WOMEN TODAY

Viola Davis: «Πρόδωσα τον εαυτό μου παίζοντας στο “The Help”»

AP Photos Andrew Medichini

Μπορεί η ταινία “The Help” να εξασφάλισε στη Viola Davis μία υποψηφιότητα για Όσκαρ, αλλά εκείνη ακόμα και σήμερα νιώθει ότι η συμμετοχή της στην ταινία ήταν μάλλον ένα λάθος. Η ηθοποιός είχε εκφράσει πρώτη φορά τις δεύτερες σκέψεις που έκανε για την ταινία, σε συνέντευξή της στους “New York Times” το 2018. Το 2020 επανέλαβε ότι μετανιώνει για τη συμμετοχή της στην ταινία, μιλώντας στο “Vanity Fair”.

Η ταινία “The Help” διαδραματίζεται στην δεκαετία του 1960 στον Mississippi. Βασίζεται σε βιβλίο του 2009 και αφορά μία λευκή δημοσιογράφο που επιτυγχάνει να εκθέσει το ρατσισμό της κοινωνίας όπου ζει με τη βοήθεια των μαύρων υπηρέτριών που παραμένουν στην αφάνεια. Η Viola Davis ενσαρκώνει μία από αυτές τις υπηρέτριες της ταινίας, που στηρίζεται στο αφήγημα του «λευκού σωτήρα». Η ταινία είναι μία από τις πιο δημοφιλής στην πλατφόρμα του Netflix από την πρόσφατη ανάδειξη του κινήματος “Black Lives Matter“, μετά τη δολοφονία του George Floyd.

Η Viola Davis μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον σκηνοθέτη της ταινίας, Tate Taylor, και το υπόλοιπο cast που περιλάμβανε την Emma Stone, τη Bryce Dallas Howard και την Octavia Spencer. Ωστόσο εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για την ταινία.

Όλα όσα μετανιώνει στο “The Help”

«Δεν υπάρχει κανείς που δεν διασκεδάζει με το “The Helr”. Αλλά ένα κομμάτι μου νιώθει ότι πρόδωσα τον εαυτό μου και τους ανθρώπους μου, επειδή ήμουν σε μία ταινία που δεν ήταν έτοιμη να πει ολόκληρη την αλήθεια», είπε στο Vanity Fair. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ταινίες σαν κι αυτή είναι «φτιαγμένες μέσα από το φίλτρο και τον βόθρο του συστημικού ρατσισμού».

«Δεν υπάρχουν πολλές ιστορίες που να επενδύουν στην ανθρωπιά μας», είπε η Viola Davis στο περιοδικο για τις ταινίες που παρουσιάζουν ιστορίες των μαύρων Αμερικανών. «Έχουν επενδύσει στην ιδέα του τι σημαίνει να είσαι μαύρος, αλλά απευθύνονται στο λευκό κοινό. Το λευκό κοινό το πολύ να καθίσει και να πάρει ένα ακαδημαϊκό μάθημα για το πώς είμαστε. Έπειτα φεύγουν από τον κινηματογράφο και μιλούν για το τι σήμαινε. Δεν συγκλονίζονται από το ποιοι είμαστε», τόνισε η ίδια.

Η Bryce Dallas Howard συμφωνεί με τη Viola Davis

Παρόμοια ήταν και όσα είχε εκφράσει το 2018 η ηθοποιός για την ταινία στην οποία υποδύθηκε την υπηρέτρια Aibileen. «Απλά ένιωσα ότι στο τέλος της ημέρας δεν ήταν οι φωνές των υπηρετριών που ακούγονταν. Ξέρω την Aibileen, τη Minny. Είναι η γιαγιά μου. Είναι όλες η μητέρα μου. Και ξέρω ότι αν κάνεις μια ταινία που σκοπός της είναι ότι θέλω το κοινό να ξέρει πώς ήταν να δουλεύεις για λευκούς ανθρώπους και να μεγαλώνεις παιδιά το 1963, θέλω να ακούσω πώς νιώθεις πραγματικά γι’ αυτό. Δεν το άκουσα αυτό σε όλη την ταινία», είχε πει χαρακτηριστικά.

Την άποψη της φαίνεται ότι συμμερίζεται πάντως και η Bryce Dallas Howard. Η ίδια μοιράστηκε τις σκέψεις της για το “The Help” πρόσφατα στα social media. «Νιώθω φοβερή ευγνωμοσύνη για τις υπέροχες φιλίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ταινίας. Ο δεσμός μας είναι κάτι που έχει μεγάλη αξία για μένα και θα διαρκέσει μια ζωή. Πέρα από αυτό το “The Help” είναι μυθοπλασία ειπωμένη μέσα από την οπτική ενός λευκού χαρακτήρα και δημιουργήθηκε κυρίως από λευκούς αφηγητές. Μπορούμε όλοι να πάμε πέρα από αυτό», είπε η Bryce Dallaw Howard στο Facebook και μοιράστηκε μια λίστα από άλλες ταινίες που έχουν ως επίκεντρο τις «ζωές μαύρων ανθρώπων», όπως σημείωσε.

Viola Davis Oι Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Emma Stone και Octavia Spencer πρωταγωνίστησαν στην ταινία "The Help" το 2011. / Invision/AP Images / Eric Charbonneau
Oι Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Emma Stone και Octavia Spencer πρωταγωνίστησαν στην ταινία “The Help” το 2011.

H Viola Davis ετοιμάζεται να υποδυθεί τη Michelle Obama στην σειρά “First Ladies” και την ακτιβίστρια Harriet Tubman της εποχής του Αμερικανικού εμφυλίου στη μεγάλη οθόνη.