ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ

Χάσμα των φύλων και στην υγεία: Οι γυναίκες χάνουν 9 χρόνια από τη ζωή τους

iStock

Τους τελευταίους 2 αιώνες, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, υπήρξε ένα τεράστιο success story. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως, αυξήθηκε από 30 σε 73 χρόνια μεταξύ 1800 και 2018. Όμως αυτή δεν είναι η πλήρης εικόνα.  Μια γυναίκα θα περάσει κατά μέσο όρο 9 χρόνια με κακή υγεία στη ζωή της, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά της να είναι παρούσα και/ή παραγωγική στο σπίτι, στο εργατικό δυναμικό και στην κοινότητα της και μειώνει τις δυνατότητες της οικονομικής και επαγγελματικής της ανάπτυξης.

 

 

Οι ελλιπείς διαγνώσεις και η έλλειψη δεδομένων, πρακτικά σημαίνουν ότι οι γυναίκες ξοδεύουν 25% περισσότερο της ζωής τους από τους άνδρες με κακή υγεία, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Κι αν αυτό το ποσοστό φαντάζει εξωπραγματικό, σου έχω καλύτερο. Το κλείσιμο του χάσματος των φύλων στην υγεία, θα μπορούσε να προσθέσει τουλάχιστον 1 τρις δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία έως το 2040, σύμφωνα τουλάχιστον με έκθεση για την ποσοτικοποίηση των οικονομικών ευκαιριών επένδυσης στην ευημερία των γυναικών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε 1 δολάριο που επενδύεται για τη βελτίωση της υγείας των γυναικών παγκοσμίως, θα μπορούσε να αποφέρει 3 δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, καθώς βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και οι γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στο εργατικό δυναμικό. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 7 υγιείς ημέρες κάθε χρόνο για κάθε γυναίκα, ή περισσότερες από 500 ημέρες στη συνολική διάρκεια της ζωής.

Η έρευνα, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ινστιτούτο Υγείας McKinsey (MHI), διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες είχαν κακή υγεία 25% περισσότερο από τους άνδρες και ότι αυτό θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν κατά τα 2/3, εάν το χάσμα υγείας των φύλων κλείσει.

Η έκθεση ποσοτικοποίησε το χάσμα των φύλων στην υγεία, όσον αφορά τα έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία –τον αριθμό των ετών που χάθηκαν λόγω κακής υγείας, αναπηρίας ή πρόωρου θανάτου– και τον βαθμό στον οποίο αυτή η διαφορά προκύπτει από τα δομικά και συστημικά εμπόδια, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Ανέφερε μελέτες από τη Δανία που έδειξαν ότι οι γυναίκες έλαβαν μια καθυστερημένη διάγνωση σε σχέση με τους άνδρες για μια σειρά ασθενειών: έως και 2,5 χρόνια περισσότερο για καρκίνο, ενώ μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, διαγνώστηκαν κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια αργότερα.

Το χάσμα των φύλων στην υγεία: Οι γυναίκες ως μηχανές αναπαραγωγής

Διαπίστωσε επίσης, ότι η υγεία των γυναικών συχνά απλοποιείται για να περιλαμβάνει μόνο τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, η οποία υποεκπροσωπεί το βάρος της σημασίας της υγείας των γυναικών. Έδειξε επίσης ότι τα δεδομένα για την υγεία των γυναικών, συχνά έλειπαν ή ήταν ανακριβή και η χρηματοδότηση για έρευνα σε συγκεκριμένες καταστάσεις, ήταν σπάνια. Από το 2015, υπήρχαν 5 φορές περισσότερες επιστημονικές μελέτες για τη στυτική δυσλειτουργία, η οποία επηρεάζει το 19% των ανδρών, παρά για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, το οποίο επηρεάζει το 90% των γυναικών.

Η Δρ Lucy Pérez, συν-συγγραφέας της έκθεσης και ανώτερη συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Υγείας McKinsey, δήλωσε σχετικά: «Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή οι γυναίκες ζουν περισσότερο, είναι πιο υγιείς και αυτό δεν είναι αλήθεια. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες περνούν 9 χρόνια της ζωής τους με κακή υγεία και τα περισσότερα από αυτά, είναι σε ηλικία εργασίας».

Ακόμη και με την ίδια πάθηση για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός εμφράγματος, ο τρόπος που εκδηλώνεται η ασθένεια ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, είναι διαφορετικός. Αυτό συμβαίνει, καθώς όταν χρησιμοποιείται η ίδια εργαλειοθήκη και για τα 2 φύλα που είναι βιολογικά διαφορετικά, μια ομάδα νομοτελειακά θα έχει χειρότερη έκβαση.

«Τα καλά νέα είναι ότι το γνωρίζουμε αυτό και μπορούμε να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ατόμων που οι επαγγελματίες υγείας προορίζονται να εξυπηρετήσουν και να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα υγείας. Τα καλύτερα αποτελέσματα υγείας μεταφράζονται σε περισσότερες ευκαιρίες για τα άτομα. Τα οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη από το κλείσιμο του χάσματος στην υγεία των γυναικών ήταν τεράστια», πρόσθεσε η Pérez.

Η Anouk Petersen, μία συν-συγγραφέας της έκθεσης MHI, είπε: «Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται από τις επιστημονικές και ιατρικές κοινότητες σαν να είναι μικροί άνδρες, όταν ολόκληρη η βιολογία μας είναι διαφορετική. Πρέπει να εξελίξουμε την κατανόησή μας για την υγεία των γυναικών, με πολύ πιο συγκεκριμένο τρόπο αν πρόκειται να κλείσουμε αυτό το χάσμα».

Η δημοσίευση της έκθεσης, συνέπεσε με την έναρξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Υγεία των Γυναικών, μιας πολυτομεακής παγκόσμιας πλατφόρμας για τη βελτίωση των επενδύσεων στην υγεία των γυναικών. Τουλάχιστον 42 οργανώσεις έχουν εγγραφεί για να υποστηρίξουν τη συμμαχία, δεσμεύοντας σύμφωνα με τον Guardian 55 εκατομμύρια δολάρια.