ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 υλικά που ρίχνεις στη σαλάτα σου και σε παχαίνουν

Σαλατούλα. Το πιο ελαφρύ γεύμα μετά τον αέρα τον κοπανιστό και μια πιατέλα γεμάτη με ακτινίδια. Τροφή που την τρως χωρίς τύψεις συνοδευτικά με το κυρίως φαγητό σου ή και μόνη της. Σε χορταίνει, δεν σε γεμίζει με περιττές θερμίδες, αν τις προσθέσεις και ζωική πρωτεΐνη ή λίγο υδατάνθρακα, έχεις ένα πλήρες, υγιεινό διατροφικό γεύμα, στην πλειοψηφία του πράσινο, στο οποίο μπορείς να ελέγξεις το αλάτι και το λάδι. Σωστά;

Αλήθεια, εσύ τι βάζεις μέσα στη σαλάτα του; Περιορίζεσαι στα 30 γραμμάρια άπαχου τυριού, στη μία παλάμη ψητού κοτόπουλου, στη μία κουταλιά ελαιόλαδου και στις 2 φρυγανιές σικάλεως; Ή “βαφτίζεις” σαλάτα οτιδήποτε έχει μέσα της μαρούλι και ντοματίνια, κι ας έχει προσθέσει κάποιο αόρατο χέρι μισό πακέτο μακαρόνια με ένα κεφάλι γραβιέρα. Τι λάθη κάνεις στη σαλάτα και την μεταμορφώνεις από κάτι αθώο σε έναν ύπουλο αχταρμά λιπαρών;

> Την πλακώνεις στα dressings. Άλλο ξύδι, άλλο μπαλσάμικο, άλλο σως βινεγκρέτ. Οτιδήποτε έχει πάνω από μία κουταλιά μαγιονέζας light, δεν το λες διατροφικό.

> Βάζεις πολύ κρουτόν. Δηλαδή λευκό φρυγανισμένο ψωμί που μπορεί να έχει ψηθεί με βούτυρο κι αλάτι για να είναι τόσο γευστικό. Σπάσε 2-3 φρυγανιές σικάλεως καλύτερα.

> Ρίχνεις ξηρούς καρπούς. Οι οποίοι ναι, είναι πολύ ωφέλιμοι, αρκεί να μην είναι αλατισμένοι και πάνω από μια χούφτα.

> Ρίχνεις και αποξηραμένα φρούτα. Λεπτομέρεια: Τα αποξηραμένα φρούτα, ό,τι φρούτο κι αν είναι, έχουν απαγορευτικά πολλή ζάχαρη και δεν πρέπει να τρώγονται ανεξέλεγκτα αν θες να λες ότι προσέχεις τη διατροφή σου.

> Παραγγέλνεις συνέχεια απ’ έξω. Το οποίο σημαίνει ότι δεν ελέγχεις πόσο λάδι ή ό,τι άλλο υγρό έχει πέσει πάνω στα λαχανικά σου. Κοινώς, επιβαρύνεσαι με θερμίδες που θα μπορούσες να έχεις αποφύγει.

> Κάνεις λάθος συνδυασμούς. Μία σαλάτα με πατάτες και λουκάνικα παύει να είναι σαλάτα. Ούτε αδυνατίζει ένας ντάκος με μισό τούβλο φέτα. Επίσης, το καλαμπόκι και οι ελιές έχουν περισσότερες θερμίδες απ’ όσες νομίζεις.

> Προσθέτεις κίτρινα τυριά με λιπαρά. Ναι, ωραίο το γκούντα μέσα στη σαλάτα σου σεφ, αλλά παχαίνει το άτιμο. Ένα κομματάκι τυρί χαμηλών λιπαρών είναι ο πιο σωστός συνδυασμός.

> Βάζεις τη σαλάτα μέσα σε “φωλιά”. Η τορτίγια που μασουλάς μαζί με το αγγουράκι συνήθως είναι τηγανητή και καθόλου υγιεινή. Νόστιμη σίγουρα, αλλά παχαίνει η ρουφιάνα.