ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 6 τροφές-σύμμαχοι στην απώλεια βάρους

Η υγιεινή διατροφή έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας (και, πραγματικά, άργησε κιόλας) και αυτό είναι τέλειο. Όχι μόνο γιατί πλέον έχεις περισσότερους λόγους να χαμογελάς όταν κάνεις εξετάσεις αίματος, αλλά κι επειδή ανακαλύπτεις νέες γεύσεις. Μεταξύ άλλων, το healthy eating, αφήνοντας χιλιόμετρα πίσω τη δίαιτα, είναι μονόδρομος αν σκοπός σου είναι να σταθεροποιηθείς σε ένα υγιές βάρος μακροπρόθεσμα.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να αλλάξεις εξ ολοκλήρου τη διατροφή σου (και συνεπώς και τη λίστα του σούπερ μάρκετ). Μικρές αλλαγές στο διατροφολόγιο αρκούν για να δεις διαφορά. Θα σου πω το πιο εύκολο: Μειώνοντας τις επεξεργασμένες τροφές με πολλή ζάχαρη και λιπαρά βλέπεις αμέσως βελτίωση. Αυτό, φυσικά, ακούγεται πάρα πολύ γενικό. H Kate Save,  διαιτολόγος με έδρα την Αυστραλία συγκέντρωσε σε μια λίστα μερικές πολύ υγιεινές επιλογές.

1. Στραγγιστό γιαούρτι

Το στραγγιστό γιαούρτι δεν έχει προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών πράγμα που ρίχνει τις θερμίδες του στις 100 (ανά μερίδα) και έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αν σου φαίνεται πολύ σκέτο σε γεύση, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Να προσθέσεις μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ή ο,τι τραβάει η όρεξή σου.

2. Φασόλια edamame

Edamame: Eίναι αυτά τα πράσινα, μακρόστενα φασόλια που έχεις δει στα εστιατόρια που σερβίρουν sushi. Δεν τρώγεται το περίβλημά τους, αλλά μόνο το εσωτερικό τους το οποίο είναι τραγανό και γευστικό. «Μα τα καημένα τα αλατισμένα φυστίκια τι κακό έχουν; Ξηρός καρπός είναι», θα πεις. Ναι, αλλά συνήθως είναι καλυμμένα από πολύ αλάτι. Και αν θέλεις να σου μιλήσουμε και με αριθμούς, μια χούφτα φυστίκια (περίπου 25 δηλαδή) μετράει 180 θερμίδες, ενώ 100 γραμμάρια edamame έχουν 122 θερμίδες.

3. Κινόα

Πραγματικά μοιάζει πολύ σε γεύση και σε τρόπο παρασκευής με το ρύζι. Γιατί η κινόα πρέπει να την προσθέσεις στη διατροφή σου; Αν και δεν είναι χαμηλή σε θερμίδες (αντιθέτως έχει διπλάσιες του ρυζιού), έχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και αμινόξεα. Παράλληλα, έχει λιγότερους υδατάνθρακες και είναι μια άριστη πηγή σιδήρου.

4. Βραστό αυγό

Ένα βραστό αυγό είναι ισότιμο σε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με μία μπάρα δημητριακών, αλλά δίνει μόλις 74 θερμίδες (και καθόλου συντηρητικά). Παράλληλα περιέχει ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καλά λιπαρά. 

5. Καστανό ρύζι

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απόλαυση που παίρνεις όταν τρως μια μακαρονάδα, αλλά αν θέλεις κάτι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη, που να μη σε φουσκώνει τόσο και να μη σου προκαλεί δυσκοιλιότητα, το καστανό ρύζι είναι αυτό που ψάχνεις. Αν δεν είσαι του ρυζιού, μπορείς να επιλέξεις  ζυμαρικά ολικής άλεσης.

6. Βρώμη

Η βρώμη δεν έχει ούτε κόκκο ζάχαρης. Προσθέτοντας φρούτα (είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα), σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κανέλα μέσα σε ένα μπολ βρώμης με γάλα, έχεις ένα γεύμα όχι μόνο θρεπτικό, αλλά και σούπερ απολαυστικό.