ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Safe at Work: Ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία

Η ActionAid σε συνεργασία με τo Women on Top, την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO, ανακοινώνουν την έναρξη του προγράμματος Safe at Work και μας προσκαλούν στην εναρκτήρια διαδικτυακή εκδήλωση, όπου θα συζητηθεί το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, καθώς και οι λύσεις που προτείνονται από το έργο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 στις 18:30, με εγγραφή σε αυτό το zoom link και με ταυτόχρονη μετάδοση μέσω Facebook link από τη σελίδα του Women On Top.

Safe at Work: Ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία

Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα Safe at Work;

Το πρόγραμμα Safe at Work, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, αποτελεί συνέχεια της πανελλαδικής έρευνας «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας» που δημοσίευσε η ActionAid τον Νοέμβριο του 2020. Σύμφωνα με αυτή, το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι ο αυτουργός ήταν κάποιος συνάδελφος σε ποσοστό 50%. Ταυτόχρονα, 1 στις 4 εργαζόμενες περίπου, αναφέρει ότι ο δράστης ήταν πελάτης και 1 στις 5 φορές εμπλέκεται ο διευθυντής ή ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος υιοθετείται μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος που κινείται σε πέντε άξονες:

  • Τη νομική συμβουλευτική και εκπροσώπηση των θυμάτων/επιζησασών.
  • Τη διαμόρφωση και ενίσχυση του νομικού πλαισίου στη χώρα.
  • Τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και την εκπαίδευση των στελεχών του ανθρώπινου δυναμικού και εργαζομένων σε όλο το φάσμα του εργατικού δυναμικού, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
  • Την έρευνα και καταγραφή των αντιλήψεων των ανδρών σε σχέση με τη σεξουαλική παρενόχληση.
  • Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.

Στο πάνελ της συζήτησης θα συμμετέχουν:

  • Μάττα Σαμίου, Υπεύθυνη Θεμάτων Ισότητας Φύλων, ActionAid
  • Μαρία Στρατηγάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια Women on Top
  • Μαρία Κολοκυθά, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού INTERSPORT Ελλάδας και Κύπρου & Αντιπρόεδρος ΣΔΑΔΕ
  • Αναστασία Καραγιάννη, Υποψήφια Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, Συνιδρύτρια της DATAWO

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Συνιδρύτρια Women On Top. Θα απευθύνει χαιρετισμό η Διαχειρίστρια Προγραμμάτων Active Citizens Fund, κα. Κατερίνα Γούλα.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Active citizens fund

Το έργο Safe at Work υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid και εταίρους την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τις Women On Top, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών. Στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών. Στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.