FEMALE TALK

Σμαράγδα Καρύδη: Η (τίμια) τοποθέτησή της για τη μητρότητα που δεν αφήνει χώρο να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις

Instagram.com/smaragda_karidi_official

Η Σμαράγδα Καρύδη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω με τον Νίκο Χατζηνικολάου την Πέμπτη 14 Απριλίου. Η ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στην παράσταση Το Σώσε, στο θέατρο Παλλάς, μίλησε για την καριέρα της, τον ρόλο της Ντάλιας στο Παρά Πέντε, που έγραψε ιστορία, ενώ μοιράστηκε την δική της αλήθεια για τα κεφάλαια «γάμος» και «παιδί» που πάντα με κάποιον τρόπο βρίσκουν χώρο στις συνεντεύξεις της. Σε αυτά τα δύο τελευταία θα σταθούμε.

H Σμαράγδα Καρύδη μιλά εδώ και καιρό ανοιχτά για την επιλογή της να μη γίνει μητέρα. Μιλά τόσο καιρό γι’ αυτό, που σε κάθε της επόμενη συνέντευξη τη ρωτούν για το θέμα αναφέροντας: «Είχες πει παλιότερα ότι…». Αυτό έκανε και ο Νίκος Χατζηνικολάου, όταν της είπε «Έχω διαβάσει ότι τελικά λες ότι “είχα δίκιο που αποφάσισα να μην κάνω παιδιά γιατί δεν θα ήμουν καλή με τα παιδιά”». Η Σμαράγδα Καρύδη έδωσε μία απάντηση ακριβείας. Από αυτές που δεν μπορεί να σηκώνουν άλλη ερώτηση για το θέμα.

«Ο λόγος δεν είναι αυτός. Ο λόγος είναι ότι θα γινόμουν σκλάβος του παιδιού και θα άφηνα τη ζωή μου πίσω, το καταλαβαίνω με το σκυλί μου. Ένιωσα ότι δεν έχω τα αποθέματα ούτε την όρεξη να αφιερωθώ σε κάτι τέτοιο και ήταν κάτι που ποτέ δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα», ανέφερε η Σμαράγδα Καρύδη σαν έτοιμη από καιρό να απαντήσει σε μία ακόμα κλισέ ερώτηση για τη μητρότητα. Ειλικρινές, το λιγότερο. Όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου επεσήμανε τον φόβο της ότι θα αναγκαζόταν να τα αφήσει όλα πίσω, η ίδια σημείωσε: «Θα το έκανα από μόνη μου. Θα πάθαινα κόλλημα». Αποσπάσματα των δηλώσεων της, προβλήθηκαν στην πρωινή εκπομπή Breakfast @Star.

Νωρίτερα χρειάστηκε για μία ακόμα φορά να λύσει την απορία του παρουσιαστή για τον γάμο κι αν τον έχει απορρίψει σαν θεσμό. «Δεν με ενδιέφερε. Δεν τον απορρίπτω, μία χαρά θεσμός είναι. Απλώς δεν έχω βρει τον λόγο να κάνω γάμο», είπε αρχικά η Σμαράγδα Καρύδη.

«Μπορεί και η επισημοποίηση και η επισφράγιση ενός πράγματος να με κάνει να νιώθω μία μονιμότητα που μπορεί και να με τρομάξει. Το ότι το αφήνουμε ανοιχτό, είναι κάτι που μπορεί να διαρκεί και για πάντα, είτε για λίγο δεν χρειάζεται να το πούμε. Ζω σε μία εποχή που δεν το απαιτεί αυτό, ούτε είμαι το ’50 σε ένα χωριό που πρέπει να το κάνω για να μη με δείχνουν με το δάχτυλο, ούτε η οικογένεια μου ήταν τέτοια, δεν είχα κανένα τέτοιο θέμα. Ίσως είναι η μονιμότητα κάτι που με τρομάζει», τόνισε στη συνέχεια.

Δεν ζούμε στο ’50, ευτυχώς, και η κοινωνία μας δεν απαιτεί τον γάμο ή το παιδί για να μας «καταξιώσει» ή έστω να μη μας δείχνει με το δάχτυλο. Οι ερωτήσεις που ακόμα γίνονται στις γυναίκες όμως, είτε είναι 25 (είναι στα σχέδια σου ο γάμος και το παιδί;), είτε είναι 35 (είναι στα άμεσα σχέδια σου η απόκτηση παιδιών), είτε στα 52 τους (γιατί δεν παντρεύτηκες και δεν έκανες παιδιά), αποδεικνύουν ότι στο 2022 δεν πρέπει να είμαστε, ό,τι κι αν γράφει το ημερολόγιό σου.

Η Σμαράγδα Καρύδη έκανε μία ειλικρινή τοποθέτηση. Μία δίκαιη τοποθέτηση προς τον εαυτό της και τις ανάγκες της. Ξέρει τις δυνάμεις της, τις επιθυμίες της, ξέρει τον εαυτό της και το κυριότερο, επιλέγει γι’ αυτόν, γιατί είναι ελεύθερη κι είναι δικαίωμα της να το κάνει. Τα παιδιά, η δέσμευση, ο γάμος είναι αποφάσεις μας. Όταν είναι συνειδητές, προς όποια κατεύθυνση κι αν πηγαίνουν, είναι πάντα, σίγουρα καλύτερες.

«Έχω ζήσει τη ζωή που με ικανοποίησε. Έχω ζήσει όσα ήθελα. Δεν έχω παράπονα. Βρήκα την ισορροπία. Δεν είμαι εργασιομανής και για πάρα πολλά χρόνια δεν είχα όρεξη να κάνω και πολλά πράγματα. Βρήκα μια ισορροπία και στη ζωή και στη δουλειά μου. Δεν ένιωσα ότι υπήρχε κάπου κενό», είπε μεταξύ άλλων η Σμαράγδα Καρύδη στη συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου. Κι αυτό είναι που έχει την πιο μεγάλη σημασία.