SHARON STONE

Sharon Stone: Η εξαπάτηση στην επίμαχη σκηνή στο «Βασικό Ένστικτο», το χαστούκι στον σκηνοθέτη, οι εφιάλτες και οι ανήθικες προτάσεις

@2021 Evan Agostini/ Invision/AP Images

Στη αυτοβιογραφία της με τίτλο “The Beauty of Living Twice”, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου, η Sharon Stone αφιερώνει μερικές καλές σελίδες στο ιστορικό αυστηρώς ακατάλληλο σταυροπόδι της στο «Βασικό Ένστικτο». Τη σκηνή που έχει «φριζάρει» ανθρώπινο χέρι περισσότερο από κάθε άλλο κινηματογραφικό καρέ και που βλέποντάς την για πρώτη φορά, η 63χρονη ηθοποιός έριξε ένα ξεγυρισμένο χαστούκι στο σκηνοθέτη Paul Verhoeven.

 

Sharon Stone: «Στο γύρισμα μού είπαν πως δεν βλέπουν τίποτα»

Ο ρόλος της κατά συρροή δολοφόνου Catherine Tramell που την έκανε διάσημη ήταν ο ίδιος που της προκάλεσε τα περισσότερα προβλήματα. Το τίμημα της δόξας ήταν υψηλό για την Stone, αφού παρά την επιβεβαίωση της παραγωγής και του σκηνοθέτη ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε στην επίμαχη σκηνή η γενετήσια δομή της να παραμένει θολή, εκείνη τα είδε όλα με κάθε λεπτομέρεια. «Ένα μέλος της παραγωγής της ταινίας μού είπε να βγάλω το εσώρουχό μου υπό την προσποιητή βεβαίωση ότι τίποτα δεν θα φανεί στην ταινία. Όταν κλήθηκα να δω την τελική κόπια, ήμουν μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο με ατζέντηδες και δικηγόρους. Οι πιο πολλοί από αυτούς δεν είχαν καμία σχέση με το πρότζεκτ. Στην οθόνη ήμουν εγώ και το επίμαχό μου σημείο».

Όπως αποκαλύπτει, στο τέλος της προβολής, η Stone οργισμένη χτύπησε τον Varhoeven στο πρόσωπο, πήγε στο αμάξι της και τηλεφώνησε στον δικηγόρο της, ο οποίος την ενημέρωσε πως η ταινία δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει χωρίς τη θέλησή της. Για την ιστορία ο Verhoeven εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα της Catherine Tramell από μια γυναίκα που γνώρισε όσο ήταν φοιτητής στην Ολλανδία.

«Ενημέρωσα τον Paul (σ.σ. Varhoeven) για τις επιλογές που είχα. Φυσικά εκείνος αρνήθηκε με σθένος ότι είχα την παραμικρή. Ήμουν απλά μια ηθοποιός, μια γυναίκα, τι επιλογές θα μπορούσα να είχα; Έλα όμως που είχα. Το σκέφτηκα ξανά και ξανά και τελικά επέλέξα να δώσω τη συγκατάθεσή μου για την ταινία; Γιατί; γιατί ήταν το σωστό για το φιλμ και επειδή στην τελική, το είχα κάνει ήδη» εξομολογείται η Sharon Stone και παρά το γεγονός ότι η επιλογή της την έκανε σταρ αφού πρώτα την έσπασε, εκείνη την υπερασπίζεται. «Ξέρετε πόσοι έχουν δει αυτή την ταινία όλα αυτά τα χρόνια; Είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια κλεφτή ματιά στη φούστα μου», δηλώνει.

«Είχα φρικτούς εφιάλτες»

Παρόλ’ αυτά η ηθοποιός παραδέχεται ανοιχτά ότι μετά από αυτή την απόφαση ήρθε αντιμέτωπη με τη σκοτεινή πλευρά της. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ήταν ο πιο πιεστικός ρόλος που έκανα ποτέ. Ηταν τρομακτικό. Έκανα υπνοβασίες, δυο φορές ενώ κοιμόμουν έφτασα ντυμένη μέχρι το γκαράζ. Είχα φρικτούς εφιάλτες». Στην αυτοβιογραφία της η ηθοποιός αναφέρεται και σε περαιτέρω συνέπειες που αντιμετώπισε στην καριέρα της. Όπως γράφει, υπήρξαν  πρόσωπα επιρροής στη βιομηχανία που την αντιμετώπισαν 100% σεξιστικά και παρενοχλητικά. «Κάποτε ένας σκηνοθέτης απαιτούσε επίμονα να κάτσω πάνω του ενώ μου έδινε οδηγίες. Φυσικά η ταινία ήταν καταστροφή. Η ανασφάλεια, η έλλειψη επαγγελματισμού και φαντάζομαι η χρήση ναρκωτικών που απαιτείται για να γίνονται αυτού του είδους οι επιλογές, ποτέ δεν οδηγούν σε καλό αποτέλεσμα».

Σε άλλο σημείο η Stone αναφέρεται σε έναν παραγωγό, ο οποίος προσπαθούσε να την πείσει πως αν κάνει σεξ με τον συμπρωταγωνιστή της, θα έχουν καλή χημεία στην οθόνη. «Το σεξ, κι όχι πάντα στην οθόνη, ήταν για πολλά χρόνια κάτι σαν αναμενόμενο στην περίπτωσή μου» παραδέχεται η Stone αποδομώντας πλήρως τον τίτλο «σύμβολο του σεξ» ο οποίος την ακολουθεί διαχρονικά.