Women's March: Μια ωδή στη γυναικεία δύναμη

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες πραγματοποίησαν πορείες σε διάφορες πόλεις.

Μπορεί χθες να ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ωστόσο δε γίνεται να αμφιβάλει κανείς ότι το γεγονός αυτό επισκιάστηκε από κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο τόσο σε αριθμούς όσο και σε ποιότητα: τα women's marches ανά τις πόλεις, που πραγματοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες (και όχι μόνο).

Είχε ανακοινωθεί από καιρό πως την ημέρα που ο Donald Trump θα αναλάμβανε κι επίσημα τα ηνία από τον Barack Obama και θα έμπαινε στο Λευκό Οίκο ως πρόεδρος πια και όχι ως απλός επισκέπτης, γυναίκες όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων τόσο στην Washington όσο και άλλες πόλεις των ΗΠΑ και του κόσμου θα πραγματοποιούσαν ειρηνικές πορείες, ενάντια στις πολιτικές που έχει εξαγγείλει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Αρκούν μόνο μερικές φωτογραφίες για να διαπιστώσει κανείς ότι ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για να τιμήσει την έναρξη της προεδρίας του Donald Trump την Παρασκευή στο National Mall της Washington ήταν ασύγκριτα μικρότερος από το πλήθος γυναικών και μη που κατέκλεισαν την περιοχή χθες, ημέρα Σάββατο.

Τι ζητούσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν στο women's march σε Washington ή οπουδήποτε αλλού; Ο Doanld Trump δεν έκρυψε ούτε στιγμή τις αναχρονιστικές του ιδέες, τις απόψεις του για την lgbtq κοινότητα και τη μάχη για τα αναφαίρετα δικαιώματά της, για το αν και κατά πόσο η γυναίκα είναι ελεύθερη να ορίζει το σώμα της όπως εκείνη επιθυμεί (βλ. αμβλώσεις), για τους μετανάστες, για την εξωτερική του πολιτική.

 

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, συγκεντρώθηκαν για να διαμηνύσουν με κάθε τρόπο πως είναι παρόντες, αντιτίθενται στο σεξισμό, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον αυταρχισμό συνολικά που διακρίνει τις θέσεις του Donald Trump. Γι' αυτό και η σύνθεση του πλήθους δεν αποτελούνταν μόνο από γυναίκες αλλά και από παιδιά, straight άντρες, ομοφυλόφιλους και ομοφυλόφιλες, μετανάστες και μετανάστριες, φεμινίστριες, κάθε λογής ελεύθερα και προοδευτικά σκεπτόμενους ανθρώπους.

Στις πορείες έλαβαν μέρος και πολλές διάσημες γυναίκες της μουσικής, του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μόδας κι ένωσαν τις φωνές τους με τον κόσμο, έστειλαν ηχηρά μηνύματα στο νέο πρόεδρο, αγκαλιάστηκαν, τραγούδησαν, μοιράστηκαν δάκρυα με το πλήθος. Ενδεικτικά, μερικές από τις γνωστές γυναίκες που δήλωσαν "παρούσες" στις πορείες είναι οι: Madonna, Blake Lively, Cher, Alicia Keys, Miley Cyrus, Katy Perry, Scarlet Johansson, Willow & Jada Smith, Jessica Chastain, Charlize Theron κ.ά.

 

Ίσως, το ηχηρότερο και ουσιαστικότερο μήνυμα, ωστόσο, να μην προέκυψε από κάποια πόλη της Αμερικής, αλλά ήρθε από κάπου πιο μακριά, όπου κι εκεί πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στο women's march της Washington. Η πόλη είναι το Βερολίνο και ο κόσμος που συμμετείχε στην πορεία είχε να πει κάτι πολύ δυνατό, που δεν μπορεί παρά να αγγίξει και να μας κινητοποιήσει όλους. Γιατί σήμερα είναι ο Trump στην Αμερική, όμως και στην Ευρώπη ολοένα και περισσότεροι ιδεολογικοί σύμμαχοι του Trump προπορεύονται στην προτίμση του κόσμου προς ψήφο εμπιστοσύνης. "Εμείς στο Βερολίνο ξέρουμε ότι οι τοίχοι δεν λειτουργούν", μετέδωσε η Gloria Steinem, Αμερικανίδα δημοσιογράφος, φεμινίστρια και ακτιβίστρια από σκηνής, με το συγκεντρωμένο πλήθος να καταχειροκροτά.

 

Αν πρέπει, λοιπόν, να κρατήσουμε κάτι από τη χθεσινή μέρα, αυτό δεν είναι τόσο η ορκωμοσία του Donald Trump και τι έβαλε ή δεν έβαλε η Melania αλλά η δύναμη και το πάθος αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους για να βροντοφωνάξουν ότι θα βρίσκονται εκεί, όποτε ο Donald Trump παίρνει αποφάσεις ενάντια στο δίκαιο, ενάντια στην ελευθερία, ενάντια στην ανθρωπότητα την ίδια.

SHARE

ΕΓΓΡΑΦΗ

LADYLIKE NEWSLETTER

Όσα θέλει μία γυναίκα στο email της

Clinique Beautylike

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