ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Το επάγγελμα που το 70% των γυναικών βιώνει σεξουαλική παρενόχληση, δεν είναι αυτό που νομίζεις

iStock

H σεξουαλική παρενόχληση είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή βίας κατά κοριτσιών, γυναικών και θηλυκοτήτων. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα, ρίχνει φως στον επαγγελματικό κλάδο που πλήττεται περισσότερο από τη συγκεκριμένη μορφή έμφυλης βίας, με περισσότερες από 70% των γυναικών να δηλώνουν ότι έχουν βιώσει σεξουαλικά παρενοχλητικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τη σχετική νέα έρευνα λοιπόν, η σεξουαλική παρενόχληση, ο εκφοβισμός και οι διακρίσεις στον χώρο εργασίας αντιμετωπίζονται συχνά από γιατρούς στον τομέα της μαιευτικής και γυναικολογίας.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, δείχνει ότι παρόλο που ο συγκεκριμένος τομέας κυριαρχείται όλο και περισσότερο από γυναίκες, φοιτήτριες, υπότροφοι και θεράποντες ιατροί στη μαιευτική και γυναικολογία, αντιμετωπίζουν τακτικά σεξουαλική παρενόχληση και προκαταλήψεις φύλου στην εργασία.

Μια ομάδα ερευνητών συμπεριλαμβανομένων γυναικολόγων, ουρολόγων και γυναικολόγων ογκολόγων, εξέτασε 10 μελέτες που κάλυπταν 5.852 συμμετέχοντες.

Έως και 70,9% των συμμετεχόντων στις αναθεωρημένες μελέτες ανέφεραν σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Παράλληλα, έως και 67,2% των ερωτηθέντων στις μελέτες που εξετάστηκαν, δήλωσαν ότι είχαν υποστεί διακρίσεις στον χώρο εργασίας. Μεταξύ των μικροεπιθέσεων που αναφέρθηκαν, ήταν πράγματα όπως ότι πρέπει να χαμογελούν περισσότερο ή να «φέρονται πιο μητρικά».

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι μεταξύ των ασκουμένων, οι γιατροί ήταν η πιο κοινή πηγή παρενόχλησης (30,1%) που αναφέρθηκε από εκείνους στις μελέτες, ακολουθούμενοι από τους άλλους εκπαιδευόμενους (13,1%) και το προσωπικό του χειρουργείου (7,7%).

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης 12 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες, σχετικά με παρεμβάσεις που αποσκοπούσαν στη μείωση της κακομεταχείρισης των εκπαιδευομένων. Οι παρεμβάσεις περιελάμβαναν θεσμικές πρωτοβουλίες κατά της κακοποίησης, εργαστήρια και εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο αναφοράς της παρενόχλησης. Αλλά οι ερευνητές γράφουν ότι «δεν βρέθηκε σημαντική μείωση στη συχνότητα της σεξουαλικής παρενόχλησης με οποιαδήποτε παρέμβαση».

Οι «ρίζες» της σεξουαλικής παρενόχλησης στο μικροσκόπιο

Μέρος του προβλήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, έχει να κάνει με την εξουσία, γράφουν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι παρά τη γυναικεία κυριαρχία στον τομέα, οι γυναίκες εξακολουθούν να υστερούν σε ηγετικούς ρόλους. Η καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα. Αν και οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν συχνά παρενόχληση, τις περισσότερες φορές την αποκάλυπταν απλώς σε άλλους εκπαιδευόμενους, χωρίς να προχωρούν σε επίσημη καταγγελία.

Συγκεκριμένα, έως και 40,2% των συμμετεχόντων στη μελέτη δήλωσαν ότι δεν ανέφεραν σεξουαλική παρενόχληση επειδή φοβούνταν αντίποινα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως η συγκεκριμένη μελέτη θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αναγνωριστεί η επικράτηση του εκφοβισμού, της κακοποίησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε συλλογικά για την πρόληψη, την αναφορά και τις παρεμβάσεις, γύρω από το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Και εμείς δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο μαζί τους. Κι όχι μόνο για ό,τι έχει να κάνει με την παρενόχληση στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, αλλά στην καταπολέμηση του φαινομένου συνολικά.