ROLE MODELS

Rachel Balkovec: Η πρώτη γυναίκα προπονήτρια major ομάδας baseball

Instagram.com/rachel.balkovec

Η Rachel Balkovec γράφει ιστορία στον χώρο του αθλητισμού, ως η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει χρέη προπονητή major ομάδας baseball. Και κάπως έτσι, η Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, ήταν μία καλή μέρα για τον αγώνα που δίνεται καθημερινά, για την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων που ζουν και βασιλεύουν στον χώρο του αθλητισμό.

Με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στο επαγγελματικό baseball, σε θέσεις υποδεέστερες της εμπειρίας και των δυνατοτήτων της και παρά τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε έναν επαγγελματικό κλάδο του αθλητισμού, κατεξοχήν ανδροκρατούμενο, η Rachel Balkovec κατάφερε να διαπρέψει. Η 34χρονη αθλήτρια έγινε η πρώτη γυναίκα προπονήτρια στην ιστορία των μικρών πρωταθλημάτων baseball.

Η αξιοσημείωτη πορεία της Rachel Balkovec που την οδήγησε σταδιακά στην κορυφή

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, και σύμφωνα με δημοσίευμα του The Athletic, οι New York Yankees που προσέλαβαν την Rachel Balkovec τον Νοέμβριο του 2019 ως hitting coach στα μικρά πρωταθλήματά τους, της ανέθεσαν 2 χρόνια αργότερα την προπόνηση της ομάδας τους, Tampa Tarpons. Σύμφωνα, μάλιστα, με τo Associated Press, πρόκειται για την πρώτη γυναίκα προπονήτρια που αναλαμβάνει ομάδα baseball major κατηγορίας.

Η αθλητική ιστορία της, ξεκινά από τότε που η ίδια έπαιζε για ομάδες baseball του Creighton University και του Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού. Το 2012, όταν πλέον ασχολούνταν με το baseball σε επαγγελματικό επίπεδο, έπιασε δουλειά ως conditioning coach για τους Σεντ Λούις Καρντινάλς. Από εκεί, συνέχισε να παίζει για τους Houston Astros, όπου κι έγινε η πρώτη Λατινοαμερικανίδα strength & conditioning coordinator.

«Έπρεπε να κάνω πολύ περισσότερα από έναν άντρα»

Το 2018 ξεκίνησε δεύτερο μεταπτυχιακό στις Human Movement Sciences στο Πανεπιστήμιο Vrije της Ολλανδίας. Παράλληλα, έκανε το πέρασμά της από εθνικές ομάδες softball και baseball της χώρας, ενώ μάλιστα είναι αυτοδίδακτη μαθήτρια Ισπανικών. Λίγα χρόνια αργότερα, προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Driveline Baseball. Ένα κέντρο συλλογής κι επεξεργασίας δεδομένων σχετικά με το baseball, με έδρα στη Washington.

Όμως, οι κόποι, οι αγώνες, η προϋπηρεσία και τα μεταπτυχιακά δεν ήταν αρκετά εφόδια για να δοθεί στη Rachel Balkovec ο τίτλος της προπονήτριας ομάδων baseball. Όπως η ίδια παραδέχθηκε σε συνέντευξή της, όταν έστελνε βιογραφικά, αναγκαζόταν να αλλάξει το όνομά της σε “Rae”. Ωστόσο, όταν οι ομάδες ανταποκρίνονταν και οι υπάλληλοι που επικοινωνούσαν μαζί της, ανακάλυπταν πως στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν γυναίκα, απέρριπταν το βιογραφικό της. Κάποιοι δεν τηλεφώνησαν ποτέ πίσω. Κάποιοι άλλοι παραδέχθηκαν η θέση δεν απευθυνόταν σε γυναίκες. Η έμφυλη επαγγελματική ανισότητα στο απόγειό της.

«Βλέπω την πορεία μου ως πλεονέκτημα», είχε δηλώσει η Rachel Balkovec στο Associated Press το 2019. «Έπρεπε να κάνω πιθανώς πολύ περισσότερα από έναν άντρα, αλλά μου αρέσει γιατί είμαι πολύ πιο προετοιμασμένη για τις προκλήσεις που θα μπορούσαν να σταθούν στον δρόμο μου. Θέλω να ενθαρρύνω τις νέες γυναίκες ή τις γυναίκες γενικά που παλεύουν παραπάνω απ’ ό,τι οι άνδρες. Ίσως δεν είναι δίκαιο, εντάξει. Αλλά είμαι χαρούμενη γιατί τώρα είμαι καλά και πολύ πιο προετοιμασμένη από ό,τι ήμουν παλαιότερα», είπε στη συνέχεια και την ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Το όνειρο της Rachel Balkovec πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίτερα. Γιατί της αξίζει

Ως προπονήτρια, λοιπόν, η Rachel Balkovec θα είναι υπεύθυνη για την καθοδήγηση σύσσωμης της ομάδας. Θα βοηθάει τους παίκτες να εξελιχθούν. Θα λαμβάνει, επίσης, στιγμιαίες αποφάσεις εντός του παιχνιδιού. Το 2021, είχε δηλώσει στο podcast Locker Room Talk ότι ονειρευόταν να γίνει αυτό που μόλις έγινε.

«Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Προφανώς, πρόκειται για μία θέση που είναι περιζήτητη από πολλούς. Δεν ξέρω πότε, πού, πώς ή οτιδήποτε άλλο», είπε, προσθέτοντας αργότερα, «Έχω πολλά να μάθω ως hitting coach». Τελικά, το όνειρο για την ίδια έγινε πραγματικότητα πολύ νωρίτερα. Γιατί οι κόποι, καλό είναι να ανταμείβονται ανεξαιρέτως φύλου. Και αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Rachel Balkovec.

Ελπίζουμε να γίνεται ακόμα συχνότερα από εδώ και στο εξής.