WOMEN TODAY

Χρυσές Σφαίρες 2019: Η Regina King είχε εξαιρετικό λόγο για να μη σταματήσει να μιλά όταν “έπεσε” η μουσική

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Ξέρεις πώς είναι αυτές οι τελετές. Με το που κερδίζει κάποιος και παίρνει τον λόγο, οι υπεύθυνοι στην κονσόλα ανησυχούν μήπως ξεφύγει από τον μικρό χρόνο που δίνεται για τις ευχαριστήριες ομιλίες. Με το χέρι στο κουμπί και τη ψυχρή λογική ενός επαγγελματία, οι αθέατοι αυτοί άνθρωποι είναι εκεί για να αρχίσουν να ρίχνουν το μουσικό θέμα των Χρυσών Σφαιρών όσο κάποιος ακόμα μιλά για να τον διώξουν διακριτικά από το πόντιουμ. Το ίδιο πήγε να γίνει και στην 76η τελετή απονομής των βραβείων, όταν η Regina King παρέλαβε το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "If Beale Street Could Talk".Ακόμα όμως και οι ψυχροί επαγγελματίες κατάλαβαν πώς όσα είχε να πει ήταν πολύ σημαντικά για να τη διακόψουν.

Η Regina King έλαβε χθες την πρώτη Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της και αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τον χρόνο που της δόθηκε (άντε και λίγο παραπάνω) για να μιλήσει για την ισότητα μεταξύ των φύλων. Το αποτέλεσμα ήταν ένας από τους πιο παθιασμένους λόγους της βραδιάς, που έδωσε ζωντάνια στο πολύωρο τηλεοπτικό show, και στο κοινό κάτι να συζητά την επομένη.

«Πολύ συχνά, όλοι όσοι μας ακούνε να μιλάμε στο κόκκινο χαλί και λένε ότι οι διάσημοι χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο για να μιλήσουν για τον εαυτό τους, όταν εμείς από τον μικρόκοσμό μας χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή για να μιλήσουμε για τα συστημικά προβλήματα που συμβαίνουν στη ζωή» είπε η Regina King αφού είχε ευχαριστήσει για το βραβείο της και καθώς η μουσική προσπαθούσε να τη «διώξει» από τη σκηνή. «Time’s Up, για δεύτερη φορά» σημείωσε καθώς το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα κι εκείνη συνέχισε με μία υπόσχεση. «Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι επειδή καταλαβαίνουμε ότι τα μικρόφωνά μας είναι μεγάλα και μιλάμε εκ μέρους όλων. Οπότε θα χρησιμοποιήσω αυτό το βήμα για να πω τώρα ότι για τα επόμενα δύο χρόνια ορκίζομαι και θα είναι δύσκολο, πως οτιδήποτε παράγω, το 50% των εργαζομένων σε αυτό θα είναι γυναίκες».

 

«Προκαλώ λοιπόν οποιονδήποτε εκεί έξω κατέχει κάποια θέση δύναμης και εξουσίας, όχι μόνο στη δική μας βιομηχανία αλλά σε όλες, να προκαλέσει κι εκείνος τον εαυτό του να σταθεί δίπλα μας με αλληλεγγύη και να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα», κατέληξε η King.

Πόσο σημαντική είναι αυτή η κίνηση; Αρκεί να δει κανείς τους αριθμούς. Η ομάδα Women and Hollywood ανέφερε το 2017 ότι μόλις το 8% των σκηνοθετών στο Hollywood είναι γυναίκες, 10% των σεναριογράφων, 2 % κινηματογραφιστές 24% παραγωγοί. Στο πρόσφατο Celluloid Ceiling Report του κέντρου μελέτης των γυναικών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση βρήκε ότι οι γυναίκες αποτελούν το 20% «των σκηνοθετών, σεναριογράφων, παραγωγών, μοντέρ και κινηματογραφιστών που δούλεψαν στις 250 πιο εμπορικές ταινίες του 2018». Είναι μια αύξηση της τάξης του 2% σε σχέση με το 2017. Αλλά έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, και η Regina το ξέρει.

Κεντρική φωτογραφία: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP