CELEBRITIES

Όσκαρ 2017: Γνωρίζουμε τις αντρικές υποψηφιότητες των βραβείων

Η απονομή των 89ων Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στο Dolby Theater του Hollywood, στις 27 Φεβρουαρίου, σε μια τελετή που θα παρουσιάσει ο Jimmy Kimmel. Συνολικά δέκα άντρες ηθοποιοί είναι υποψήφιοι για τα Βραβεία Όσκαρ Α΄και Β΄Ανδρικού Ρόλου. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δεν αποκλείεται να υπάρχουν εκπλήξεις στα ονόματα των νικητών.

Casey Affleck, Manchester by the Sea

Yποδύεται τον Lee Chandler, έναν μοναχικό άντρα που αναγκάζεται να επιστρέψει στη γενέτειρά του, μια μικρή πόλη δίπλα στη θάλασσα, όταν ο μεγάλος του αδερφός φεύγει από τη ζωή και ο ίδιος αναλαμβάνει την κηδεμονία του ανήλικου ανιψιού του. Η ερμηνεία του είναι όπως και η ταινία, σπαρακτική αλλά ταυτόχρονα και “ζυγισμένη”, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές που θα διατάρασσαν την αρμονία της θλίψης που κυριαρχεί στην αφήγηση. Ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να του στερήσει το Όσκαρ – για λόγους που δεν σχετίζονται με την ερμηνευτική του ικανότητα – είναι οι παλιότερες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, οι οποίες διευθετήθηκαν μεν εξωδικαστικά, ωστόσο εξακολουθούν να ρίχνουν τη σκιά τους πάνω στη ζωή του “σωστού αδερφού Affleck”.

Andrew Garfield, Hacksaw Ridge

O “Αντιρρησίας Συνείδησης” είναι η νέα ταινία του Mel Gibson, όπου ο Garfield υποδύεται τον Desmond Doss, έναν νεαρό που κατατάσσεται εθελοντικά στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Doss, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, δεν αγγίζει όπλα, θέλει όμως να υπηρετήσει ως νοσοκόμος μάχης. Ο Garfield έδωσε μια καλή ερμηνεία, με αρκετές συγκινητικές στιγμές, σε μια ταινία που, πέραν του εξαιρετικού μοντάζ, δεν είχε κάτι άλλο να επιδείξει στο  και αν έπρεπε οπωσδήποτε να είναι φέτος υποψήφιος για κάποιον ρόλο, αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του στο στο Silence του Scorsese, το οποίο όμως δεν έφτασε ως τα φετινά Βραβεία της Ακαδημίας.

Ryan Gosling, La La Land

 

Πρόκειται για την πρώτη υποψηφιότητα Α΄ Ανδρικού Ρόλου του Gosling μετά το 2006 και την ταινία Half Nelson. Ο Gosling παίζει τον Sebastian, ένα jazz πιανίστα που προσπαθεί να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, μέσα στη show biz του Los Angeles. Ίσως το πιο εντυπωσιακό τμήμα της ερμηνείας του αφορά στις μουσικές του ικανότητες και συγκεκριμένα στο ότι μέσα σε τρεις μήνες κατάφερε να μάθει jazz πιάνο. Όπως έγινε γνωστό, δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα hand double, ακόμα και στα κοντινά πλάνα των χεριών του. Όσο για την συνολική ερμηνεία του, το LadyLike στηρίζει διαχρονικά Ryan Gosling, πόσο μάλλον στο πλαίσιο της νέας κινηματογραφικής εμμονής μας που ονομάζεται La La Land.

Viggo Mortensen, Captain Fantastic

 

O Ben Cash είναι ένας αντισυμβατικός πατέρας που μεγαλώνει μαζί με τη γυναίκα του τα έξι παιδιά τους μέσα σε ένα δάσος της πολιτείας Washington. Εξαιτίας ενός περιστατικού, ο Ben θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη φύση και τον παλιό τρόπο ζωής και να επιστρέψει με τα παιδιά στην οργανωμένη κοινωνία. Ο Mortensen είναι επιβλητικός στον ρόλο του πατέρα που προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του με άξονα το well being της οικογένειάς του. Οι πιθανότητες να σηκώσει το χρυσό αγαλματίδιο είναι, όμως, μικρές. Πρόκειται για τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Βραβείο Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, καθώς η  πρώτη ήταν το 2008 στην ταινία Eastern Promises του David Cronenberg.

