ΚΑΡΙΕΡΑ

Τι είναι το WoT Hackathon και γιατί να δηλώσω συμμετοχή;

Pexels

Για αρχή τι είναι γενικά τα hackathons, δεν έχω ιδέα. 

Η λέξη Hackathon προέρχεται από το Hack και το Marathon, που σημαίνει δηλαδή έναν συνεργατικό μαραθώνιο δημιουργίας, όπου κατά τη διάρκειά του, άτομα από διαφορετικούς κλάδους και πεδία ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται προκειμένου να σχεδιάσουν βιώσιμες ιδέες και εργαλεία που θα δώσουν λύση στις προτεινόμενες προκλήσεις (σαν να λέμε, θα τις χακάρουν)!

Και τι είναι το WoT Hackathon; Τα DEI challenges;

Στο WoT Ηackathon, οι προκλήσεις αφορούν ζητήματα Ισότητας, Διαφορετικότητας & Συμπερίληψης, και στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών και την καλλιέργεια μιας πιο ισότιμης και συμπεριληπτικής κουλτούρας στο εταιρικό περιβάλλον. Μάλιστα, τα DEI challenges που θα τεθούν στις 17 Φεβρουαρίου αποτελούν πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες-υποστηρικτές μας στην προσπάθειά τους να προωθήσουν την ισότητα στον εργασιακό τους χώρο. Αυτό σημαίνει πως εσύ και η ομάδα σου θα “χακάρετε” ό,τι εμποδίζει την ισότητα στην εργασία!
Tip: DEI σημαίνει Diversity (Διαφορετικότητα), Equity (Ισότητα) και Inclusion (Συμπερίληψη). Μπορείς να το δεις να γράφεται και EDI, DEIB (εδώ το B σημαίνει Belonging) ή απλώς D&I.

Και γιατί να λάβω μέρος στο WoT Hackathon; 

Γιατί να μην; Ή, με περισσότερες λέξεις (και μία ανάσα), το WoT Hackathon είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δικτυωθείς με άτομα από τον χώρο που σε ενδιαφέρει, να γνωρίσεις και να συνεργαστείς με φοιτητές/τριες και επαγγελματίες που συμμερίζονται την ανάγκη για περισσότερη συμπερίληψη και ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον, να αποκτήσεις εμπειρία και γνώσεις που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα, την ανάπτυξη ιδεών και τη συνεργασία, να ακονίσεις τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητές σου, να έρθεις σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, να δουλέψεις ομαδικά, να εξοικειωθείς με νέες τεχνικές, αλλά και να δοκιμάσεις τις δυνατότητές σου στην επίλυση προβλημάτων.

Τι έχω να κερδίσω δηλαδή;

Αν τα παραπάνω δεν σου έφτασαν, να ξέρεις πως στο WoT Hackathon θα υπάρχει κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των Lamda Development, Coca-Cola Hellenic Bottling Company, Lidl Hellas και Konrad-Adenauer-Stiftung Greece and Cyprus, η οποία, στο τέλος της ημέρας, θα αξιολογήσει τις ιδέες που κατατέθηκαν, και οι ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία θα κερδίσουν σχετικά έπαθλα. Βέβαια, το ενδεχόμενο οι νικήτριες ομάδες να δουν την καινοτόμα λύση τους να γίνεται πράξη στο εταιρικό περιβάλλον, ίσως να είναι το μεγαλύτερο βραβείο!

Μα δεν έχω προηγούμενη εμπειρία, ούτε ασχολούμαι με τον τομέα της Πληροφορικής!

Για να πάρεις μέρος στο Hackathon, δεν χρειάζεται να έχεις καμία προηγούμενη εμπειρία, ούτε να ανήκεις σε κάποιον συγκεκριμένο κλάδο. Αν έχεις συμμετάσχει στο παρελθόν σε κάποιο Hackathon, είναι αλήθεια πως θα έχεις μια γενική εικόνα του πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, αν και το πιθανότερο είναι να μην έχεις αντιμετωπίσει ξανά προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την ισότητα στο χώρο εργασίας! Αν όμως το WoT Hackathon θα αποτελέσει την πρώτη σου επαφή με αυτήν τη διαδικασία, αυτό σημαίνει πως σίγουρα θα μάθεις πολλά πράγματα και θα αναπτύξεις δεξιότητες που ενδεχομένως δεν γνώριζες πως έχεις.

Σκοπός του WoT Ηackathon είναι να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικά πεδία, τόσο από το χώρο της τεχνολογίας και του design, όσο και από αυτόν του HR, της επικοινωνίας και της διοίκησης επιχειρήσεων, προκειμένου να αναπτύξουν καινοτόμες και εφαρμόσιμες λύσεις (τεχνολογικές ή μη!), για τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να γίνουν πιο ισότιμοι και συμπεριληπτικοί εργοδότες.

Είτε έχεις κάποια συγκεκριμένη ιδέα να υποβάλεις, λοιπόν, είτε θες να ενταχθείς σε κάποια από τις ομάδες που θα εργαστούν πάνω σε συγκεκριμένα challenges, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δηλώσεις συμμετοχή. Φυσικά, αν έχεις φίλες ή φίλους που συνεργάζεστε ήδη και θέλετε να συμμετάσχετε μαζί σαν ομάδα, τίποτα δεν σε σταματά από το να τις/τους καλέσεις και να κατεβάσετε παρέα το dream team σας!

Είσαι έτοιμη να γίνεις μια #WoTchangemaker; Δήλωσε συμμετοχή εδώ.