WOMEN TODAY

Unorthodox: Τη νέα συγκλονιστικά καλή σειρά του Netflix τη βλέπεις για έναν ακόμα σημαντικό λόγο

Netflix

Το Unorthodox, η νέα καθηλωτική μίνι σειρά του Netflix είναι φτιαγμένη από γυναίκες.

Η κλειστή κοινότητα των Χασιδιστών Εβραίων στη Νέα Υόρκη αποτελεί ονειρεμένο σενάριο για την πιο ακραία μορφή πατριαρχίας. Τι κι αν οι νεο-ορθόδοξοι Εβραίοι ζουν στην πόλη- κολοφώνα της σύγχρονης ζωής, οι ίδιοι δείχνουν από άλλον πλανήτη. Εξωφρενικά συντηρητικοί και αδιανόητα καταπιεστικοί προς τις γυναίκες, μιλούν και σκέφτονται σε μια γλώσσα αλλόκοτη (πόσο περίεργα τα yiddish ε;). Οι γυναίκες, που λες, θεωρείται ανεπίτρεπτο να μορφώνονται, να έχουν άποψη για τη ζωή τους, να κάνουν το οτιδήποτε άλλο πέρα από το να είναι σύζυγοι και μάνες, ούτε καν να παίξουν πιάνο. Και αφού τις παντρέψουν τις ξυρίζουν και τα κεφάλια.

Μέσα σ’ αυτή τη μόνιμη κοινωνική καραντίνα ασφυκτιά μια νεαρή κοπέλα που νιώθει «διαφορετική», η Έστι, κι απ’ αυτό ακριβώς επιδιώκει να δραπετεύσει. Εγκαταλείπει ξαφνικά τον αγαθιάρη σύζυγο που παντρεύτηκε από προξενιό, το αυταρχικό σόι του, τη διαλυμένη της οικογένεια και φεύγει κρυφά για το Βερολίνο, την πόλη όπου ζει η επίσης επαναστατημένη (λεσβία) μαμά της. Επιπλέον, η Έστι είναι έγκυος. Ξοπίσω της τρέχουν για να τη φέρουν πίσω ο οριακά άβουλος άντρας της και ένας αληταράς ξάδερφος.

Το “Unorthodox” είναι μία συγκλονιστική σειρά 4 επεισοδίων που πραγματικά θα τη χαρείς. Όχι γιατί είναι happy, ίσα ίσα σε φρικάρει, αλλά γιατί είναι πολύ καλοφτιαγμένη, βασίζεται στην πέρα για πέρα αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που λέγεται Deborah Feldman. Η Feldman τα κατέθεσε όλα στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots, το οποίο μπήκε στη λίστα με τα best seller των New York Times και κάπως έτσι πήρε τον δρόμο του για το Netflix. Το “Unorthodox”
αναβαθμίζεται ακόμα πιο πολύ από τις ερμηνείες και ειδικά από εκείνη τη διαπεραστική της Shira Haas στον ρόλο της Έστι.

Unorthodox, μια γυναικοκρατούμενη σειρά

Όπου Shira Haas- θυμήσου το όνομα αυτό- η μικροκαμωμένη Ισραηλινή πρωταγωνίστρια που έχει ίδια κοψιά με τη συμπατριώτισσά της, Natalie Portman (έπαιξαν μαζί στο αμερικανο-ισραηλινό “Α Τale of Love and Darkness”). Η Haas έχει εμφανιστεί σε διάφορες παραγωγές της πατρίδας της, έχει όμως κρατήσει και μικρότερους ρόλους σε αμερικανικές ταινίες όπως το “Mary Magdalene” (λογικό, είναι «βιβλική» φιγούρα») και το ” The Zookeper’s Wife” με τη Jessica Chastain.

Σε αντίθεση με την κοινότητα των Hiddish, στο “Unorthodox” επικρατεί γυναικοκρατία κι αυτό όπως έχουμε πει πολλάκις, δεν το λες και μία de facto κατάσταση στη βιομηχανία του θεάματος. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γερμανίδα δημιουργός και ηθοποιός Maria Schrader. Όσο για το σενάριο είναι μια συνεργία της ίδιας της Deborah Feldman, της Αμερικανίδας συγγραφέως Anna Winger και της Alexa Karolinski, η οποία κάνει και την παραγωγή της σειράς. Αφιέρωσέ του 4 ώρες από τη ζωή σου, μην περιμένεις να το δεις υποψήφιο για EMMY για να πειστείς (μονόδρομος αυτό), αξίζει και με το παραπάνω.