SUMAYYA VALLY

Sumayya Vally: Το μέλλον της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ανήκει σε αυτή την 30χρονη γυναίκα

Sumayya Vally/Counterspace-Studio

Η Sumayya Vally είναι η μοναδική αρχιτέκτονας στη λίστα με τους “100Next” του περιοδικού Time με τους νέους ανθρώπους που διαμορφώνουν το μέλλον και την ιστορία από ‘δω και πέρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως η 30χρονη Ινδή από τη Νότιο Αφρική θα περάσει στη συνείδηση του κόσμου ως η νέα Zaha Hadid.

Και όχι μόνο με αυστηρά αρχιτεκτονικά κριτήρια, αλλά επίσης γιατί η Hadid, όσο και η Vally είναι δυο γυναίκες με καταγωγή από την Ανατολή- η πρώτη από το Ιράκ, η δεύτερη από την Ινδία- που επιδρούν δυναμικά στη δυτική σχεδιαστική κουλτούρα της Δύσης έχοντας ως έδρα τους το Λονδίνο. Η ξαφνική απώλεια της ιδιοφυϊούς υπερηρωίδας του design το 2016 από καρδιακή προσβολή άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό και η ανάδυση της Sumayya δεν άργησε να εγείρει το ερώτημα για το αν στο πρόσωπό της ο κόσμος θα βρει την επόμενη ηγέτιδα της αρχιτεκτονικής.

Η Sumayya Vally θέλει να κατασκευάσει ένα μέλλον για όλους

Η Μουσουλμάνα Sumayya Vally είναι η νεότερη αρχιτέκτονας στην οποία ανατέθηκε περίφημα περίπτερα του Λονδίνου, στον δρόμο που χάραξαν κορυφαίοι συνάδελφοί της, όπως η Hadid και ο Frank Gehry. Πρόκειται για το πολύ διάσημο Serpentine Pavilion 2020/20 Plus 1 στους κήπους του Kensington, μια υποδειγματικά sustainable κατασκευή από φελλό και ανακυκλωμένα τούβλα που παράγονται χωρίς καύση από 90% ανακυκλωμένα απόβλητα κατασκευής.

Η ίδια μέσα από το γραφείο της, το Counterspace Studio οραματίζεται ένα αστικό περιβάλλον που δομημένο πάνω στις ανάγκες κάθε κοινότητας που ζει εντός του. «Θέλω να χτίσω με διαφορετικό τρόπο» δηλώνει η Sumayya Vally, η οποία μεγάλωσε στη Νότιο Αφρική. Η ζωή όπως και το σχεδιαστικό DNA της είναι μοιρασμένο μεταξύ της βρετανικής πρωτεύουσας και του Γιοχάνεσμπουργκ. Δύο πόλεις της συνύπαρξης ακραία προνομιούχων και μη, έντονα πολυπολιτισμικές και πολυεπίπεδες. Χαρακτηριστικά που εμφύσησαν στη Vally την αρχιτεκτονική της ενσυναίσθησης, το κυρίαρχο εφόδιο σε μία κουλτούρα που ορίζει ήδη η ίδια και την οδηγεί ακόμα πιο μπροστά από τον αρχικό της στόχο. Η Vally μεγάλωσε με τον μετανάστη παππού της στην Πρετόρια υπό καθεστώς Απαρτχάιντ. Οπως έχει η ίδια πει, οι μεγάλες βόλτες μαζί του στην πόλη την καθόρισαν και της εμφύσησαν την επιθυμία να αλλάξει το τοπίο και ειδικά τους δημόσιους χώρους ώστε να ανήκουν πραγματικά σε όλους.

Κρίνοντας από τη φράση της «Είναι πολύ σημαντικό για μένα η αρχιτεκτονική να μην περιλαμβάνει “απλά” τους ανθρώπους που είναι γενικά αποκλεισμένοι, εκεί μόνο όπου ζουν αλλά να βασίζεται επίσης η λειτουργία κάθε χώρου πάνω στη νοημοσύνη τους», σίγουρα θα συμφωνούσε με τον όρο Αρχιτεκτονική της Πλήρους Συμπερίληψης.