ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 7 πιο χρήσιμες συμβουλές που θα σου δώσει ένας διατροφολόγος

Αν γινόταν να έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με κάποιον διατροφολόγο, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, ή ακόμα και να τον έχουμε σε live σύνδεση για να μας δίνει συμβουλές κάθε φορά που μια λιγούρα γίνεται αισθητή, πραγματικά θα το θεωρούσαμε θείο δώρο. Αλλά κάτι τέτοιο, εκτός από κάπως περιττό, είναι και πρακτικά ανεφάρμοστο. Ωστόσο μπορείς να έχεις κατά νου κάποια χρήσιμα πραγματάκια όσον αφορά στη διατροφή σου, τα οποία προέρχονται από επαγγελματίες διατροφολόγους και θα πάνε εσένα μπροστά και το νούμερο στη ζυγαριά προς τα κάτω.

> Οι υπερτροφές δεν είναι μόνο κάτι εξωτικά, πανάκριβα τρόφιμα: Υπερτροφή είναι επίσης το σπανάκι, τα μήλα, τα αμύγδαλα, το μη επεξεργασμένο τυρί, δηλαδή καθημερινές τροφές που είναι πραγματικά πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

> Μια διατροφή χωρίς υδατάνθρακες είναι μη ρεαλιστική: Γιατί δεν θα κρατήσει για πολύ και θα σε αδειάσει από ενέργεια. Αν θες να χάσεις βάρος  μπορείς να τους αντικαταστήσεις με τροφές ολικής άλεσης και να αυξήσεις την πρωτεΐνη.

> Ενίσχυε τον οργανισμό σου με βιταμίνες: Εννοείται ότι τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τα λαμβάνουμε πρωτίστως από τις τροφές, αλλά επειδή κυρίως εμείς οι γυναίκες έχουμε έλλειψη σιδήρου και βιταμίνης D, είναι πολύ χρήσιμο να αναπληρώνουμε με μία πολυβιταμίνη.

> Το ότι γυμνάζεσαι δεν σημαίνει ότι μπορείς να τρως παραπάνω: Η άσκηση ναι, ενισχύει το μεταβολισμό σου, σε σώζει από την ένταση του στρες, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πολλών ασθενειών, αλλά δεν καίει όσες θερμίδες πιστεύεις. Δεν είναι δικαιολογία ότι γυμνάζεσαι για να τρως διπλή μερίδα φαγητού.

> Μάθε να τρως λιγότερο: Όλα είναι μία συνήθεια. Για παράδειγμα, η σαλάτα χωρίς αλάτι ή ο καφές χωρίς ζάχαρη ίσως ακούγονται πολύ άνοστα για κάποιον που δεν τα έχει στερηθεί ποτέ. Αν όμως αρχίσεις να μειώνεις σιγά σιγά την ποσότητα, χωρίς ακρότητες, μπορείς να φτάσεις στο επιθυμητό για σένα σημείο. Αν θες να περιορίσεις τη μερίδα που τρως, γέμισε ένα μικρό πιάτο και φάε μ’ ένα μικρό πιρούνι.

> Τα μούρα φτιάχνουν τα καλύτερα σνακ: Έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που τρώνε μύρτιλα 3-4 φορές την εβδομάδα εμφανίζουν 34% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν καρδιακή προσβολή, υπέρταση ή διαβήτη.

> Το νερό είναι τόσο ωφέλιμο όσο λέγεται: Είναι ο μόνος φυσικός λιποδιαλύτης. Όσο πιο νωρίς στη ζωή σου μάθεις να πίνεις 6-8 ποτήρια νερό τη μέρα, τόσο το καλύτερο.