Στη Δανία ο στρατός έγινε συμπεριληπτικός και οι γυναίκες θα φορέσουν- υποχρεωτικά- τις χακί στολές
- 8 ΙΟΥΛ 2025

Η Δανία σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά τη διάρκεια της περιόδου υποχρεωτικής θητείας από 4 μήνες σε 11 μήνες το 2026 και τον αριθμό των νεοσύλλεκτων που υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία από περίπου 5.000- που είναι τώρα- σε 7.500 μέχρι το 2033. Επίσης, αρχίζει να συμπεριλαμβάνει και τις γυναίκες στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από την 1η Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την άμυνά της έναντι της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία και για να ανταποκριθεί στις αμερικανικές προσδοκίες από τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Ισότητα και στη στρατιωτική θητεία στη Δανία
Όλοι (και πλέον κι όλες) όσοι/ες γίνονται 18 ετών μετά την 1η Ιουλίου 2025 θα είναι επιλέξιμοι για πιθανή στρατολόγηση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Δανίας. Στη Δανία, οι εθελοντές εγγράφονται πρώτα για στράτευση, ενώ οι υπόλοιποι αριθμοί καταρτίζονται με σύστημα κλήρωσης. Μέχρι πρόσφατα, αυτό περιοριζόταν στους άνδρες, αν και οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να προσφερθούν εθελοντικά. Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Δανίας τον Ιούνιο του 2023, η Δανία θα απαιτεί από τις γυναίκες που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μετά την 1η Ιουλίου 2025 να εγγραφούν για τις ημέρες αξιολόγησης για πιθανή στρατιωτική θητεία. Αυτή τη στιγμή, το έθνος των 6 εκατομμυρίων έχει περίπου 16.600 ένστολους υπαλλήλους στον στρατό και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Οι Δανέζες έχουν εδώ και καιρό τη δυνατότητα να προσφερθούν εθελοντικά για να υπηρετήσουν στον στρατό, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχθεί σε σύστημα κλήρωσης για υποχρεωτική θητεία όπως οι άνδρες. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη κλήρωση μόνο εάν δεν υπάρχουν αρκετοί εθελοντές για να καλύψει τις ανάγκες της. Οι γυναίκες αποτελούν επί του παρόντος περίπου το 10% του Στρατού, του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών, η Δανία είναι η τελευταία από τις 3 που περιλαμβάνει τις γυναίκες στη διαδικασία υποχρεωτικής στράτευσης. Η Νορβηγία πραγματοποίησε παρόμοιες αλλαγές το 2013 και η Σουηδία ακολούθησε το παράδειγμα το 2017. Η Φινλανδία δεν έχει υποχρεωτική θητεία για τις γυναίκες, αλλά τους επιτρέπει να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Στην Ολλανδία η στρατολόγηση των γυναικών είναι επίσης υποχρεωτική, ωστόσο από το 1997 οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τη στρατιωτική τους θητεία.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας βρίσκονται στη διαδικασία προσαρμογών στους στρατώνες και στον εξοπλισμό που είναι πιο κατάλληλος για τις γυναίκες. Ενώ η Δανία δεν μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, οι ηγέτες της είναι επιφυλακτικοί για την παρουσία της Ρωσίας στην Αρκτική και στη Βαλτική Θάλασσα, όπου έχουν σημειωθεί περιπτώσεις δολιοφθοράς σε υποδομές.