ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΕΚΤΟΜΗ

Στην Κένυα μόλις απαγορεύτηκε το πετσόκομμα των κοριτσιών. Κλειτοριδεκτομή τέλος

@2021 AP Photo/Ben Curtis, File

Νομική επικύρωση απο το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει τέλος στο μαρτύριο εκατομμυρίων γυναικών στην Κένυα, οι οποίες παραδοσιακά υποβάλλονταν σε κλειτοριδεκτομή. Ικανοποίηση για τη νίκη αλλά ταυτόχρονα ασταμάτητη λύπη για τις αμέτρητες γυναίκες που έχουν υποστεί τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα και που συνεχίζουν να δέχονται παθητικά τη στέρηση της γυναικείας τους φύσης σε τόσα μέρη της γης.

Για την Κένυα η κλειτοριδεκτομή ήταν για αιώνες αναπόσπαστο κομμάτι στο μεγάλωμα των κοριτσιών. Ένα εγγενώς νοσηρό έθιμο που το 2017 επιχείρησε να προσβάλλει μία πολύ θαρραλέα γυναίκα. Η Tatu Kamau ήταν η γιατρός που κίνησε τη διαδικασία κάνοντας αίτηση και αξιώνοντας από τη Δικαιοσύνη να κριθεί η κλειτοριδεκτομή ως αντισυνταγματική. Ελάχιστη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι οι 3 δικαστές που εξέτασαν το αίτημα της Kamau, το απέρριψαν αυτομάτως, παρά το γεγονός ότι -τυπικά- η κλειτοριδεκτομή είχε κριθεί παράνομη χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία από το 2011.

Όπως στην Κένυα έτσι και σε πολλές ακόμα ασιατικές και αφρικανικές χώρες, οι «πρωτόγονες» πατριαρχικές φυλές αρνούνται κατηγορηματικά να αντιμετωπίσουν την πρόοδο ως πραγματικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως μονόδρομο. Για τους υποστηρικτές της κλειτοριδεκτομής η εν λόγω πρακτική διασφαλίζει ότι οι γυναίκες θα γίνουν καλές σύζυγοι. Τι κι αν ένα κορίτσι που υφίσταται ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων δεν νιώθει την παραμικρή σεξουαλική ευχαρίστηση, υποφέρει από πόνο κάθε φορά που ουρεί και βιώνει συνέπειες που μπορούν να εξελιχθούν σε ολέθριες για τη ζωή της.

Η κλειτοριδεκτομή κρίνεται ως παράνομη. Θα είναι;

Ευτυχώς, στην προκειμένη περίπτωση τίποτα δεν τελείωσε εκεί. Την Τετάρτη της 17ης Μαρτίου η βαρβαρότητα της κλειτοριδεκτομής κρίθηκε ως μια απαγορευμένη πρακτική για την Κένυα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Όπως επισήμανε και η επικεφαλής της οργάνωσης Equality Now, η εν λόγω εξέλιξη είναι μία νίκη, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να περάσει στη συνείδηση και των πιο σκληροπυρηνικών πως πρόκειται για εγκληματικό φαινόμενο. «Το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών σε πολιτιστικό πλαίσιο και θα περάσει καιρός μέχρι να επικυρωθεί το έργο μας και να ενημερωθούν όλες οι κοινότητες, αλλά και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την κουλτούρα ως μέσο για τη διαιώνιση του ακρωτηριασμού», αναφέρει η Felister Gitonga.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνιστά μία πανάρχαια πρακτική που καταβαραθρώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην οποία αναγκάζονται να υποβληθούν παρά ή ακόμα και με τη θέλησή τους κορίτσια από 2 έως 15 ετών, σε δεκάδες χώρες της Δυτικής, Βορειοανατολικής και Ανατολικής Αφρικής και κάποιες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Υπολογίζεται πως πάνω από 200 εκατομμύρια εν ζωή γυναίκες έχουν βιώσει τον εφιάλτη. Πριν λίγα χρόνια μια φιλανθρωπική οργάνωση νέων στο Bristol δημιούργησε το “MyClitoris” (=Η κλειτορίδα μου), ένα βίντεο που στοχεύει στην ενημέρωση του κόσμου αναφορικά με τον τύπο I και IV του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.