ROLE MODELS

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που δωρίζει η Rihanna στη μάχη κατά του κορονοϊού

Invision/AP Chris Pizzello

“We found love in a hopeless place”, τραγουδούσε η Rihanna. Κι άμα την βρεις αυτή την αγάπη για τους γύρω σου, καμία απελπιστική εποχή δεν μπορεί να στη στερήσει. Η Rihanna όχι μόνο την έχει βρει αλλά και τη μοιράζει απλόχερα μέσω του φιλανθρωπικού της οργανισμού Clara Lionel Foundation. Η τραγουδίστρια από τα Barbados και επιχειρηματίας στον χώρο της μόδας και της ομορφιάς, δώρισε 5 εκατομμύρια δολάρια. Προορισμός για τη δωρεά της είναι το μέτωπο της άνισης μάχης με τον κορονοϊό που δίνει η ανθρωπότητα.

Συγκεκριμένα η Rihanna δώρισε το ποσό για να βοηθήσει στις ανάγκες οργανισμών όπως οι: Direct Relief, Feeding America, Partners in Health, The World Health Organization’s COVID-19 Solidarity Response Fund, the International Rescue Committee κ.α. που μάχονται κατά του νέου κορονοϊού. Τα ποσά θα διατεθούν σε τοπικές τράπεζες τροφίμων που εξυπηρετούν ευπαθείς ομάδες στην Αμερική. Επιπλέον θα δωθούν για την επιτάχυνση του ελέγχου και της φροντίδας ασθενών με κορονοϊό σε χώρες όπως η Haiti και το Malawi. Ακόμα θα ενισχυθούν μεταξύ άλλων, άτομα στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό με υλικά απαραίτητα για την προστασία τους. Φυσικά μέρος του ποσού θα ενισχύσει και την έρευνα για τα εμβόλια σε όλο τον κόσμο.

Η κίνηση της Rihanna έρχεται σε συνέχεια παρόμοιων κινήσεων ισχυρών οργανισμών των Η.Π.Α. όπως το ίδρυμα του Bill και της Melinda Gates αλλά και το Bloomberg Philanthropy. Ευελπιστούμε οι κινήσεις αυτές να τύχουν ανάλογης ανταπόκρισης από τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του John Hopkins University, 329000 άνθρωποι είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού παγκοσμίως. Οι θάνατοι από αυτόν έχουν ξεπεράσει τους 14.300. Στα θετικά νέα, όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό ανέρχονται στους 97.800. Στις πρώτες θέσεις των χωρών που πλήτονται περισσότερο από τον κορονοϊό είναι η Κίνα, η Ιταλία και οι Η.Π.Α.

Η αδιάκοπη φιλανθρωπική δράση της Rihanna

To Clara Lionel Foundation ιδρύθηκε από την Rihanna το 2012 και πήρε το όνομά του από τους παπούδες της τραγουδίστριας. Σκοπός του είναι να παρέχει πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, όπως επίσης και την ανάλογη φροντίδα υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο κάθε χρόνο διεξάγει το φιλανθρωπικό gala “Diamond Ball”. Το gala στο οποίο δίνουν το παρόν οι star συγκεντρώνει έσοδα για τον σκοπό του ιδρύματος.

Rihanna Τον Ιούλιο του 2017 με την Brigitte Macron. Τότε επισκέφθηκε τον Emmanuel Macron για τη συνεργασία τους σε θέματα εκπαίδευσης. / AP Photo/ File / Michel Euler
Τον Ιούλιο του 2017 με την Brigitte Macron στο πλαίσιο της επισκέψης της για τη συνεργασία της με τον πρόεδρο Emmanuel Macron για θέματα εκπαίδευσης.

H Rihanna επιπλέον έχει συνεργαστεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron σε προγράμματα για την εκπαίδευση σε όλο τον πλανήτη. Είναι άλλωστε πρέσβης της πρωτοβουλίας Global Partnership for Education. Μία ακόμα διάσημη φιλανθρωπική συνεργασία της ήταν εκείνη με τον πρίγκιπα Harry το 2016. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί στα Barbados προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για το θέμα του ιού HIV. Είχαν και οι δύο υποβληθεί σε εξέταση για τον ιό δημόσια, προκειμένου να μιλήσουν για το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει την εξέταση και πολύ περισσότερο τους οροθετικούς ανθρώπους.

Ο τρόπος που η Rihanna έχει αφιερώσει τη ζωή της και στον ακτιβισμό και την φιλανθρωπία πέρα από την τέχνη της, οδήγησε στη βράβευσή της από το Harvard το 2017. Τότε έλαβε τον τιμητικό τίτλο «Ανθρωπιστής της χρονιάς» από το πανεπιστήμιο του Harvard για τη δράση της σε διάφορους κοινωνικούς τομείς.