CELEBRITIES

Γιατί πεθαίνουν τόσοι διάσημοι μέσα στο 2016

Τη λογική εξήγηση πίσω από τους πολλούς θανάτους σπουδαίων καλλιτεχνών μέσα στους μόλις 4 πρώτους μήνες του 2016, αναζητά ο συντάκτης του BBC που ειδικεύεται στις νεκρολογίες, Nick Serpell.

Χαρακτηρίζοντας πραγματικά εξωφρενικό τον αριθμό των διάσημων που έφυγαν από τη ζωή το 2016, ο Serpell μιλώντας στο BBC Radio 4, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις και μάλλον όσα λέει έχουν βάση.

Παρακάτω μπορείς να δεις επιγραμματικά τους λόγους στους οποίους ισχυρίζεται ότι οφείλεται αυτή η δυσάρεστη έκρηξη φέτος.

Αύξηση γεννήσεων μεταξύ 1946-1964

Πολλοί από όσους πεθαίνουν στις μέρες μας, είχαν γεννηθεί το διάστημα 1946-1964, δηλαδή χρονιές που είχε σημειωθεί τεράστια αύξηση πληθυσμού. Άρα, λέει ο Serpell, αφού γεννήθηκαν περισσότεροι ήταν λογικό να αυξηθεί και ο αριθμός όσων ανήκουν στην κατηγορία “διάσημοι”. O Prince, ο David Bowie, η Victoria Wood, ήταν γεννημένοι σε αυτό το διάστημα.

Οι διάσημοι μεγαλώνουν

Αναφερόμενος πάλι στις συγκεκριμένες ημερομηνίες (1946-1964), ο Serpell υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι περνάνε τα 50 και σταδιακά μεγαλώνουν. Άρα, συμπεραίνει, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν θάνατοι και δεδομένου του baby-boom που προαναφέρθηκε, να είναι περισσότεροι από ότι παλιότερα.

Υπάρχουν περισσότεροι διάσημοι

Η ψηφιακή εποχή, βοηθάει να γίνονται περισσότεροι άνθρωποι γνωστοί και άρα η απώλεια τους δεν περνάει απαρατήρητη. “Στα τελευταία 10 χρόνια, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν παίξει μεγάλο ρόλο” παρατηρεί ο Serpell. Επίσης, στις μέρες μας είναι πολύ πιο εύκολο να μάθουμε ότι κάποιος πέθανε από ότι ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Όπως επισημαίνει ο Serpell, δυστυχώς η κατάσταση δε θα αλλάξει. “Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια οι διάσημοι άνθρωποι θα φτάσουν στα 80 τους και όλο αυτό θα συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα” αναφέρει χαρακτηριστικά. “Και σε αυτό δε συμπεριλαμβάνονται οι ξαφνικοί θάνατοι” προσθέτει.

Πάντως, εκτός από το BBC, γενικά αναζητείται απάντηση στο μεγάλο ΓΙΑΤΙ φεύγουν τόσοι διάσημοι μέσα στο 2016. Η Mirror, για παράδειγμα, αναφέρει εκτός από τα παραπάνω, ότι πιθανόν να φταίνε οι καταχρήσεις ενώ δεν αποκλείει και το απλά να πρόκειται για σύμπτωση.

Όλα τα παραπάνω, μπορεί να μη δίνουν λογική εξήγηση στο γιατί συγκεκριμένα το 2016 υπάρχει αυτή η εξέλιξη (και γιατί όχι το 2015 ας πούμε) όμως μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο γιατί η τάση θανάτων διάσημων προσώπων είναι ανοδική.