FEMALE TALK

Το show της Victoria’s Secret επιστρέφει και διχάζει το Twitter

@2023 Evan Agostini/Invision/AP Images

Η ετήσια επίδειξη της Victoria’s Secret ήταν κάποτε ένα prestigious γεγονός όχι τόσο στον χώρο της μόδας, όσο του θεάματος. Η επίδειξη μόδας του brand εσωρούχων κάθε χρόνο μεταδιδόταν τηλεοπτικά και τα μοντέλα που συμμετείχαν σε αυτή αποκαλούνταν «άγγελοι» και αποκτούσαν μία ξεχωριστή αίγλη. Μέχρι που αποφάσισαν όλοι να πουν το αυτονόητο για την αντικειμενοποίηση των σωμάτων τους, την έλλειψη συμπερίληψης και την κουλτούρα που διέτρεχε την όλη διοργάνωση. Κάπως έτσι, το αμφιλεγόμενο show έπαψε να διοργανώνεται και να προβάλλεται 4 χρόνια πριν.

Δημοσιεύματα ήθελαν τον CEO της Victoria’s Secret, Lesley Wexner, να έχει επαφές με τον Jeffrey Epstein, που αυτοκτόνησε ενώ αντιμετώπιζε κατηγορίες για trafficking ανηλίκων. Το 2020 άρθρο των New York Times, ισχυριζόταν ότι ο πρώην Chief Marketing Officer της εταιρείας πίσω από τη Victoria’s Secret, Edward Razek, καλλιεργούσε «κουλτούρα μισογυνισμού, εκφοβισμού και παρενόχλησης». Επιπλέον το brand ήρθε αντιμέτωπο με αρνητικές κριτικές για το ότι φαινόταν να επιλέγει πάντα μόνο έναν τύπο «προτύπου ομορφιάς» σε έναν κόσμο που έχει ανάγκη την αποδοχή και το inclusivity όλων των σωματοτύπων πιο πολύ από ποτέ.

Το show της Victoria’s Secret έμοιαζε απλά πολύ ξεπερασμένο, κι οι Άγγελοί της (ανάμεσα στους οποίους έχουν υπάρξει η Heidi Klum, η Tyra Banks, η Kendal Jenner, αλλά και η Gigi Hadid) έμοιαζαν να έχουν πια μαδημένα φτερά στους ώμους τους. Αντίθετα, το 2018 η Rihanna με το πρώτο show του Savage x Fenty μάς έλεγε τι συμβαίνει τώρα, έχοντας συμπεριλάβει μοντέλα κάθε στιλ και μεγέθους και που αυτοπροσδιορίζονταν με κάθε τρόπο.

Τότε περίπου ήταν που ακόμα και πρώην Άγγελοι μίλησαν ενάντια στις πρακτικές των shows της Victoria’s Secret. Για παράδειγμα η Bridget Malcolm είχε πει ότι το να δουλεύει για τη Victoria’s Secret ήταν μία τραυματική εμπειρία κατά την οποία ήταν τόσο υποσιτισμένη που δεν είχε πια περίοδο.

Οι εκκλήσεις για πρόοδο έπεφταν στο κενό. Ο ίδιος ο Razek λέγεται ότι είχε αποκριθεί όταν του επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει διαφορετικότητα στο show και να συμπεριληφθούν σε αυτό plus size και transgender μοντέλα. «Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε. Γιατί όχι; Γιατί το show είναι μία φαντασίωση. Είναι ένα 42λεπτο ψυχαγωγικό πρόγραμμα».

Τώρα, ωστόσο, το show της Victoria’s Secret αποφασίστηκε να επιστρέψει. Όπως αναφέρει η Vogue την είδηση επιβεβαίωσε ο CFO της εταιρείας, Timothy Johnson. «Θα συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στο marketing για να επενδύσουμε στη βιομηχανία και για να στηρίξουμε τη νέα εκδοχή του fashion show μας που θα διεξαχθεί αργότερα φέτος», είπε.

Εκπρόσωπος Τύπου της Victoria’s Secret επεσήμανε στο The Hollywood Reporter ότι το show «Θα ενισχύσει την αφοσίωσή μας στο να αναδεικνύουμε τις φωνές των γυναικών και τη μοναδική οπτική τους». Μέχρι τώρα δεν συνέβαινε ακριβώς αυτό, αλλά η Victoria’s Secret, έχει δείξει επίμονα να θέλει να επανεφεύρει τον εαυτό της από το 2021 κι έπειτα.

Τότε ήταν που λάνσαρε την καμπάνια της στην οποία συμμετείχαν μοντέλα όπως η Paloma Elesser, η Valentina Sampaio, αλλά και η αθλήτρια του ποσδοσφαίρου Megan Rapinoe. Η νέα εικόνα του brand επικεντρωνόταν σε «αυτό που θέλουν οι γυναίκες» και σίγουρα έμοιαζε διαφορετική και στραμμένη περισσότερο προς τη συμπεριληψιμότητα. Έχει επίσης προσλάβει σε καμπάνιες της ήδη το πρώτο μαύρο trans μοντέλο της ιστορίας της, αλλά και το πρώτο μοντέλο με σύνδρομο Down που εργάστηκε ποτέ για το brand.

Δεν είναι ακόμα γνωστό πώς θα είναι το νέο show της Victoria’s Secret, όμως σίγουρα οι απόψεις μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του, άρχισαν να εκφράζονται στη σύγχρονη «Εκκλησία του Δήμου», το Twitter δηλαδή.

«Η Fenty σίγουρα τους έκανε να αλλάξουν στρατηγική», έγραψε ένας χρήστης του Twitter. «Θα περιμένω να εξοργιστώ όταν δω αν έχουν γίνει στα αλήθεια συμπεριληπτικοί ή απλά το κάνουν για τις εντυπώσεις», έγραψε κάποιος άλλος. Αρκετοί ήταν και εκείνοι που επεσήμαναν ότι τους έχει λείψει το show (που όμως σημείωνε χαμηλές τηλεθεάσεις τα τελευταία χρόνια προβολής του).

«Είναι μία νίκη για τη συμπεριληψιμότητα», επεσήμανε σχολιάζοντας την ανακοίνωση στο Twitter η Lizzo (έχει το δικό της brand shapewear), «Όμως αν οι εταιρείες ξεκινήσουν να το κάνουν αυτό μόνο και μόνο επειδή δέχτηκαν αρνητικά σχόλια, τι θα γίνει όταν τα “trends” αλλάξουν πάλι;», αναρωτήθηκε. Αυτό, ωστόσο, το ερώτημα θα απαντηθεί εν καιρώ. Και μία πρώτη εικόνα θα πάρουμε όταν τελικά το Victoria’s Secret Show επιστρέψει.