ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εσύ ξέρεις πόση καφεΐνη περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ;

Σου αρέσει ο καφές; Είσαι πολύ φίλη μου. Δεν σου αρέσει; Δεν έχει καμία σημασία, καθώς σίγουρα έχεις κάποιον ή κάποια στο πολύ κοντινό σου περιβάλλον που να πίνει καφέ από απλώς ευχάριστα μέχρι μετά μανίας. Όπως και να έχει, είναι μια χρήσιμη πληροφορίας να ξέρεις πόση καφεΐνη μπορείς να καταναλώσεις σ' ένα φλιτζάνι καφέ, ακόμα και ως εγκυκλοπαιδική γνώση βρε αδερφέ. 

Ωστόσο, αν ανήκεις σ’ εκείνη την κατηγορία που έχει κάνει τον καφέ υποκατάστατο του νερού και προσπαθείς να μειώσεις τις ποσότητες της καφεΐνης που λαμβάνεις καθημερινά, τότε σίγουρα αυτό το κείμενο θα γίνει ο οδηγός σου.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, ένας απλός καφές περιέχει περίπου 95 mg καφεΐνης σ’ ένα φλιτζάνι χωρητικότητας -κατά προσέγγιση- 235 ml. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τις μέσες τιμές ενός σπιτικού καφέ ή εκείνου των coffe spots to go.

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014 και ανέλυσε την περιεκτικότητα σε καφεΐνη από πολλαπλές πηγές, κατέληξε πως ένα φλιτζάνι περίπου 235 ml με απλό καφέ μπορεί να περιέχει από 75 έως 165 mg καφεΐνης. Ο αρωματικός καφές  περιέχει ακόμη λιγότερη, με περίπου 48 mg καφείνης στο αντίστοιχο φλιτζάνι, ενώ ο εσπρέσο είναι ο πιο δυνατός, αφού μπορεί να περιέχει έως 500 mg καφεΐνης σ’ ένα φλιτζάνι 235 ml.

Αν και αυτές οι αναλογίες αποτελούν έναν κάποιο μπούσουλα για σένα που θες να ξέρεις πόση καφεΐνη καταναλώνεις ημερησίως, ωστόσο πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι είναι ενδεικτικές και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία του καφέα αλλά και τον τρόπο ψησίματος και παρασκευής του.