ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μητρικό θηλασμό

Το νέο μέλος της οικογένειας ήρθε και μαζί με αυτό ήρθε και η ώρα η νέα μαμά να ξεκινήσει ένα από τα πιο όμορφα «ταξίδια», αυτό του θηλασμού. Μαζί με τον ενθουσιασμό υπάρχει και μια σχεδόν ατελείωτη λίστα ερωτήσεων. Για να μην πελαγώνετε, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό και παρουσιάζουμε τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε γύρω από το θέμα του μητρικού θηλασμού.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Ας ξεκινήσουμε με το «γιατί να θηλάσω». Ενδεχομένως αυτή η ερώτηση να έχει περάσει από το μυαλό σας, Eκτός από το γεγονός πως ο θηλασμός σας δίνει τη δυνατότητα να περάσετε πολύτιμες στιγμές αγκαλιά με το μωρό σας, ενισχύοντας το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ σας, έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ο καλύτερος τρόπος για να παρέχετε στο μωρό σας ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή. Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό είναι πολλά και πολύ συγκεκριμένα.

Η ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Όπως στις περισσότερες καταστάσεις, έτσι και στον θηλασμό, η σωστή προετοιμασία είναι το πιο σημαντικό πριν ξεκινήσει το ταξίδι. Επειδή κάθε στήθος είναι ξεχωριστό, ζητήστε από έναν επαγγελματία υγείας να εκτελέσει μια μαστογραφία κατά την τακτική προγεννητική εξέταση.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να ελέγξετε την ανάπτυξη των μαστών σας και να γνωρίζετε αν θα πρέπει να κάνετε πιθανές προσαρμογές, όταν ξεκινήσετε το θηλασμό. Έτσι, μπορεί να αποφύγετε δυσκολίες που σχετίζονται με το πιάσιμο της θηλής κατά το θηλασμό.

Επιπλέον, μπορείτε να οργανώσετε ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα θηλασμού. Σε αυτό μπορείτε να συμπεριλάβετε πρακτικά ζητήματα που αφορούν τις πρώτες στιγμές με το μωρό σας μετά τη γέννα ή το πώς θα οργανώσετε το νυχτερινό θηλασμό.

Ο τρόπος με τον οποίο θηλάζετε θα αλλάξει φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό είναι πιθανό να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε το είδος θηλάστρου που θα χρειαστείτε και τον τρόπο με τον οποίο θα αποθηκεύετε το γάλα σας, αν δεν μπορείτε να είστε παρούσα την ώρα του ταΐσματος. 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θηλάστρων που μπορείτε να επιλέξετε, το καθένα με διαφορετικά πλεονεκτήματα. Για να βρείτε ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς, αναζητήστε τον σχεδιασμό που σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα, αναλογιζόμενες τον τρόπο ζωής σας γενικά. Προτιμάτε κάποιο που είναι σχεδιασμένο για χρήση εκτός σπιτιού; Ή μήπως χρειάζεστε κάποιο που θα σας βοηθήσει να αντλήσετε γάλα πιο γρήγορα;

Μπορείτε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, καθώς και όποιο άλλο προϊόν ή αξεσουάρ χρειαστείτε κατά τον θηλασμό, από δοχείο φύλαξης του μητρικού γάλατος μέχρι επιθέματα στήθους, στη βρεφική σειρά Philips Avent.

 

Θυμηθείτε ότι εκτός από τη λίστα που θα πρέπει να ετοιμάσετε για το μαιευτήριο, καλό θα ήταν να ετοιμάσετε και μια λίστα με αυτά που θα σας βοηθήσουν να θηλάσετε. Συγκεκριμένα τα πιο βασικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:

Μαξιλάρι θηλασμού

Για να σας βοηθήσει να τοποθετήσετε το μωρό σας και να είστε πιο άνετα όταν θηλάζετε

Επιθέματα θηλασμού

Για να προστατεύετε τα ρούχα σας από τη διαρροή γάλακτος.

Κρέμα θηλών

Για να προστατεύεται η επιδερμίδα σας γύρω από τη θηλή. Η κρέμα θηλών είναι ασφαλής σε περίπτωση που την καταπιει το μωρό σας. Πολλές μαμάδες τη βρίσκουν χρήσιμη στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν στην αρχή προβλήματα με το πιάσιμο της θηλής.

Θήλαστρο

Ένα θήλαστρο μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος τις κρίσιμες ημέρες μετά τον τοκετό.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΤΑΪΣΜΑΤΟΣ

Το μικρό σας ήρθε επιτέλους. Αν μπορείτε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να καθίσετε ήσυχα με το μωρό σας αγκαλιά. Η πρώτη ώρα μετά τον τοκετό έχει πολλά οφέλη. Το γεγονός ότι βρίσκεστε ξαπλωμένοι αγκαλιά βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας σώματος και του καρδιακού ρυθμού του μωρού σας. Θα ξεκινήσετε επίσης να δένεστε μαζί του. Πάμε να δούμε την πιο τεχνική πλευρά των πραγμάτων.

