PROFILE

Βίκυ Σάφρα: Η πλουσιότερη Ελληνίδα στον κόσμο, κατακτά μία θέση στη λίστα Forbes

iStock

Η ανανεωμένη λίστα Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου για το 2022, περιλαμβάνει για ακόμα μία χρονιά τα ονόματα των Αριστοτέλη Μυστακίδη, Φίλιππο Νιάρχο και Βαρδή Βαρδινογιάννη. Ανάμεσα σε αυτά τα ελληνικά ονόματα, βρίσκεται και το όνομα μίας γυναίκας που έκανε την εμφάνισή της στη λίστα το 2021 και που συνεχίζει να διατηρείται (μαζί με την περιουσία που τη συνοδεύει) για δεύτερη χρονιά σε αυτήν τη βαθύπλουτη λίστα.

Βίκυ Σάφρα το όνομα της Ελληνίδας που βρίσκεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου για φέτος, λοιπόν. Η περιουσία της ανέρχεται στα 7,4 δισ. δολάρια. Αριθμός που αυτόματα την κατατάσσει στην 321η θέση της οικονομικής ελίτ αυτού του κόσμου (το 2021 βρισκόταν στην 339η θέση) και ταυτόχρονα της χαρίζει τον τίτλο της πιο πλούσιας Ελληνίδας παγκοσμίως. Πριν συνεχίσουμε, να αναφέρουμε απλά πως ο Elon Musk και ο Jeff Bezos βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Η Βίκυ Σάφρα μπορεί να μην σου είναι γνώριμη, αλλά είναι σίγουρα στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους

Παρά την ελληνική της καταγωγή, η Βίκυ Σάφρα έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μακριά και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Πιο συγκεκριμένα, η ίδια έμεινε για αρκετά χρόνια στη Βραζιλία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να ζει στο Crans-Montana της Ελβετίας. Για τον λόγο αυτόν, το όνομά της ίσως να μην σου είναι γνωστό. Ωστόσο, η ίδια έχει χτίσει γερό όνομα στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους, ούσα στο πλευρό του συζύγου της, Joseph Safra. Ο ίδιος ήταν τραπεζίτης και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας με έδρα την Ελβετία που διηύθυνε τη βραζιλιάνικη τραπεζική και επενδυτική αυτοκρατορία, Safra Group. Να σημειώσουμε, επίσης, πως ο ίδιος κατείχε για πολλά χρόνια τον τίτλου του πλουσιότερου τραπεζίτη του κόσμου, ενώ μάλιστα ήταν ο 52ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου στη λίστα Forbes.

Βίκυ Σάφρα Η Bank J. Safra Sarasin Ltd είναι μια ελβετική ιδιωτική τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1841 και εδρεύει στη Βασιλεία. Αυτήν τη στιγμή ανήκει στον βραζιλιάνικο όμιλο J. Safra / FABRICE COFFRINI/AFP
Η Bank J. Safra Sarasin Ltd είναι μια ελβετική ιδιωτική τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1841 και εδρεύει στη Βασιλεία. Αυτήν τη στιγμή ανήκει στον βραζιλιάνικο όμιλο J. Safra

Η αμύθητη περιουσία που κληρονόμησε

Μετά τον θάνατο του μεγιστάνα το 2020, η Βίκυ Σάφρα «στέφθηκε» μαζί με τα 4 παιδιά που είχαν αποκτήσει, χρυσή κληρονόμος της περιουσίας του. Η ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin και η βραζιλιάνικη Banco Safra, 2 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με ενεργητικό αξίας 90 δισ. δολαρίων, real estate εταιρίες που σχετίζονται με ακίνητα της οικογένειας (πχ. ο πύργος Gherkin στο City του Λονδίνου και το κτίριο γραφείων και κατοικιών 660 Madison Avenue στο κέντρο του Manhattan στην Νέα Υόρκη), πέρασαν στην κατοχή τους. Η μεταβίβαση αυτής της αμύθητης περιουσίας του Joseph Safra (που εντοπίζεται σε τρεις διαφορετικές ηπείρους), στους νόμιμους κληρονόμους του, έχει σημειωθεί ως μία από τις μεγαλύτερες μεταφορές πλούτου της ιστορίας.

Η ιστορία της πιο πλούσιας Ελληνίδας στον κόσμο

Η Βίκυ Εσκενάζυ Σαφράτη, όπως είναι το πατρικό της όνομα, έφυγε από την Ελλάδα και μετανάστευσε το 1950 στη Βραζιλία μαζί με τον Joseph Safra. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1969 και απέκτησε 4 παιδιά, τα οποία πλέον δραστηριοποιούνται στην οικονομική αυτοκρατορία που άφησε πίσω του ο πατέρας τους.

 

Η κοσμική ζωή και τα φώτα της δημοσιότητας δεν ήταν η προτεραιότητά τους κατά τη διάρκεια της κοινής τους πορείας. Οι δυο τους, μάλιστα, ίδρυσαν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Vicky & Joseph Safra Philanthropic Foundation στο οποίο η Βίκυ Σάφρα είναι επικεφαλής. Το Ίδρυμα έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση, κάνοντας δωρεές σε νοσοκομεία και σε ιδρύματα που παράγουν έργο στην εκπαίδευση και τις τέχνες.