Το χάσμα της υγείας: Μόνο 7% της ιατρικής έρευνας είναι για τις γυναίκες
- 26 ΜΑΙ 2025
Παρά την πρόοδο στην ιατρική έρευνα, ένα τεράστιο κενό συνεχίζει να υφίσταται στη μελέτη και φροντίδα της γυναικείας υγείας. Μόλις το 7% της παγκόσμιας χρηματοδότησης για την ιατρική έρευνα εστιάζει αποκλειστικά σε προβλήματα που αφορούν μόνο τις γυναίκες. Το γεγονός αυτό όχι μόνο επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων γυναικών, αλλά έχει και σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι γυναίκες ζουν περίπου το 25% της ζωής τους με κακή υγεία, σε σχέση με τους άνδρες. Κλείνοντας αυτό το χάσμα, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να κερδίζει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως έως το 2040.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
- Μόνο το 1/3 των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές φάσης 1 είναι γυναίκες.
- Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε κρίσιμους τομείς της έρευνας, όπως η καρδιολογία και η ογκολογία, ενώ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και τις μη λευκές γυναίκες.
- Μόλις το 5% των φαρμάκων στην Ευρώπη εγκρίνεται για χρήση πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη – αφήνοντας εκατομμύρια γυναίκες να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.
Τι μπορεί να γίνει για να κλείσει το χάσμα στη γυναικεία υγεία
Η ενίσχυση της υγείας των γυναικών δεν είναι απλώς θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης – είναι και στρατηγική επένδυση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αυτά είναι 5 βασικά βήματα που μπορούν να υιοθετήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής:
1. Ενίσχυση της καινοτομίας στην έρευνα για τη γυναικεία υγεία
Με φορολογικά κίνητρα και ταχύτερες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, μπορεί να προωθηθεί η ανάπτυξη θεραπειών ειδικά σχεδιασμένων για γυναίκες.
2. Διεύρυνση της συμμετοχής των γυναικών στις κλινικές δοκιμές
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις εγκύους, τις θηλάζουσες, τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και τις γυναίκες από ευάλωτες ή υποεκπροσωπούμενες κοινότητες.
3. Καλύτερη αναφορά των στοιχείων σε κλινικές μελέτες
Είναι αναγκαία η συστηματική καταγραφή των διαφορών ανά φύλο ώστε να εντοπίζονται με ακρίβεια οι επιπτώσεις σε κάθε φύλο.
4. Σχεδιασμός δοκιμών με επίκεντρο τη γυναίκα
Οι βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην ανταπόκριση σε φαρμακευτικές αγωγές και στην εξέλιξη νοσημάτων.
5. Εκσυγχρονισμός κατευθυντήριων οδηγιών και ενημερωτικών φυλλαδίων
Οι κλινικές οδηγίες, τα εγχειρίδια φαρμάκων και τα φυλλάδια ασθενών πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις διαφορές ανά φύλο και να είναι πιο κατανοητά για το ευρύ κοινό.
Η υγεία των γυναικών είναι υπόθεση όλων μας
Οι γυναίκες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικογένειας, της κοινότητας και της οικονομίας. Όταν οι γυναίκες είναι υγιείς, όλοι ωφελούνται – τα παιδιά, οι οικογένειες, οι επιχειρήσεις και οι εθνικές οικονομίες.
Η επένδυση στην υγεία των γυναικών δεν είναι δαπάνη, αλλά ευκαιρία. Μια ευκαιρία για έναν πιο ισότιμο, υγιή και ευημερούντα κόσμο.