ΚΑΡΙΕΡΑ

Το LinkedIn αναγνωρίζει την ανάγκη σου να σταματήσεις για λίγο τη δουλειά

Unsplash

Οι χρήστες του LinkedIn έχουν πλέον ένα σημαντικό εργαλείο για να εξηγήσουν τυχόν κενά στο βιογραφικό τους.

Στην ενότητα του ιστορικού απασχόλησης των προφίλ του LinkedIn υπάρχει μια νέα επιλογή. Το career break (διάλειμμα καριέρας) μέσα από ένα αναπτυσσόμενο μενού επιλογών, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αιτιολογήσουν τα χρονικά κενά στο βιογραφικό τους. Στις πιθανές επιλογές περιλαμβάνονται περιπτώσεις όπως η γονική μέριμνα, το πένθος, η μετάβαση σε άλλο επαγγελματικό προσανατολισμό, η εθελοντική εργασία και τα ταξίδια. 

«Ο στόχος είναι να μπορούμε να παρέχουμε χώρο στους ανθρώπους να μοιράζονται περισσότερο περιεχόμενο σχετικά με το πώς αυτές οι εμπειρίες τους βοήθησαν να αναπτυχθούν. Να αναπτύξουν δεξιότητες που είναι πολύτιμες στη ζωή και στην εργασία», δήλωσε η Camilla Han-He, ανώτερη διευθύντρια προϊόντων στο LinkedIn.

Το LinkedIn επενδύει στην προσωπική ευημερία

Η κίνηση του LinkedIn έρχεται ως μια προσπάθεια εξομάλυνσης των θετικών πτυχών που μπορεί να έχει ένα διάλειμμα καριέρας, που μερικές φορές μπορεί να συνοδεύεται από το στίγμα της «τεμπελιάς».

Μετά την πανδημία του COVID-19, πολλοί περισσότεροι δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και τη γενική ευημερία, έναντι της εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το LinkedIn προσφέρει στη νέα του επέκταση και «μη αναμενόμενους» λόγους για ένα διάλειμμα καριέρας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος εύλογα μπορεί να θέλει να αφιερώσει χρόνο για να ανακάμψει από την πανδημία, διαθέτει πλέον τα μέσα να εξηγήσει τι οδήγησε σε ένα κενό στο βιογραφικό του.

To LinkedIn επιχειρεί να δείξει ότι τα σημαντικά ορόσημα – ή απλώς ο χρόνος για να εστιάσει κάποιος στον εαυτό του και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του – δεν είναι απλώς «χαμένος» χρόνος. Στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει στην προσωπική ανάπτυξη του καθενός.

Πώς μπορείς να προσθέσεις ένα διάλειμμα σταδιοδρομίας στο LinkedIn σου

Το LinkedIn άρχισε να δέχεται περισσότερα αιτήματα από τους χρήστες του, που ζητούσαν έναν τρόπο να εντάξουν τυχόν διαλείμματα στην καριέρα τους στο επαγγελματικό τους προφίλ στην πλατφόρμα. Τα διαλείμματα σταδιοδρομίας είναι πιο συχνά μεταξύ των γυναικών. Περίπου το 67% των αναρτήσεων που σχετίζονταν με διακοπή καριέρας στο LinkedIn τον περασμένο Ιανουάριο, προήλθαν από γυναίκες.

Για να προσθέσεις ένα διάλειμμα σταδιοδρομίας στο προφίλ σου στο LinkedIn, κάνε κλικ στο «προσθήκη ενότητας» που βρίσκεται κάτω από την εικόνα του προφίλ σου. Στη συνέχεια στο «προσθήκη διακοπής καριέρας». Επιλέγεις έναν τύπο διακοπής σταδιοδρομίας και συμπληρώνεις πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια του διαλείμματος, μια περιγραφή, επισυνάπτοντας τυχόν σχετικά μέσα.

Win-win για εργοδότες και εργαζόμενους

Το LinkedIn πραγματοποίησε επίσης σχετική έρευνα γύρω από το πώς μπορεί ένα διάλειμμα στην καριέρα να επηρεάζει το εργατικό δυναμικό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 23.000 εργαζόμενοι και πάνω από 4.000 διευθυντές HR. Το 56% των εργαζομένων δήλωσε ότι απέκτησε νέες δεξιότητες ή βελτίωσε τις ήδη υπάρχουσες, μετά από ένα διάλειμμα στην καριέρα τους. Το 54% των γυναικών δήλωσαν ότι έγιναν καλύτερες στη δουλειά τους από πριν. Το 64% των γυναικών παγκοσμίως, έχουν κάνει διάλειμμα στη σταδιοδρομία τους, με το ποσοστό να είναι υψηλότερο στις ΗΠΑ. Περίπου το 70% των γυναικών δήλωσε ότι ένα διάλειμμα σταδιοδρομίας, τις βοήθησε να αποκτήσουν προοπτική και να καταλάβουν τι πραγματικά θέλουν από τη ζωή.

Τα οφέλη, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στους εργοδότες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 51% των εργοδοτών πιθανότατα θα καλούσε ξανά έναν υποψήφιο αν γνώριζε το πλαίσιο για το οποίο έκαναν ένα διάλειμμα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.