KORRES

Η Κορρές “αναβίωσε” το άρωμα που φορούσε η θεά Αφροδίτη

Το όνομά της- ακόμη και σήμερα- συνώνυμο του έρωτα, του αισθησιασμού, του καλλωπισμού, της φυσικής έλξης, της γονιμότητας και της αιώνιας ομορφιάς. Είναι εκείνη, που σύμφωνα με τη Ελληνική Μυθολογία, γεννήθηκε αναδυόμενη από τον αφρό της θάλασσας, εκείνη που έταξε στον Πάρη την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου, την Ωραία Ελένη, προκειμένου να κερδίσει το μήλο με την επιγραφή «τῇ καλλίστῃ» (δηλαδή στην ομορφότερη)  και αυτή που σύμφωνα με τους μύθους επινόησε πρώτη τα μυστικά της φιλοκαλίας, δίνοντας το έναυσμα στις αρχαίες κοινωνίες- στις γυναίκες ειδικότερα-  να δημιουργήσουν και στη συνέχεια να αξιοποιήσουν σύνεργα καλλωπισμού, περίτεχνα ενδύματα, κοσμήματα, εντυπωσιακές κομμώσεις, αρώματα και αλοιφές για να τονίσουν την επιθυμητή πλευρά τους.

Και όπως καταλαβαίνεις, μιλώντας για τη διαχρονική προσέγγιση του ανθρώπου για το Ωραίο στις διάφορες περιόδους της αρχαιότητας και τα πανάρχαια μυστικά ομορφιάς, η Αφροδίτη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ως εικόνα από πλήθος αρχαίων έργων και από τη νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», η οποία άνοιξε τις πόρτες της πριν λίγες μέρες για το κοινό, αποτελώντας ίσως την εμβληματική μορφή της. Ψάχνοντας, λοιπόν, ανάμεσα στα μυστικά ομορφιάς που η ίδια «μυούσε» κάθε γυναίκα να χρησιμοποιήσει, δεν θα μπορούσε να λείπει το άρωμά.

 

Η πρόσκληση που έφτασε στο email μας πριν λίγες μέρες ήταν σαφής: «Σας  προσκαλούμε στη ξενάγηση της νέας περιοδικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με τίτλο “Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου” που σηματοδοτεί μία εξαιρετική τιμητική συνεργασία της Κορρές και του σημαντικότερου πολιτιστικού φορέα της χώρας. Το άρωμα της αρχαιότητας ξαναγεννιέται από τη Κορρές για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» και εμείς, ήμασταν εκεί.

 

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»: Αφορμή για μία νέα συνεργασία

Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων του, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινίασε την νέα περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», προσκαλώντας – καθόλου τυχαία αν με ρωτάς- ένα πολύ αγαπημένο μας ελληνικό brand που βασίζει τις φόρμουλες των προϊόντων του σε φυσικές πρώτες ύλες, την εταιρεία Κορρές να δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα άρωμα βασισμένο σε συστατικά και μεθόδους της αρχαιότητας, ξεκινώντας στην ουσία μία αισθητηριακή αναβίωση του αρχαίου κόσμου.

 

Αλήθεια, πώς μπορεί να μύριζε το άρωμα που φορούσαν οι γυναίκες στην Αρχαία Ελλάδα; Ποια φυσικά συστατικά χρησιμοποιούσαν και με ποια μέθοδο;

Η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη, όπως μας ανέφεραν οι υπεύθυνοι της εταιρείας. Με οδηγό τις πληροφορίες που προσφέρουν οι πινακίδες Γραμμικής Β γραφής, τα λογιστικά αρχεία από τα ανάκτορα της Μυκηναϊκής περιόδου, στα οποία έχουν αποτυπωθεί συστατικά που προορίζονταν για τους αρωματοποιούς του παλατιού, τις συνταγές που εμφανίζονται στα βιβλία του Διοσκουρίδη και του Θεόφραστου, καθώς και μεταγενέστερες μελέτες που εστιάζουν στην αρχαία μέθοδο παρασκευής αρωματικών ελαίων, το εργαστήριο της Κορρές ξεκίνησε αναβίωσε τα αρώματα της αρχαιότητας, παραμένοντας πιστό στις μεθόδους των αρχαίων αρωματοποιών.

Το αποτέλεσμα;

 

Τρία μονοδιάστατα, αρχέγονα αρώματα – το ΡΟΔΟ, ο ΚΟΡΙΑΝΔΡΟΣ και το ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ – παίρνουν τη θέση τους στην περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», για να προσφέρουν μια ιδιαίτερη, αισθητηριακή επαφή με το παρελθόν. Ανάμεσα σε αρχαιότητες που σχετίζονται με τον κόσμο των μυκηναϊκών αρωμάτων, όπως οι πινακίδες Γραμμικής Β γραφής, οι ψευδόστομοι αμφορείς στους οποίους αποθηκεύονταν τα αρωματικά έλαια, αλλά και ειδώλια και γλυπτά με Έρωτες και Αφροδίτες, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικά προϊόντα πειραματικής αρχαιολογίας που δημιουργήθηκαν από την Κορρές για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κάνοντας την αρχή με το σαγηνευτικό Ρόδο της Αφροδίτης.

Μία επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα σε πείσει!