CELEBRITIES

Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν γνωρίζεις για τον Hugh Hefner

Στις 9 Απριλίου του 2018 ο Hugh Hefner θα γινόταν 92 χρονών. Θα είχε κάνει 3 γάμους, 4 παιδιά, θα είχε δηλώσει πως "Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζεις το όνειρο κάποιου άλλου",  θα άκουγε μόνο από το ένα αυτί, αφού το άλλο βγήκεπρο πολλού εκτός λειτουργίας, ως συνέπεια της υπερκατανάλωσης Viagra στο οποίο κατέφευγε χωρίς πολλά πολλά προκειμένου να διατηρεί εντελώς ξεροκέφαλα τη φήμη του εμβληματικού εραστή. Βέβαια θα μου πεις, αν όχι ο Hugh Hefner, τότε ποιος;

Για την πλειοψηφία των αντρών εδώ και δεκαετίες ο εκδότης του Playboy ήταν κάτι συγκεκριμένο: Πολύ τυχερός. Βασικά, το έλεγε και ο ίδιος: “Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον πλανήτη”. Κι όχι μόνο γιατί ήταν- ή έδειχνε επί μονίμου βάσεως περιτριγυρισμένος από το ωραίο φύλο, αλλά κυρίως γιατί έδινε την εντύπωση του ανθρώπου που πέτυχε αυτό που θέλουμε όλοι: να ζήσει όπως κατ’ εικόνα του ονείρου του.

Στις γυναίκες όμως, η φιγούρα του είχε μία απόλυτα αμφιλεγόμενη όψη. Για το σκληρό πυρήνα του φεμινιστικού κινήματος ο Hugh διέσυρε το γυναικείο κορμί, το έκανε εμπόρευμα, θυματοποίησε τον αισθησιασμό και τη γύμνια, πρόβαλλε την γυναίκα ως κρέας κι άνοιξε τις πύλες ώστε να το κάνουν κι άλλοι, πολλοί. Στον αντίποδα η άποψη πως χάρη στις αισθησιακές σελίδες του Playboy συντελέστηκε μία σεξουαλική επανάσταση απέναντι στην καταπίεση και τον συντηρητισμό, πως τα θηλυκά απελευθερώθηκαν και επιτέλους είχαν το δικαίωμα να κάνουν τη σάρκα τους ό,τι θέλουν. Πως όταν μια γυναίκα θέλει να βγάλει το σουτιέν ή το εσώρουχό της και να φωτογραφηθεί χωρίς αυτό, δεν σημαίνει πως είναι “φτηνή” ή “εύκολη”, αλλά πάνω απ’ όλα είναι δικαίωμά της, το σώμα της και η επιλογή της. Αν το καλοσκεφτείς, αυτό συνέβη τελικά. Και είναι ένα από τα επιτεύγματα του Hefner που ακόμα κι αν πολλοί διαφωνούν, κάποιοι θα συμφωνήσουν.

AP Photo

“Τό ότι άλλαξα την συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στο σεξ. Ότι οι καλοί άνθρωποι μπορούν να ζουν μαζί τώρα. Ότι  ‘απολύμανα’ την έννοια του προγαμιαίου σεξ. Αυτό μου δίνει τεράστια ικανοποίηση” είχε πει σε μία συνέντευξή του πριν αρκετά χρόνια ο άνθρωπος που έδωσε στο πάλαι ποτέ  “αθώο” κουνέλι την πιο ερωτική διάσταση που έχει δοθεί ποτέ σε τετράποδο. Ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός αν στο μυαλό του Hefner δεν είχε σκαλώσει ο αντίλογος. Όταν ήταν νέος κάθε μορφή σεξουαλικής συμπεριφοράς που δεν είχε σκοπό την τεκνοποίηση θεωρούνταν κάτι το ανήθικο, το παράνομο, που γεννούσε τύψεις μέσα στα μυαλά των ανθρώπων.

AP Photo/Chris Pizzello

Ο Hugh Hefner δεν ήταν μόνο το Mansion, τα πάρτι, η μεταξωτή του ρόμπα, οι Playmates και τα στιλιζαρισμένα πορνογραφικά εξώφυλλα που κατά κανόνα του αποδίδονται. Τα καλοσχεδιασμένα περιοδικά του φιλοξένησαν σπουδαία πολιτικά κείμενα και την αρθρογραφία πεφωτισμένων ανθρώπων που με χαρά και τιμή υπέγραφαν τις σελίδες του, όπως ο Ian Fleming, o Gabriel Garcia Marquez, ο Norman Mailer, o Jack Kerouac και πολλοί ακόμα εφάμιλλοί τους. Τόσο ο τίτλος όσο και ο ιδρυτής του είναι φορτισμένοι με πολλαπλές εκδοχές και εκφάνσεις απελευθέρωσης, αρκετές από τις οποίες παραμένουν άγνωστες σ’ εμάς.

