WOMEN TODAY

Η Shannen Doherty στο 4ο στάδιο του καρκίνου. Ετοιμάζει αποχαιρετιστήριες επιστολές για τους οικείους της

Getty Images Neilson Barnard

Η ασθένεια είναι ό,τι πιο προσωπικό βιώνεις. Το σώμα σου, το κουκούλι που περιβάλλει όλα όσα νιώθεις ότι είσαι, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ασθένεια κι εσύ χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις όλα όσα νιώθεις. Η Shannen Doherty το προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό. Και μόλις μοιράστηκε τις σκέψεις της με το περιοδικό Elle ενώ βρίσκεται στο 4ο στάδιο του καρκίνου του μαστού. Οι σκέψεις, όπως και η κατάστασή της, δεν είναι ευχάριστες.

Το 2020 η ηθοποιός που γνωρίσαμε ως Brenda του “Beverly Holls 90210” και την είδαμε να επιστρέφει και στο πολυαναμενόμενο reunion εκείνης της τηλεοπτικής παρέας, αποκάλυψε ότι καρκίνος του μαστού είχε επιστρέψει στη ζωή της. Δυστυχώς δεν είχε απλώς επιστρέψει αλλά εξαπλωθεί στο σώμα της Shannen Doherty. Η ηθοποιός μοιράστηκε το πώς ανακοίνωσε τα νέα στους πιο στενούς της φίλους σε ένα δείπνο παρουσία του ογκολόγου της, Dr. Lawrence Piro.

Όπως είπε η Shannen Doherty, ο γιατρός της, εξήγησε στους φίλους της ότι θα έπρεπε να υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία για να περιορίσει την παραγωγή οιστρογόνου που τροφοδοτούσε τον καρκίνο. Επίσης θα λάμβανε ένα δεύτερο φάρμακο που συχνά έχει αποτέλεσμα στη σταθεροποίηση της μεταστατικής ασθένειας. Η Shannen Doherty συνεχίζει τη «μάχη» και εκφράζει ευγνωμοσύνη.

«Προσπαθώ να απολαμβάνω όλες τις μικρές στιγμές που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βλέπουν πραγματικά ή τις θεωρούν δεδομένες» είπε στο Elle. «Τα μικρά πράγματα, μεγεθύνονται για μένα. Έχουμε αυτό το ατέλειωτου βάθους πηγάδι μέσα μας, και όλο αυτό έχει να κάνει με το να συνεχίζεις να σκάβεις αυτό το πηγάδι για να βρεις τη δύναμη να παλέψεις τις αντιξοόητητες και μέσα από αυτό μπορείς επίσης να δεις την ομορφιά», σημείωσε.

O απολογισμός της ζωής της και οι επιστολές

Η Shannen Doherty κάνει τον δικό της απολογισμό στη ζωή και στοχάζεται στο θέμα του κάρμα και του τέλους της. «Σκεφτόμουν “OK, έχω καλό κάρμα; Έχω κακό κάρμα; Γιατί να έχω κακό κάρμα;”. Οπότε ξεκίνησα να αναπολώ τη ζωή μου και τα πράγματα που είχα κάνει κι αυτά που δεν έκανα. Το πώς ήμουν με τους άλλους ανθρώπους», τόνισε η ηθοποιός.

Όπως αποκάλυψε σχεδιάζει να γράψει επιστολές και μαγνητοσκοπημένα μηνύματα για τους φίλους και την οικογένειά της, για να τα ανοίξουν μετά τον θάνατό της. «Υπάρχουν πράγματα που χρειάζεται να πω στη μαμά μου. Θέλω ο σύζυγός μου να ξέρει, τι σήμαινε για μένα. Αλλά κάθε φορά που έρχεται η ώρα να το κάνω, μοιάζει τόσο οριστικό. Μοιάζει σαν να με διαγράφω από τη ζωή και δεν με διαγράφω», σημείωσε μιλώντας για τις αποχαιρετιστήριες επιστολές που θέλει να ετοιμάσει. Η Shannen Doherty είναι παντρεμένη με τον φωτογράφο Kurt Iswarienko από το 2011.

«Νιώθω ότι είμαι ένας πολύ, πολύ υγιής άνθρωπος. Είναι δύσκολο να τακτοποιήσεις τις υποθέσεις σου όταν νιώθεις ότι θα ζήσεις άλλα 10 ή 15 χρόνια», πρόσθεσε. «Είναι πράγματα που αντιμετωπίζει ο καθένας που πάσχει από καρκίνο στο 4ο στάδιο, κατά το οποίο άλλοι θέλουν να τον απομακρύνουν από την ενεργό δράση. Δεν είμαι έτοιμη να αποσυρθώ. Έχω πολλή ζωή μέσα μου», κατέληξε με μια νότα αισιοδοξίας η Shannen Doherty. Κι εμείς ευχόμαστε η αίσθησή της ότι θα ζήσει πολλά χρόνια ακόμα, να επαληθευτεί.

Το χρονικό της ασθένειας της Shannen Doherty

Η Shannen Doherty είχε διαγνωστεί πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού το 2015. Το 2017 φαινόταν να έχει ξεπεράσει την ασθένεια που όμως επανεμφανίστηκε το 2019. Το 2020 μοιράστηκε τα νέα με το κοινό. «Ήθελα ο κόσμος να το μάθει από μένα» είχε πει τότε. Λίγο καιρό μετά την νέα διάγνωση, ο συνάδελφός και συμπρωταγωνιστής της στο “Beverly Hills 90210”, Luke Perry είχε φύγει ξαφνικά από τη ζωή.

«Ήταν πολύ περίεργο για μένα να έχω διαγνωστεί κι έπειτα κάποιος που έμοιαζε υγιής να φεύγει πρώτος. Ήταν σοκαριστικό και το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για να τον τιμήσω ήταν να κάνω αυτή τη σειρά», είχε πει για την επιστροφή της στο σύμπαν του Beverly Hills.

Η ίδια τόνιζε τότε ότι δεν είχε ποτέ αποδεχτεί την κατάστασή της πλήρως. «Νομίζω πως δεν το έχω επεξεργαστεί. Είναι ένα πολύ πικρό ποτήρι να πιεις για πολλούς λόγους. Σίγουρα υπάρχουν μέρες που σκέφτομαι “Γιατί σε μένα” και μετά λέω: “Γιατί όχι σε μένα; Σε ποιον; Ποιος άλλος εκτός από μένα το αξίζει; Δεν αξίζει σε κανέναν μας”. Θα έλεγα ότι η πρώτη μου αντίδραση πάντα είναι η έγνοια για το πώς θα το πω στη μαμά και τον σύζυγό μου», έλεγε.