αναγράφεται σουκρόζη, γαλακτόζη, φρουκτόζη, μέλι, σιρόπι, μελάσα κτλ. Διάφορες λέξεις με την κατάληξη -όζη, συνήθως είναι πρόσθετα σάκχαρα και δεν έχουν καμία διαφορά από την απλή ζάχαρη. Σίγουρα κάποιες φορές είναι αδύνατο να μαντέψεις ότι ένα τρόφιμο είναι γεμάτο ζάχαρη για αυτό και καλό θα ήταν να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες πριν το ρίξεις στο καλάθι σου. 

 

1. 1+1 = -2

Σύμφωνα με μία έρευνα της Beilharz και των συνεργατών της (2015), η αυξημένη κατανάλωση σακχάρων και λιπαρών μπορεί να μειώσει την εγκεφαλική λειτουργία. Άσε, λοιπόν, κάτω τα καραμελάκια που μόλις αγόρασες για να «καθαρίσει» το μυαλό σου.

2. Πείναααα

Όπως έχουμε ξαναφέρει, τα απλά σάκχαρα σε κάνουν να πεινάς πολύ γρήγορα και έντονα. Εκτός αυτού, η ζάχαρη έχει παρόμοια δράση με εθιστικές ουσίες και έτσι πυροδοτεί πιο συχνά τις λιγούρες σου για κάτι γλυκό. Με απλά λόγια, όση περισσότερη ζάχαρη τρως, τόση περισσότερη θέλεις να καταναλώσεις. Αν όμως σπάσεις αυτόν το φαύλο κύκλο, η συχνότητα στην οποία νιώθεις ότι «το σώμα σου ζητάει ζάχαρη» θα ελαττωθεί αξιοσημείωτα.

3. Χάσε αυτά τα κιλά που δε χάνονται ποτέ

Η αποχή σου από τη ζάχαρη κάνει ευκολότερη την απώλεια βάρους. Όχι μόνο γλιτώνεις ένα σωρό θερμίδες από τα γλυκά και την κρυμμένη ζάχαρη εδώ κι εκεί, αλλά με λιγότερες λιγούρες και περισσότερη ενέργεια για βόλτες, περπάτημα, παιχνίδια με το σκύλο και άσκηση, η δίαιτα δε θα σου φαίνεται βουνό αλλά… λοφάκι.

4. Η ζάχαρη δεν είναι όμορφη

Πολλοί παρατηρούν βελτίωση της γενικής κατάστασης της επιδερμίδας τους μετά τη μείωση κατανάλωσης της ζάχαρης. Λιγότερο λιπαρή επιδερμίδα, λιγότερα σπυράκια, περισσότερη λάμψη. Δε σου λέω σε καμία περίπτωση να σταματήσεις να χρησιμοποιείς την ενυδατική σου, αλλά μήπως να βοηθήσεις το δέρμα σου και από μέσα;

 

5. Ο διαβήτης δεν είναι μόνο κληρονομικός

Η βασική αιτία εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία και ο τρόπος ζωής που περιλαμβάνει η διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και μειωμένη κινητικότητα. Άλλοι παράγοντες εμφάνισης της ασθένειας είναι το οικογενειακό ιστορικό (γενετικοί λόγοι) και η ηλικία.

6. Οι «φίλοι» της ζάχαρης και του διαβήτη

Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι γνωστή αιτία εμφάνισης υπέρτασης. Πολύ συχνά ο λόγος αυξημένου σωματικού βάρους δεν είναι η ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται, αλλά η ποιότητα, με διάφορα τρόφιμα να περιέχουν πολλές κενές θερμίδες από σάκχαρα, σε πολύ μικρή μάζα. Μείωσε, λοιπόν, τη ζάχαρη που καταναλώνεις για να ελαττώσεις τις πιθανότητες να πάθεις έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρικές βλάβες και άλλες χρόνιες παθήσεις.

7. Η κατάθλιψη είναι γλυκιά

Αν νομίζεις ότι οι βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης τελείωσαν, σου κράτησα το χειρότερο για το τέλος. Σε μία έρευνα των Knuppel et al. (2017), που συμμετείχαν 23.245 άτομα, η κατανάλωση ζάχαρης μέσω γλυκών και ροφημάτων συσχετίστηκε με διάφορες ψυχικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και η κατάθλιψη. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αισθανθείς υποτονική, προσπάθησε να θυμηθείς πόση ζάχαρη έφαγες τελευταία.

 

Ευχαριστούμε την Ζωή Κατσιρμά

Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc

FB: Zoe Katsirma