Denzel Washington, Fences

 

Ο Troy Maxton είναι εργάτης καθαριότητας στο Pittsburg της δεκαετίας του ’50. Ο μεγάλος γιος του προσπαθεί να κάνει καριέρα ως μουσικός, ενώ ο μικρός θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Ο Washington είναι εξαιρετικός στον ρόλο ενός ανθρώπου του οποίου θα όνειρα διαψεύστηκαν πολλές φορές και που ταυτόχρονα δεν μπορεί να αφαιρέσει από τη ζωή του τα όρια, τους φράχτες που η κοινωνία ήδη έχει αρχίσει να προσπερνά. Η ταινία αποτελεί επί της ουσίας ένα θεατρικό έργο σε κινηματογραφική απόδοση και η ερμηνεία του διαθέτει αυτή τη θεατρική ποιότητα που του δίνει το προβάδισμα στην κούρσα των Όσκαρς, έναντι και του Affleck.

Mahersala Ali, Moonlight

 

Ο Juan είναι ένας κουβανέζικης καταγωγής έμπορος ναρκωτικών που μια μέρα συναντά τυχαία τον μικρό Chiron, καθώς ο τελευταίος προσπαθεί να γλιτώσει από τους bullies του σχολείου του. Ο Juan παίρνει τον Chiron υπό την προστασία του, όμως η ναρκομανής μητέρα του έχει αντιρρήσεις. Η καριέρα του Ali βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία, ιδίως μετά τη συμμετοχή του στο House of Cards και το Luke Cage. Εμφανίζεται μόνο στο πρώτο από τα τρία μέρη της ταινίας, όμως η εμβληματική σκηνή όπου μαθαίνει κολύμπι στον μικρό αρκεί για να του χαρίσει το χρυσό αγαλματάκι.

Jeff Bridges, Hell or High Water

 

Καταρχάς να πούμε ένα “καλησπέρα, Jeff, μας είχες λείψει” και κατά δεύτερον να συμπληρώσουμε ότι “ο νέος είναι ωραίος, όμως ο παλιός είναι αλλιώς”. Ο Bridges ερμηνεύει τον αστυνομικό Marcus Hamilton με τρόπο στιβαρό και με τη γνωστή φυσικότητα που τον διακρίνει ως ηθοποιό, τόσο σε πρωταγωνιστικούς, όσο και σε δευτερεύοντες ρόλους. Η “νέα άγρια δύση” αποτελεί (μαζί με την κλασική άγρια δύση του True Grit) φυσικό περιβάλλον για τον συνολικά επτά φορές υποψήφιο για Όσκαρ. Μετά το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για ταινία Crazy Heart, ίσως ήρθε η ώρα για το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού ρόλου.  

Lucas Hedges, Manchester by the Sea

 

Τον συναντήσαμε για πρώτη φορά το 2012 στο Moonrise Kingdom του Wes Anderson. O Lucas Hedges είναι μόλις 21 ετών και αυτή είναι η πρώτη του υποψηφιότητα για Βραβείο Όσκαρ. Στην ταινία Manchester by the Sea υποδύεται τον Patrick Chandler, ανιψιό του Casey Affleck, που χάνει τον πατέρα του και προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή του με αυτό το νέο δεδομένο. Όσο καλός κι αν ήταν ο Affleck, η έκπληξη του φιλμ βρίσκεται στον Hedges, ο οποίος ανέδειξε με μοναδικό τρόπο όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβληματισμένης εφηβείας που ζει το πρώτο της πένθος. 

Dev Patel, Lion

 

O Dev Patel, ο νεαρός Slumdog Millionaire, μεγάλωσε και είναι πλέον ο Saroo Brierley. Η ιστορία του μικρού Saroo που χάθηκε στους δρόμους της Καλκούτας, έζησε για λίγο μόνος του και κατόπιν υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι στην Αυστραλία, είναι πολύ συγκινητική και ο Patel καταφέρνει να σηκώσει το βάρος του ρόλου του σε μια, κατά τα άλλα, άνιση ταινία από άποψης συναισθημάτων και εικόνων. Ίσως θα θέλαμε να βρίσκεται στη θέση του υποψηφίου ο μικρός Sunny Pawar, που υποδύθηκε τον Sarοο σε μικρή ηλικία.  

Michael Shannon, Nocturnal Animals

 

O Shannon υποδύεται τον Bobby Andes, έναν ντετέκτιβ που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την εξαφάνιση δυο γυναικών. Ο χαρακτήρας εμφανίζεται στο παράλληλο σύμπαν του βιβλίου που διαβάζει στην ταινία η Amy Adams. Κατεξοχήν θεατρικός ηθοποιός με τεράστια πορεία στο σανίδι, ο Shannon έγινε ευρύτερα γνωστός κυρίως από τους κινηματογραφικούς του ρόλους και διαθέτει ένα μοναδικό ερμηνευτικό βάθος, καθώς και μια προσαρμοστικότητα η οποία αποδεικνύεται, εκτός των άλλων, από το σύνολο και το είδος των ρόλων που έχει ερμηνεύσει μέχρι στιγμής. Η πρώτη του υποψηφιότητα για Βραβείο Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου ήταν το 2008 για τη συμμετοχή του στην ταινία Revolutionary Road.