ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις καφέ και χάνεις τα πολύτιμα οφέλη του

Είναι η πρώτη σου κίνηση με το που ανοίξει το μάτι το πρωί και θέλουμε να σε συγχαρούμε γι' αυτό γιατί ο καφές είναι μια πραγματικά καλή συνήθεια (μιλάμε πάντα για τις περιπτώσεις που πίνεται με μέτρο και όχι με τη σέσουλα). Την στιγμή που τον απολαμβάνεις γεμίζεις τον οργανισμό σου με πολυφαινόλες, δηλαδή σημαντικά  αντιοξειδωτικά  που καταπολεμούν την καταστροφή των κυττάρων και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις.

Ο καφές σου βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει το μεταβολισμό, αυξάνει την παραγωγικότητα, βοηθά στη συγκέντρωση. Για να απολαύσεις όλα τα οφέλη όμως υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις και αυτές αφορούν τον τρόπο που τον φτιάχνεις και τον τρόπο που τον πίνεις. Βλέπεις υπάρχουν κάποιες «κακές» συνήθειες που μειώνουν τη θρεπτική του αξία. Να ποιες είναι αυτές.

1. Διαλέγεις βαριά χαρμάνια

 

Σου αρέσει το άρωμα τους, αλλά είσαι σίγουρη ότι μπορείς να το αντέξεις γευστικά; Γιατί ωραία τα βαριά χαρμάνια (αν και πρόκειται για παρανόηση ότι όσο πιο βαρύ το χαρμάνι τόσο πιο ποιοτικός ο καφές), αλλά αν γευστικά δεν τα αντέχεις καταλήγεις να επιβαρύνεις τον καφέ σου με ζάχαρη και γάλα.

2. Τον «φορτώνεις» με πολλή ζάχαρη

 

Είμαι σίγουρη ότι έχεις βαρεθεί να ακούς τη φράση «πώς το πίνεις αυτό το πετιμέζι». Είσαι όμως του γλυκού καφέ τι να σε κάνουμε. Ωστόσο οφείλουμε να σε ενημερώσουμε πως η ζάχαρη που προσθέτεις στον καφέ σου μπορεί, σύμφωνα με τα γούστα σου, να βελτιώνει ακόμα περισσότερο τη γεύση σου, αλλά έτσι α. ανεβάζεις απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου και β.  επιβαρύνεσαι με πολλές θερμίδες. Αν η γεύση του καφέ σου παραφαίνεται πικρός για να τον απολαύσεις σκέτο (ή έστω με λιγότερη ζάχαρη) δοκίμασε κάποιο χαρμάνι που προέρχεται από πιο γλυκές και αρωματικές ποικιλίες.

3. Το παρακάνεις (και) με το γάλα

Γάλα, αφρόγαλα, κρέμα γάλακτος, σαντιγί, φυτική κρέμα είναι προσθήκες που κάνουν τον καφέ πιο ευκολόπιοτο (και είμαι από τους ανθρώπους που μπορούν να στο επιβεβαιώσουν περίτρανα), αλλά του προσθέτουν θερμίδες. Αρκεί να σου πούμε ότι ο freddo capuccino έχει (περίπου) 160 θερμίδες (άμα τον πίνεις και μέτριο οι θερμίδες αγγίζουν τις 200). Κι αν πίνεις δύο με τρεις καφέδες την ημέρα do the math. Αν, δε, πάμε σε πιο περίπλοκα ροφήματα με σιρόπια και έξτρα κρέμες, ο αριθμός πολλαπλασιάζεται. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός καφές με γάλα πέφτει βαρύς στο στομάχι προκαλώντας φούσκωμα ή -ακόμα χειρότερα- στομαχικές διαταραχές.

4. Φτιάχνεις καφέ χωρίς να έχεις καθαρίσει την καφετιέρα

Ωραία να στο θέσουμε και αλλιώς. Θα χρησιμοποιούσες ένα τηγάνι στο οποίο είχες προηγουμένως τηγανίσει χωρίς να το πλύνεις πρώτα; Θα μου πεις λάδι και καφές δεν είναι το ίδιο, αλλά πίνοντας καφέ από μια «λερωμένη» καφετιέρα ακυρώνεις ένα μεγάλο ποσοστό της γεύσης και της ποιότητας του καφέ. Τώρα, για να καθαρίσεις σωστά τη συσκευή μέσα στην οποία φτιάχνεις τον καφέ σου δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις απορρυπαντικό  πιάτων. Αρκεί νερό με λίγο ξύδι.

5. Προσθέτεις πολύ καυτό νερό

Όλοι ξέρουν ότι ο καμένος καφές δεν είναι ωραίος καφές. Και ρίχνοντας ή φτιάχνοντας τον καφέ σου (π.χ. τον νες)  με πολύ καυτό νερό, καταστρέφεις τη γεύση του. Ιδανικά, φρόντιζε το νερό που ρίχνεις να μην ξεπερνά τους 90 βαθμούς Κελσίου (έχοντας πάντα στο μυαλό σου ότι βράζει στους 100).