ΜΑΛΛΙΑ

Κεφάλαιο πιτυρίδα: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για να την αντιμετωπίσεις σωστά

Είναι από τα πιο ενοχλητικά πρροβλήματα που αντιμετωπίζουν άνδρες- γυναίκες στο τριχωτό της κεφαλής τους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά πράγματα που οι περισσότεροι αγνοούν γύρω από το κεφάλαιο πιτυρίδα. Εμείς, το ανοίξαμε και σου παραθέτουμε όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για να την αντιμετωπίσεις σωστά.

Τι είναι;

Στην πραγματικότητα, η πιτυρίδα είναι ένδειξη βακτηριακής φλεγμονής του τριχωτού, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων. Τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται, σχηματίζοντας αντιαισθητικές συστάδες που ονομάζονται πιτυρίδα. Βέβαια, χάρη στις κατάλληλες θεραπείες και στην υγιεινή ζωή, μπορείς να αποκτήσεις ξανά υγιές τριχωτό.

Πώς δημιουργείται;

Η πιτυρίδα προκαλείται από έναν μικροσκοπικό μύκητα, ονόματι, Malassezia, ο οποίος πολλαπλασιάζεται και προκαλεί φλεγμονή στο τριχωτό, με αποτέλεσμα την υπερβολική απολέπιση του τριχωτού ως μέσο αντιμετώπισης της φλεγμονής αυτής. Μέσα στους παράγοντες που μπορεί παράλληλα να ευνοήσουν τον πολλαπλασιασμό του μύκητα, συγκαταλέγονται πολλοί εξωτερικοί παράγοντες, όπως η υγρασία, το συχνό χτένισμα και το πιστολάκι στα μαλλιά, τα σκληρά προϊόντα και το  σκληρό νερό, αλλά και αρκετοί εσωτερικοί παράγοντες όπως το άγχος, η ορμονική ανισορροπία αλλά και η φτωχή διατροφή. Κι όπως καταλαβαίνεις, ένας πραγματικός φαύλος κύκλος ξεκινά, αφού η φαγούρα και ο ερεθισμός οδηγούν σε μεγαλύτερη απολέπιση και πολλαπλασιασμό του Malassezia. Επίσης, ορισμένες διαταραχές, όπως η ψωρίαση, μπορεί να οδηγήσουν σε απολέπιση.

Τι τύπο πιτυρίδας έχεις;

Κάθε δύο εβδομάδες, τα κύτταρα της επιδερμίδας στο τριχωτό ανανεώνονται φυσιολογικά και απορρίπτονται με τη μορφή μικρών, αόρατων λεπιών. Ωστόσο, λόγω ορισμένων παραγόντων, η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων μπορεί να επιταχυνθεί. Σχηματίζονται συστάδες νεκρών κυττάρων που ονομάζονται πιτυρίδα. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη διαταραχή, που σπάνια είναι σοβαρή, αλλά είναι αντιαισθητική. Υπάρχουν δύο τύποι πιτυρίδας, η ξηρή και η λιπαρή. Αν έχεις μικρές, λεπτές, λευκές φολίδες που πέφτουν στους ώμους, τότε έχες ξηρή πιτυρίδα. Αν πάλι έχεις μεγαλύτερες και πιο χοντρές, κιτρινωπές φολίδες που κολλάνε στο τριχωτό και τα μαλλιά, τότε έχεις λιπαρή πιτυρίδα. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που η πιτυρίδα συνοδεύεται από κνησμό και ερεθισμό.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Και τώρα έρχεται η στιγμή που περίμενες τόση ώρα. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση της πιτυρίδας είναι τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν, μιας και η σύνθεσή τους είναι τέτοια που εμποδίζει την αναπαραγωγή των μικροοργανισμών που προκαλούν την πιτυρίδα. Επίσης, χάρη σε συστατικά απολέπισης, απομακρύνουν την πιτυρίδα από το τριχωτό. Παράλληλα, η χρήση κατάλληλων, μη αποξεστικών προϊόντων φροντίδας που είναι απαλά για το τριχωτό ή η υιοθέτηση ενός  υγιεινού τρόπου ζωής και η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλουν στην καταπολέμησή της. Last but not least, πες όχι στα σκληρά προϊόντα και τα προγράμματα styling που μπορεί να αδυνατίζουν την τρίχα.

Φυσικά, αν δεν βλέπεις βελτίωαση, συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου.