WOMEN TODAY

#TradWife: Η απάντηση στον φεμινισμό είναι ένα κίνημα με σκληροπυρηνικές παραδοσιακές γυναίκες

Disney

Διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου εχθρού της γυναικείας χειραφέτησης. Ένα κίνημα οπισθοδρομικό, φτιαγμένο από γυναίκες. Οι tradwives ή #tradwife, όπως είναι το hashtag που όλες τις ενώνει ως παρουσία στα social media, προβάλλουν αντίσταση εκ των έσω, δεν θέλουν φεμινισμό, συνεπώς ούτε ισότητα με τους άνδρες. Πρόκειται για μία τάση παλιακή όσο και το φακιόλι, με επικίνδυνες ρίζες.

 

 

#TradWife ίσον σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, τελεία.

Trad εκ του “traditional”, wife γιατί η “σύζυγος”, είναι ο βασικός ρόλος και το νόημα ζωής που αναγνωρίζουν οι γυναίκες που συσπειρώνονται κάτω από αυτή την παλιά-νέα τάση. Μην τις υποτιμάς, δεν είναι λίγες. Στο #tradwife λένε «ναι» γυναίκες από όλο τον κόσμο, με τις Αμερικανίδες και τις Βρετανίδες να έχουν πάρει τη αναβίωση του κόνσεπτ «η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά» πολύ στα σοβαρά. Οι υποτακτικές γυναίκες «τρεντάρουν» πλέον αρκετά.

Έχουν γίνει θέμα στον Guardian, στο BBC, πολύ ενεργό thread στο twitter και διεκδικούν τη θέση τους με πείσμα και δυναμισμό. Βασικά η μόνη ισότητα που απαιτούν, είναι εκείνη με τις γυναίκες του #metoo.

Η tradwife πετάει με χαρά στον σκουπιδοτενεκέ δεκαετίες αγώνων του γυναικείου κινήματος. Θέλουν αυτό που έχεις ήδη καταλάβει: Πλήρη επιστροφή σε εποχές και νοοτροπίες με τις οποίες ακόμα παλεύουμε να ξεμπερδέψουμε. Κοίτα να δεις που κάποια τις νοσταλγεί. Δεν θέλει να εργάζεται, η δημιουργία καριέρας της είναι παντελώς αδιάφορη. Έτσι κι αλλιώς είναι τόσο απασχολημένη με το μεγάλωμα των παιδιών, την τακτοποίηση του νοικοκυριού και την εύρυθμη λειτουργία της πατριαρχίας. Καλώς ήρθες 1930, κάποιες μάλλον σε περίμεναν με μεγάλη λαχτάρα.

Η Kate Pettitt είναι vlogger και κλασική #tradwife φιγούρα. Έχει ιδρύσει κάτι που λέγεται “The Darling Academy” και στο κανάλι της στο YouTube ανεβάζει βιντεάκια με συνταγές, tips για δουλειές του σπιτιού (εδώ το καλό σιδέρωμα) και γενικά προάγει την ιδιότητα της νοικοκυράς, η οποία όμως «είναι και γυναίκα», το οποίο στη δική της λογική μεταφράζεται πως πρέπει να είναι ελκυστική για τον άνδρα της. Ζει για να φροντίζει τον σύζυγο και να τα έχει όλα στην εντέλεια. Τα λέει και μόνη της στο BBC, σ’ ένα βίντεο με τίτλο «Υποταγή και υπακοή, μέσα σ’ έναν μοντέρνο γάμο».

Οι επικίνδυνες ρίζες των TradWives

Κανένα κίνημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα. Έχει προεκτάσεις, συνέπειες, ευθύνη κι αντίκτυπο στην κοινωνία. Το #TradWife θέλει να το θεωρούμε ως κάτι «μοντέρνο» με κλασική καταγωγή. Στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι εντελώς ανεύθυνο και υποταγμένο. Η οργανωμένη του μορφή έρχεται από εποχές άκρατου συντηρητισμού και δεν εννοώ το παρελθόν γενικά, αλλά ειδικότερα τη χιτλερική Γερμανία και τα «τάγματα» νεαρών γυναικών στο 3ο Ράιχ, όπου εκπαιδεύονταν για να είναι ακριβώς αυτό.

«Υποδειγματικά» θηλυκά, στρατιωτικά πειθαρχημένα στην οικιακή οικονομία, τη μητρότητα υπό πατριαρχικό καθεστώς και την υποταγή στον άνδρα «από επιλογή». Ό,τι γινόταν δηλαδή σε κοινωνίες όπως η ελληνική, για χρόνια. Οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία δεν αφορά τις tradwives. Όχι γιατί δεν είναι ικανές, αλλά γιατί έτσι «πρέπει» να γίνεται ώστε να νιώθουν ασφαλείς. Απειλούνται από την ανεξαρτησία και την πρόοδο; Ναι. Τι είναι όλο αυτό αν όχι μια φαινομενικά αφελής και αυτο-σεξιστική προσέγγιση που για άλλη μια φορά βάζει αποφασιστικά την όπισθεν; Η απάντηση είναι κάτι επικίνδυνο και ενοχλητικό.

Ίσως γελάσεις, ίσως νευριάσεις. Ίσως να θεωρείς όλη αυτή την ιστορία μια τεράστια γραφικότητα που δεν σ’ αγγίζει από τη στιγμή που στον δικό σου μικρόκοσμο η ισότητα των φύλων είναι απόλυτο κεκτημένο. Όταν όμως η συζήτηση περί αυτοδιάθεσης και δικαιώματος στην άμβλωση είναι ακόμα ανοιχτή και εξακολουθεί ν’ ανανεώνεται με διάφορους, αμφιλεγόμενους τρόπους, καλό θα ήταν να έχεις το βλέμμα μονίμως στη μεγάλη εικόνα. Και σ’ αυτή (την εικόνα) αντιδραστικές τοποθετήσεις όπως αυτή του #TradWife πρέπει να εγείρουν ανησυχία, όπως καθετί ακραίο και βαθύτατα καταπιεστικό.