ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ

Women on boards: Η ΕΕ ενέκρινε πρόταση για αύξηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια

Unsplash

Μετά από 10 χρόνια καθυστερήσεων και διαπραγματεύσεων, μία σπουδαία στιγμή σημειώθηκε στην ιστορία της πολιτικής ισότητας στην ΕΕ. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκριναν πρόταση για την αύξηση της παρουσίας των γυναικών σε επιτελικές θέσεις εταιρειών.

Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Τρίτης, 7 Ιουνίου, αφορά το νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ισότητας των φύλων μέσω της αύξησης της παρουσίας γυναικών στα διοικητικά συμβούλια σε όλες των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών των χωρών της ΕΕ. Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε με την πολίτιμη βοήθεια της οδηγίας Women on boards.

«Για μένα είναι μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή», δήλωσε η αυστριακή αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Evelyn Regner, την Τετάρτη 8 Ιουνίου, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο και πρόσθεσε: «Για δεύτερη φορά συμμετέχω σε συνέντευξη Τύπου για την οδηγία Women on Boards και η προηγούμενη ήταν πριν από 10 χρόνια. 10 χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που είχαμε εκφράσει τη θέση μας, ως Κοινοβούλιο, μέχρι να έρθουμε σε συμφωνία με το Συμβούλιο». «Επιτέλους, καταφέραμε να ξυπνήσουμε την Ωραία Κοιμωμένη», δήλωσε στο Reuters η Ολλανδή ευρωβουλευτής Lara Wolters, που πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Ευρωβουλής.

Women on boards: Τουλάχιστον το 40% των μη εκτελεστικών συμβούλων θα πρέπει να είναι γυναίκες

Η οδηγία Women on board, λοιπόν, στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά τις διαδικασίες πρόσληψης στις εταιρείες, έτσι ώστε τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών συμβούλων ή το 33% όλων των διευθυντικών θέσεων, να καταλαμβάνεται από γυναίκες. Όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτόν τον στόχο έως τις 30 Ιουνίου 2026, παρόλο που η αρχική προθεσμία που είχε προταθεί ήταν για τις 31 Δεκεμβρίου του 2027. Σε περιπτώσεις δε, όπου οι υποψήφιοι για μία θέση έχουν τα ίδια προσόντα, προτεραιότητα θα δίνεται στο υποεκπροσωπούμενο φύλο.

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι τα αντικειμενικά προσόντα πρέπει να παραμείνουν το βασικό κριτήριο στις διαδικασίες των συνεντεύξεων, οι οποίες θα πρέπει να είναι απόλυτα διαφανείς. Οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες θα πρέπει να προσκομίζουν έγγραφα στις αρμόδιες αρχές 1 φορά το χρόνο σχετικά με την εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια τους. Εάν οι εν λόγω στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί, η εκάστοτε εταιρεία θα πρέπει να παρουσιάζει πλάνο αναφορικά με το πώς σχεδιάζει να τους επιτύχει μελλοντικά.

Τα έγγραφα θα δημοσιεύονται στον ιστότοπο της εταιρείας με τρόπο εύκολα προσβάσιμο στους διαδικτυακούς χρήστες. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους εξαιρούνται από την εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας.

Οι κυρώσεις στις εταιρίες που δεν συμμορφώνονται

Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τις ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες διορισμού, θα έχουν κυρώσεις. Ανάμεσα στις κυρώσεις που έφερε ως παράδειγμα το Κοινοβούλιο, είναι πρόστιμα και ακύρωση της επιλογής των διευθυντών διοικητικών συμβουλίων σε εταιρείες από δικαστικό όργανο.

Αποσπάσματα των εισηγητών

Η εισηγήτρια Evelyn Regner δήλωσε: «Το Κοινοβούλιο ζητά το νομοσχέδιο Women on boards για πάνω από μια δεκαετία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν τελικά έτοιμο να διαπραγματευτεί 10 χρόνια μετά την υποβολή της πρότασής της από την Επιτροπή.

Ήταν καιρός να υπάρξουν δεσμευτικά μέτρα. Περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια κάνουν τις εταιρείες πιο δυνατές, πιο καινοτόμες και θα βοηθήσουν στην αλλαγή των δομών στον χώρο εργασίας. Ένα από τα κύρια επιτεύγματα είναι η διαφάνεια. Οι διαδικασίες επιλογής εργαζόμενων πρέπει να βασίζονται σε σαφή, προκαθορισμένα κριτήρια και με βάση αυτήν τη συμφωνία θα επιλέγονται μόνο οι καλύτεροι υποψήφιοι, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική ποιότητα των συμβουλίων».

Η συνεισηγήτρια Lara Wolters πρόσθεσε: «Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η ισότητα των φύλων στην κορυφή των εταιρειών δεν επιτυγχάνεται από καθαρή τύχη. Γνωρίζουμε επίσης ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις αίθουσες συσκέψεων συμβάλλει στην καλύτερη λήψη αποφάσεων και σε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή η ποσόστωση μπορεί να δώσει ώθηση προς τη σωστή κατεύθυνση για περισσότερη ισότητα και ποικιλομορφία στις εταιρείες».

Women on boards: Τα επόμενα βήματα & τα ανησυχητικά νούμερα

Μόλις το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία, η Οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν την οδηγία 2 χρόνια μετά την έγκρισή της.

Σήμερα, μόνο το 30,6% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ είναι γυναίκες. Αρκετά κράτη μέλη δε, παρουσιάζουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ τους (από 45,3% στη Γαλλία έως 8,5% στην Κύπρο- η τελευταία θέση).