AP Photo/George Brich

> Όταν ο Hefner ήταν 11 ετών όταν βραβεύτηκε από την Ανθρωπιστική Κοινότητα του Ιλλινόις για ένα ποίημα που είχε γράψει με τίτλο “Να είσαι ευγενικός με τα ανόητα ζώα”.

> Σε μία από τις αμέτρητες συνεντεύξεις που είχε δώσει παραδέχτηκε πως είχε ερωτική εμπειρία με έναν άντρα επειδή ήθελε να πειραματιστεί.

> Όταν ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Northwestern, είχε επιλέξει μαθήματα που αφορούσαν στο φύλο και την κοινωνική θέση της γυναίκας.

> Oι γονείς του Hefner ήταν συντηρητικοί Μεθοδιστές. Όπως είχε πει “οι γονείς μου ήταν εκείνοι που άθελά τους και με πολλούς τρόπους διέγειραν αυτή την διάθεση οπτικής επανάστασης μέσα μου”.

> Όταν ο Hugh υπηρετούσε στον στρατό η πρώτη του γυναίκα, η Mildred Williams του εξομολογήθηκε ότι τον απάτησε. “Ήταν η πιο καταστροφική στιγμή της ζωής μου” θα παραδεχόταν αργότερα, αποκαλύπτοντας πως η σύζυγός του του επέτρεψε να πλαγιάζει με άλλες γυναίκες επειδή ένιωθε ενοχές και θεωρούσε πως μ’ αυτό τον τρόπο ο γάμος τους θα σωζόταν. Χώρισαν το 1959, μετά από 10 χρόνια σχέσης.

> Σαν παιδί είχε εμμονή με μία λευκή-μπλε κουβέρτα, στην οποία ήταν κεντημένη η φιγούρα ενός κούνελου.

> Σε κάποια πράγματα ήταν πολύ απόλυτος, όπως για παράδειγμα στη χρήση ναρκωτικών. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να φέρει ουσίες μέσα στο Mansion.

> Κάποτε είχε επιχειρηθεί ένα ερωτικό κουαρτέτο με την πρώτη σύζυγό του, τον νεότερο αδερφό του και τη γυναίκα του. Τελικά οι 2 πρώτοι αποχώρησαν κι εκείνος έκανε σεξ μόνο με την τελευταία.

> Το πρώτο τεύχος του Playboy, το οποίο εξέδωσε με δανεικά από τη μητέρα του, περιείχε κι ένα διήγημα του Sir Arthur Conan Doyle με ήρωα τον Sherlock Holmes.

> “H κυρίαρχη δύναμη που εκπολιτίζει τον κόσμο είναι η θρησκεία, όχι το σεξ”, έχει πει μεταξύ άλλων.

> Είχε έντονη φιλανθρωπική δράση και ήταν υπέρμαχος του κινήματος για τα δικαιώματα της κοινότητας των μαύρων. Αγαπούσε τη τζαζ και τους μαύρους μουσικούς. Δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη συνέντευξη που δημοσίευσε στο περιοδικό ήταν του Miles Davis.

> Tα Playboy clubs ήταν από τους πρώτους χώρους που έδωσαν βήμα στους μαύρους stand-up comedians στην Αμερική.

> Το Μάρτιο του 1965 είχε εξώφυλλο την πρώτη μαύρη Playmate. Το όνομα αυτής, Jennifer Jackson.

> O Hefner υπερασπιζόταν με όλους τους τρόπους το δικαίωμα στην άμβλωση και στήριζε υλικά διάφορα κέντρα υποστήριξης θυμάτων βιασμού.

> Επιθυμία του ήταν να αποτεφρωθεί και η στάχτη του να πάρει θέση δίπλα από τον τάφο της Merilyn Monroe στο κοιμητήριο του Λος Άντζελες.

> Λάτρευε την Pepsi. Κάποτε έπινε 36 μπουκάλια την ημέρα!

AP Photo/Kristian Dowling

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Stephen Chernin