 

Πώς θα ξέρετε ότι το μωρό σας πεινάει

Αν ταΐζετε το μωρό σας όταν βλέπετε τα πρώτα σημάδια πείνας, χαρίζετε στο μωρό σας ένα υπέροχο αίσθημα άνεσης, που επηρεάζει θετικά την αύξηση βάρους και διασφαλίζει ότι η παραγωγή γάλακτος συντονίζεται με τις ανάγκες του.

Μερικά από τα σημάδια που πρέπει να παρατηρείται είναι τα εξής:

– Κίνηση του κεφαλιού αριστερά δεξιά με ανοιχτό το στόμα

– Βγάλσιμο της γλώσσας και κινήσεις του στόματος

– Πιπίλισμα της γροθιάς του

Σύμφωνα με τους ειδικούς το κλάμα είναι στην πραγματικότητα ένα καθυστερημένο σημάδι πείνας.

Οργανωθείτε για τον θηλασμό

Αυτά είναι κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να έχετε κατά νου στην αρχή κάθε ταΐσματος.

Αισθανθείτε άνετα. Χρησιμοποιήστε ένα στήριγμα για την πλάτη σας ή μερικά μαξιλάρια και στηρίξτε επίσης τα χέρια σας με μαξιλάρια.

Διαλέξτε τη στάση που σας ταιριάζει καλύτερα και φέρτε το μωρό κοντά σας, ώστε να γέρνει μπροστά και το στόμα του να είναι απέναντι από τη θηλή σας και το κεφάλι του να εξέχει ελαφρώς. Το κεφάλι, οι ώμοι και τα ισχία του πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή.

Υποστηρίξτε τον μαστό σας. Χρησιμοποιήστε το ελεύθερο χέρι σας ως στήριγμα κάτω από τον μαστό σας ή χρησιμοποιήστε μια τυλιγμένη πετσέτα, εάν το προτιμάτε.

Τέλος, βοηθήστε το μωρό σας να πιάσει τη θηλή. Ένα καλό πιάσιμο της θηλής σημαίνει ότι το μωρό σας έχει αρκετό μαστό στο στόμα του για να αντλήσει εύκολα γάλα και ότι δεν προκαλεί πόνο στη θηλή.

Πώς θα ξέρετε αν το μωρό σας έχει χορτάσει

Είτε το μωρό σας θηλάζει μόνο για μερικά λεπτά ή για περισσότερα, σταδιακά θα δείτε σημάδια ότι ήπιε αρκετό γάλα. Κάποια μωρά σπρώχνουν μακριά τον μαστό με το χέρι τους ή απομακρύνουν το κεφάλι τους, ενώ άλλα απλά κοιμούνται. Θα παρατηρήσετε ότι το πρόσωπο και το σώμα του μωρού σας είναι πιο χαλαρά και τα μέλη του βαριά.

Όταν δείτε τα σημάδια ότι έχει χορτάσει, βγάλτε το μωρό από το στήθος, ακουμπήστε το σε ορθή θέση και χτυπήστε ή τρίψτε απαλά την πλάτη του για να το βοηθήσετε να απαλλαγεί από τον αέρα.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ

Είναι πιθανό να υπάρχουν φορές που δεν μπορείτε να είστε εκεί για ένα τάισμα και θέλετε να συνεχίσετε τον θηλασμό. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας όλα τα οφέλη του θηλασμού και να διατηρήσετε την παραγωγή, αντλώντας γάλα με τη χρήση θηλάστρου. Αποθηκεύστε το μητρικό γάλα για να μπορείτε να το αποψύξετε ή να το ζεστάνετε όταν θέλετε να ταΐσετε το μωρό σας.

Η κατάλληλη προετοιμασία ενός γεύματος με αντλημένο γάλα για το μωρό περιλαμβάνει:

– Αποψύξτε ή ζεστάνετε το μητρικό γάλα σε τρεχούμενο ζεστό νερό ή με έναν θερμαντήρα για μπιμπερό.

– ΜΗΝ χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων

– ΜΗΝ το ζεστάνετε σε θερμοκρασία βρασμού

– Ανακινήστε το πριν το δώσετε στο μωρό σας

– Ελέγξτε τη θερμοκρασία πριν το δώσετε στο μωρό. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι μεταξύ αυτής του σώματος και αυτής του δωματίου.

Κατά τη διάρκεια αυτού του υπέροχου ταξιδιού είναι πιθανό να κινείστε από τον ενθουσιασμό στον φόβο και πάλι πίσω. Μη διστάσετε να μιλάτε τακτικά με τον επαγγελματία υγείας σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας και άλλες νέες μαμάδες.

Στο πρακτικό κομμάτι, η βρεφική σειρά Philips Avent στηρίζει κάθε μητέρα και κάνει πιο λειτουργική και ευχάριστη την καθημερινότητά της, εκπληρώνοντας τις πιο βασικές ανάγκες εκείνης και του μωρού της.

Πάνω απ’ όλα θυμηθείτε: Απολαύστε το ταξίδι γιατί είναι μοναδικό.