ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

To πιο γλυκό κομμάτι της ζωής σου δεν είναι αυτός που νομίζεις. Το ανατριχιαστικό βίντεο που θα σε κάνει να δεις την αλήθεια

Δεν έχουν όλα τα love stories, happy end. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, κάθε άλλο. Η έξαρση των γυναικοκτονιών μας έχει κάνει να τρέμουμε. Να φοβόμαστε να μιλήσουμε. Να ντυθούμε. Να βγούμε. Να χρησιμοποιήσουμε τα social media. Να διεκδικήσουμε. Να φλερτάρουμε. Να χωρίσουμε. Να αγαπήσουμε. Να ζήσουμε. Η Lacta, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, συνεργάστηκε με το κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα, Διοτίμα και δημιούργησε ένα βίντεο που πρέπει να δεις.

Το βίντεο της Lacta που πρέπει να δεις

Μη με αφήσεις ποτέ.

Τα λόγια που επαναλαμβάνει ο χειριστικός σύντροφος στην κοπέλα του. Της δείχνει ότι είναι όλος του ο κόσμος και είναι πράγματι. Όμως αυτός είναι και ο κοινός παρονομαστής όλων των κακοποιητικών σχέσεων. Πρώτα σε κάνει να νιώθεις ότι σε λατρεύει. Μετά σε ελέγχει. Σε χειρίζεται. Σε βρίζει. Σε χτυπά. Σε σκοτώνει. Έτσι όπως γίνεται και στο βίντεο της Lacta.

Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη δολοφονείται άγρια από τον σύντροφό της, Έκτορα Λιάτσο, σε ένα βίντεο που θυμίζει σε πολλά, τη γυναικοκτονία της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο. Ξέγνοιαστες βόλτες στην παραλία, “Θα είσαι δικιά μου, μόνο δικιά μου”, ακούγεται να τις λέει ο κακοποιητής της. Εκείνος που την αγκαλιάζει και τη σηκώνει ψηλά στον ουρανό, λίγα λεπτά μετά τη σπρώχνει σε έναν γκρεμό.

“Σημασία έχει τι θα κάνεις εσύ που ακόμα μπορείς” ακούγεται να λέει στο τέλος του βίντεο η πρωταγωνίστρια.

Η ταινία της Lacta καταλήγει με τη φράση: «Μέχρι σήμερα, το 2021 13 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί και χιλιάδες έχουν κακοποιηθεί από εκείνους που υποτίθεται πως τις “αγαπούσαν”. Αυτό δεν είναι αγάπη.»

Το βίντεο πλαισιώνει το τραγούδι “Μη μου μιλάς για αγάπη” της Δήμητρας Γαλάνη.

Μάθε πώς να αναγνωρίζεις τα σημάδια ψυχολογικής και σωματικής βίας σε μια σχέση. Μπες στο diotima.org.gr