ΠΑΙΔΙ

Οι σπουδαίοι λόγοι που το παιχνίδι με κούκλες είναι απαραίτητο για όλα τα παιδιά. Νέα έρευνα της Barbie ανατρέπει όσα πιστεύαμε

Photographer - Teri Weber

Το παιχνίδι με τις κούκλες έχει καταγραφεί στο DNA μας ως μία ιεροτελεστία που ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία, όπως το διάβασμα και τα επιτραπέζια. Κλασικό δώρο για όλα τα κορίτσια, αν και αυτά τα στερεότυπα έχουν ξεκινήσουν να αλλάζουν.

Μία νέα επιστημονική μελέτη ανατρέπει όλα τα δεδομένα, διότι πηγαίνει το παιχνίδι με τις κούκλες δέκα βήματα παραπέρα. Η Barbie συνεργάστηκε με νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ σε μία νέα επιστημονική μελέτη και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο (και σημαντικό) από τη ψυχαγωγία των παιδιών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα στοιχεία αυτής της μελέτης δείχνουν ότι το παιχνίδι με κούκλες ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών και την ενσυναίσθηση. Μιλάμε για ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι το παιχνίδι με κούκλες οδηγεί τα παιδιά στο να εξασκούν, να χρησιμοποιούν και να εκτελούν αυτές τις δεξιότητες ακόμη και όταν παίζουν μόνα τους.

Η έρευνα της εταιρίας Mattel και της Barbie για το παιχνίδι με κούκλες

Η παγκόσμια έρευνα ανατέθηκε από την Barbie σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό για τη διεξαξωγή μία τεράστια δημοσκόπησης σε 22 χώρες και 15.000 γονείς. Η έρευνα έδειξε ότι το 91% των γονιών θεωρεί ότι η ενσυναίσθηση είναι μία βασική κοινωνική δεξιότητα που θα ήθελαν να έχει το παιδί τους, αλλά μόνο το 26% γνώριζε ότι το παιχνίδι με κούκλες μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με την εκπαιδευτική ψυχολόγο Δρ. Michele Borba, η ενσυναίσθηση επιτρέπει στα παιδιά να κατανοούν απόψεις άλλων ανθρώπων, βοηθώντας τα να είναι καλύτεροι συνεργάτες, ηγέτες και γονείς. Αναπτύσσουν επιτυχημένες σχέσεις και δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων και αποκτούν σθένος και αντοχή που βοηθά την ικανότητά τους να ανακάμπτουν από τις αντιξοότητες.

Photographer - Teri Weber
Photographer – Teri Weber

Από σήμερα, μπορείς να μπεις στον διαδικτυακό κόμβο με πληροφορίες, ευρήματα και εκπαιδευτικό υλικό για γονείς, φροντιστές και παιδιά. Εγκαινιάζεται από την Barbie και εκεί θα βρεις υλικό από τους ειδικούς με τους οποίους συνεργάστηκε η Barbie για τη σπουδαία αυτή έρευνα.

Δρ. Sarah Gerson