ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Reality check: Οι έμφυλοι λόγοι που οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τον καύσωνα

iStock

Καθώς οι θερμοκρασίες εκτινάσσονται το καλοκαίρι, σπάζοντας χρόνο με το χρόνο ιστορικά ρεκόρ, σχετική έρευνα έρχεται να διαπιστώσει ότι οι γυναίκες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τα κύματα καύσωνα. Κι όχι μόνο από άποψη υγείας, αλλά από οικονομικής απόψεως.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Κέντρο Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller (Arsht-Rock) στο Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council), κάλυψε 3 διαφορετικές χώρες, προκειμένου να αναλύσει και διαφορετικά γεωγραφικά και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα. Οι ερευνητές, υπολόγισαν ότι κάθε χρόνο υπάρχουν απώλειες ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Ινδία, Νιγηρία και ΗΠΑ. Αυτές οι απώλειες, σχετίζονται με την παραγωγικότητα της αμειβόμενης εργασίας των γυναικών, μέσα σε κύματα καύσωνα.

Οι οικονομικές και βιοποριστικές αυτές απώλειες, ωθούν τις πιο ευάλωτες οικονομικά γυναίκες κάτω ή πιο κάτω από το όριο της φτώχειας. Η μελέτη πρόσθεσε ότι αυτό το κόστος θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, εάν δεν ληφθούν επαρκή μέτρα για τον μετριασμό και την προσαρμογή των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Τα κύματα καύσωνα απειλούν σοβαρά τις γυναίκες

«Η ζέστη επηρεάζει την υγεία των γυναικών. Επηρεάζει την υγεία όλων, αλλά επιβαρύνει δυσανάλογα τις γυναίκες, φυσιολογικά, πολιτισμικά, στα ρούχα που φοράμε, στις ευθύνες που έχουμε πολιτιστικά. Οι γυναίκες εξακολουθεί να παρέχουν όλα τα πράγματα που χρειάζεται μια οικογένεια ακόμα και σε σε κύματα καύσωνα», δήλωσε η Kathy Baughman McLeod, Διευθύντρια του Arsht-Rock.

«Οι γυναίκες είναι συχνά οι κύριοι τροφοδότες, είναι η κοινωνική συνοχή», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι, «το νούμερο ένα πράγμα που ωθεί τις γυναίκες στη φτώχεια είναι οι κλιματικές επιπτώσεις της ζέστης και των πλημμυρών».

Επειδή οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία, οι οικονομικές απώλειες έχουν πολύ πιο σοβαρό αντίκτυπο στις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Το Ατλαντικό Συμβούλιο αναφέρει ότι οι γυναίκες κερδίζουν 20% λιγότερο από τους άνδρες, κατά μέσο όρο, παγκοσμίως.

Έπειτα, υπάρχει η απλήρωτη οικιακή εργασία, την οποία αυτή η μελέτη αποκαλεί «μια αόρατη διάσταση της παραγωγικότητας των εργαζομένων που σπάνια μελετάται, εκτιμάται ή αντικατοπτρίζεται στις στατιστικές του ΑΕΠ». Αλλά αυτή η απλήρωτη εργασία, «όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα, η απόκτηση φαγητού και νερού για την οικογένεια», καθώς και η φροντίδα, «αντιπροσωπεύει μεταξύ 40 και 70% των ωρών εργασίας στις 3 χώρες», σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η συμπερίληψη της απλήρωτης εργασίας στην ανάλυση, αυξάνει την εκτίμηση των οικονομικών απωλειών, που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες εν μέσω καύσωνα, που βιώνουν οι γυναίκες κατά 260%, σε αντίθεση με το 76% για τους άνδρες. Αυτές οι απώλειες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευημερία των γυναικών και των οικογενειών τους και έχουν αντίκτυπο σε όλες τις κοινωνίες σε βασικές ανάγκες, όπως η φροντίδα των παιδιών και η οικογενειακή διατροφή. Επιπλέον, μακροπρόθεσμα, θα εμποδίσουν τη γυναικεία εκπαίδευση, την ένταξη στην αγορά εργασίας και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Οι γυναίκες που εργάζονται 15% περισσότερες ώρες απλήρωτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη μελέτη Arsht-Rock, έχουν βαθιές οικονομικές, υγειονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της εκπαίδευσης των γυναικών καθώς και της οικονομίας στο σύνολό της.

Η φτώχεια του χρόνου

Δεν είναι μόνο οι άντρες που μπορεί να κάθονται στον καναπέ βλέποντας ποδόσφαιρο, ενώ οι γυναίκες μαγειρεύουν, καθαρίζουν και παρακολουθούν τα παιδιά. Η «φτώχεια του χρόνου» είναι ένα απολύτως πραγματικό πράγμα και επηρεάζει δυσανάλογα την οικονομική δύναμη και την ευημερία των γυναικών.

Συχνά, η μη αμειβόμενη οικιακή εργασία κατανέμεται άνισα στις γυναίκες, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την πρόσβαση ή την επιτυχία στην αγορά εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερη παραγωγικότητα και χαμηλότερους μισθούς. Μειώνει επίσης τον διαθέσιμο χρόνο για υγειονομική περίθαλψη και προσωπική ευημερία. Οι μαύρες γυναίκες πλήττονται ακόμη περισσότερο, επειδή τείνουν να απασχολούνται σε θέσεις εργασίας με χαμηλότερους μισθούς και σε εκείνες με λιγότερα μέτρα προστασίας, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Centre for American Progress στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη γονική τους κατάσταση, οι γυναίκες είχαν απίστευτα 5 έως 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν έμφυλες διακρίσεις στην απασχόλησή τους.

Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή, ευρεία τμήματα του εργατικού δυναμικού δεν διαθέτουν άδεια μετ’ αποδοχών και άλλες σημαντικές προστασίες, που υποστηρίζουν τη δέσμευση του εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες είτε να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, είτε να εγκαταλείψουν εντελώς το εργατικό δυναμικό. Υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ των φύλων στο ποσοστό των γυναικών και των ανδρών που είτε δεν εργάζονται, είτε εργάζονται με μερική απασχόληση για λόγους φροντίδας παιδιών ή για οικογενειακούς λόγους.

 

Βλέπουμε έτσι ότι η ακραία ζέστη πλήττει αθόρυβα, αλλά βαθιά βάναυσα τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη μελέτη εξοπλίζει τους εργοδότες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, με τα δεδομένα για τη μέτρηση του εκτεταμένου κόστους, που μπορεί να έχει η κλιματική κρίση στη ζωή των γυναικών. Κι ανοίγει ίσως ένα μονοπάτι για κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές λύσεις, που θα σώσουν ζωές και θα ενισχύσουν τις οικονομίες και τις κοινότητες παγκοσμίως.